/ Birken

BIRKEN 2014: - Åsmund Løvik tapte før målstreken

Åsmund Romstad Løvik var på vei til å ta karrierens største seier, men istedet ble det et bittert tap. Vi har tatt en prat med ulykkesfuglen.

Sist oppdatert 1. september 2014 kl 20.06
birken birkebeinerrittet åsmund løvik
BEHOLDT ROEN: Selv om Åsmund Romstad Løvik var svært skuffet over at seieren glapp, var han både sympatisk og diplomatisk da han ble intervjuet av NRK like etter målgang. Foto: Snorre Veggan

 

Hvem: Åsmund Romstad Løvik. 25 år gammel landeveissyklist fra Jar, Bærum. Sykler for TVK Elite (Trondhjems Velocipedklub). Syklet tidligere i sesongen på Team Motiv3 som ble lagt ned i sommer. Studerer Bygg og Miljøteknikk på NTNU, med fordypning innen konstruksjon og beregningsmekanikk.

Hva: Nok en gang ble det en dramatisk avslutning i Birkebeinerrittet. I Ballettbakken fikk Åsmund noen viktige metere ned til Frederik Wilmann. Den ledelsen klarte han å holde til det gjensto 200 meter til mål. Seieren var så godt som i boks. Så, i siste venstresvingen før mål, syklet Åsmund feil. TV-bildene viser en forbannet Løvik i det han innser tabben, mens en smått forvirret Wilmann triller forbi på baksiden. Dramatikken ser du fra omtrent 1:25 ut i denne sendingen fra NRK.

Hei Åsmund! Gratulerer med pallplass i Birken! Hva føler du nå?

- Hva skal jeg svare? Det er mye forskjellige følelser. Jeg tenker først og fremst på hvordan jeg klarte å rote det til da det gjaldt som mest. Jeg rakk å tenke at “nå vinner jeg”, men var ikke konsentrert nok. Jeg fokuserte muligens for mye på Frederik som lå like bak. Det irriterer meg, helt klart.

Du har i løpet av kort tid blitt en habil landeveissyklist, men er fortsatt et ubeskrevet blad for oss terrengsyklister. Kan du fortelle litt om deg selv?

- Jeg har alltid drevet med idrett. Som ung drev jeg med langrenn og skiskyting, og trente sykkel om sommeren. Jeg deltok i Birken for første gang i 2006, og i 2007 ble jeg nummer 6 i klassen M16-19. Etter videregående gjennomførte jeg militær førstegangstjeneste. Høsten 2009 flyttet jeg til Trondheim for å studere til å bli sivilingeniør. Der meldte jeg meg inn i NTNUI, og da ble sykkelinteressen for alvor vekket. Høsten for tre år siden bestemte jeg meg for å satse fullt, for å bli best mulig. Jeg trappet ned på studiene, først til 75 % og så til 50 %. Jeg regner med å bli ferdig i løpet av to år til, og da har jeg brukt til sammen 7 år på mastergraden.

KHK_lovik2
UTDATERT SYKKEL: Åsmund Løvik viser at du ikke trenger det nyeste og råeste for å sykle fortest. Sykkelen hans kan du lese mer om i morgen.

FULL FRES PÅ GAMMELT UTSTYR: Åsmund leder an med Frederik på hjul, og viser at en ikke trenger det nyeste og råeste for å sykle fort. Sykkelen til Åsmund kan du lese mer om i morgen. Foto: Kristoffer Kippernes

Du har riktignok bakgrunn fra kondisjonsidrett, men har likevel rukket å bli veldig god veldig fort. Hva er hemmeligheten?

- Jeg har nok litt talent. Samtidig har jeg unngått skader og lengre sykdomsopphold, og har fått trent godt i flere år med et treningsopplegg og en treningsfilosofi som har fungert veldig bra for meg! Jeg har blitt gradvis bedre år for år, og har opparbeidet meg god kjørestyrke. Som eksempel kan jeg fortelle at jeg ble nummer 42 i Birken i 2011, nummer 30 i 2012, nummer 4 i 2013 og til slutt nummer 2 nå i år. 

Jevn progresjon det der. Men i år var du jo egentlig best. Etter målgang var du svært så diplomatisk. Hvilke tanker har du rundt dramatikken nå i etterkant?

- Rett etter målgang visste jeg ikke helt hva jeg skulle si og tenke. Jeg visste ikke engang om jeg skulle le eller grine. Så da valgte jeg å akseptere det, og forsøkte å le av situasjonen. Det som skjedde var så absurd og på en måte tragikomisk. Jeg var jo ikke blid, det ser en tydelig av TV-bildene. Men jeg liker ikke å skylde på andre. Hvorvidt det var en arrangørtabbe eller ikke er ikke så viktig for meg. Jeg har syklet der fire ganger før, sett video av avslutningen sikkert ti ganger, og vet jo godt hvor løypen går. Så jeg vil si det er min egen feil, og det plager meg helt klart mest.

Interessert i Birken? Her har vi samlet alle saker om tips, utstyr og nyheter om Birken.

Mange andre mener at det var en soleklar arrangørtabbe. Er du ikke en gang litt bitter på at ikke løypevakten ledet deg riktig vei?

-Hva skal man si? Det er vanskelig for meg å uttale meg. Jeg er ingen troverdig og objektiv kritiker av det som skjedde. Det er imidlertid mange som så situasjonen, og det finnes nok et tilsvarende antall meninger. Det finnes gode TV-bilder, så folk kan få gjøre opp sin egen mening. Jeg ønsker ikke å uttale meg mer.

Du og Frederik kjenner hverandre fra landeveissyklingen. Hva tror du han synes om situasjonen?

- Jeg tror han synes det er litt kjipt, for det er ingen morsom måte å vinne på, noe han også uttalte rett etter målgang. Jeg ville følt akkurat det samme! Men han gjorde jo ingenting feil eller galt, det var det jeg som gjorde! Men jeg er allikevel ganske sikker på at jeg hadde vunnet hadde jeg syklet riktig.

Det tror vi også! Landeveissyklistene dominerer i Birken for tiden. I år tapetserte dere pallen. Hvor viktig er rittet for dere?

- Det er morsomt å konkurrere på en annen arena enn vi vanligvis gjør. Det er jo et terrengritt, selv om det er jevnt over lite teknisk. Allikevel synes jeg det er gøy å konkurrere på det jeg vil kalle bortebane. Birken er også spesielt siden veldig mange har deltatt selv og da har et referansepunkt. Det får også mye oppmerksomhet, og jeg føler en seier i Birken blir rangert høyt hos elitesyklister! Det er blitt en tradisjon, ihvertfall for meg. Jeg kjører hvert år.

Det gikk fort over fjellet, og du fikk luke til Willman i Balletbakken, men utifra TV-bildene ser det ut som du har litt å gå på i terrenget. Skal du trene mer teknikk før neste år?

- Nei, det skal jeg nok ikke. Jeg satser på landeveien og det er der hovedfokuset ligger. For meg er litt av sjarmen at en tester terrengsykkelen dagen før og tar ting derfra. Jeg kjenner min egen sykkel godt, jeg kjenner terrengpartiene i løypen godt og vet hva som skal til for å kjøre godt. Jeg ønsker imidlertid alltid å være i bra form når Birken går av stabelen, og å få en bra plassering der alltid veldig viktig! Til slutt vil jeg legge til at jeg hadde 76,9 km/t som maksfart ned ballettbakken.  Jeg synes det gikk sinnsykt fort, men jeg hører de råeste terrenggutta har nesten 100, så jeg har tydeligvis noe å lære. Men man må ta ett steg av gangen!

Åsmund syklet på en relativt utdatert sykkel med stiv gaffel, 26 tommers hjul og v-bremser. Nesten-vinner-sykkelen kan du lese mer om i morgen!

Publisert 1. september 2014 kl 20.06
Sist oppdatert 1. september 2014 kl 20.06
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen