Lite kake igjen, men fortsatt fest

Finaleetappen i Swiss Epic ble en höjdare bokstavlig talt for gutta i Team Oslo Sportslager. Men det er lagaspektet og totalopplevelsen som er det viktigste.

Sist oppdatert 26. september 2014 kl 18.21
MEKTIG: Jo Nordskar tar inn alle inntrykkene i Swiss Epic etter siste av seks etapper sist helg. Foto: Fredrik Lingvall
MEKTIG: Jo Nordskar tar inn alle inntrykkene i Swiss Epic etter siste av seks etapper sist helg. Foto: Fredrik Lingvall

– Det var en splittet følelsesmessig opplevelse å stupe ned fjellsiden til Zermatt og målgang. Swiss Epic og den fantastiske totalopplevelsen var ved veis ende, samtidig som film, bilder og minner vil rulle og gå videre med livet, sier Jo Nordskar til terrengsykkel.no.

Saftige etapper
Det er ingen tvil om at rittet leverte både sosialt og fysisk.

– Vi syklet utrolig morsomme stier hver dag, og har sluppet jubelbrølene løs i hver utforkjøring. Oppover har vi hatt mer enn nok med å trekke oksygen og strekke oss så langt vi har kunnet både fysisk- og mentalt, sier de to, som syns de har fortjent hver eneste meter nedover. 

Sammen med makker Sven Kilander trillet han inn til 11. plass sammenlagt etter seks etapper og over 15 000 høydemeter.

– Vårt mål i denne historiske førsteutgaven av Swiss Epic var hele tiden å ha det gøy på tur, samarbeide, gi alt og å komme helskinnet fram til Zermatt med brede glis. Og da vi slo ”high-five” mot Matterhorn, hvitkledd og vakker over oss, kunne vi med god samvittighet si at denne turen har overgått alle forventninger, ståler gutta. 

– Vi har vært sammen med sykkelvenner fra Norge, stiftet nye bekjentskaper fra utlandet og blitt invitert til både Brasil, Sør-Afrika, og tilbake til Sveits.

SWISS EPIC

  • Swiss Epic er et etapperitt og en pakketur som passer alle typer syklister, men en bør være godt trent for å sykle flere tusen høydemeter hver dag over 6 dager, inkludert en kort prolog.

  • Stiene har relativt lite røtter og stein, men går i veldig bratt terreng, så man bør være vant til å håndtere en terrengsykkel for å nyte utforkjøringene.

  • Et tips er å trene underarmene: Mange får krampe når de stuper 1500 høydemeter bratt nedover.

  • Fra innsjekk Verbier er alt organisert og inkludert i startkontingenten. Startkontingenten utgjør cirka 15.000,- kroner per rytter, men da er alt inkludert fra arrangøren: gode hoteller, mat, sykkelservice, massasje, førsteklasses merking og organisering av etappene, samt en avsluttende bankett i Zermatt. 

  • Mer om Swiss Epic

Solide prestasjoner
Med 11. plass sammenlagt ble Team Oslo Sportslager beste norske herrelag. Team Centra Milslukern 2 med Morten Simonsen og Petter Sørensen kom like bak på 14. plass, og fikk også utmerkelsen beste lag.

I dameklassen slo Kristin Aamodt til og sikret norsk pallplass sammenlagt. Hun sykler for det tyske laget Mountain Heroes, som kom på 3. plass med makker Andrea Kuster.

Totalt var det 10 norske lag med i den aller første utgaven av etapperittet, som ser ut til å bli en skikkelig klassiker blant de store internasjonale allerede fra start.

Fullstendige søkbare resultater etter seks av seks etapper 

– Vi har vært en stor og synlig gjeng fra Norge, gliser Nordskar.  

Lagaspektet hever totalopplevelsen 
Duoen fra Oslo Sportslager anbefaler gjerne Swiss Epic til alle som søker pakkeløsninger med sykkel og oppdagelseslyst i bagasjen, og trekker fram at lagaspektet gir en ekstra dimensjon.

– Selv om man av natur ikke er en utpreget lagspiller vil man definitivt lære seg det i løpet av et slikt etapperitt der man sykler sammen to og to, og holder sammen i tykt og tynt, sier Nordskar.

– Opplevelsene betyr så mye mer når man deler dem med andre, sier han ivrig.

Helt på høyden
Både Kilander og Nordskar syns nykommeren leverer helt på høyde med andre etablerte etapperitt.  

– I Swiss Epic får man like mye om ikke mer igjen, i hvert fall høydemeter, for inngangsbilletten som i for eksempel Cape Epic.

– Arrangementet, logistikken, hotellene, servicen, maten og ikke minst løypene var til sammenlikning med Cape Epic, som går for å være verdens best-organisert-etapperitt i terreng, vel så bra gjennomtenkt, tilrettelagt og gjennomført, sier de imponert, og legger til at arrangøren allerede er i gang med 2015.

– Vi vet arrangøren allerede planlegger forbedringene av årets single-tracks og flytstier. Spørsmålet er bare; kan det bli bedre, gliser Nordskar.

Publisert 26. september 2014 kl 18.21
Sist oppdatert 26. september 2014 kl 18.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen