LENE BYBERG
Født: 25. november, 1982
Fra: Stavanger
Klubb: Bryne CK
Meritter:
VM-sølv rundbane 2009 (Canberra, Australia)
WC seier 2009 (Bromont, Canada), 15 pallplasser i WC
NM-gull gatesykling 2004
NM-gull rundbane 2006, 2007, 2010
NM-gull maraton 2006
NM-gull sykkelkross 2014
Lene Byberg la opp etter årets sesong, der høydepunktet var VM på hjemmebane i Hafjell. Nå håper Byberg at hennes karriere og erfaringer kan inspirere andre og bidra til at flere jenter satser på sykkel.
– Selv om jeg legger opp så blir jeg ikke borte fra sporten, sier hun ivrig.
– Jeg kommer til å fortsette å sykle masse, og være med på noen løp her og der. Og er det noen som lurer på noe, så ber jeg dem ta kontakt. Send meg gjerne en melding på Facebook, oppfordrer Byberg.
Den blide jenta fra Bryne CK deler imidlertid gjerne noen av sine dyrekjøpte erfaringer på sparket.
Passion
Den aller viktigste suksessfaktoren er sykkelglede. Det å elske å sykle, rett og slett.
– Du må like å sykle, og ha skikkelig passion for det du driver med. Det er trivelig å trene sammen med andre, men du må sannsynligvis trene mye alene. Det er ikke supermange jenter som satser på sykkel, sier Byberg, som snakker av egen erfaring.
– Jeg hadde aldri kommet hit hvis jeg ikke hadde likt å sykle og trene alene også.
Les også: Kom lenger enn jeg drømte om
(Saken fortsetter under)
WC-SEIER: Lene Byberg vant sitt første verdenscupritt i 2009, og mener det er karrierens høydepunkt. Foto: Gary Perkins
Tålmodighet
Det sies at skal en bli skikkelig god i noe, enten det er sykkel eller fiolin, må det legges ned minst 10 000 treningstimer. Når de ivrigste fulltidsutøverne trener rundt 1000 timer i året, sier det seg sjøl at det tar noen år å nå sitt potensial. Og det finnes ingen snarveger.
– Vær tålmodig. Mange når ikke toppen før de er over 30, og når du er i 20-åra kan det virke fryktelig langt fram til en blir 30, sier Byberg, som legger til at slik sporten har utviklet seg blir det stadig flere muligheter.
– Nå er det kommet flere formater der de yngre også kan hevde seg, sier Byberg.
Sett deg små delmål
Det er viktig med motivasjon, og hvis det føles fryktelig langt fram til det hårete målet, er det lett å miste motet.
– Du må sette deg små mål underveis, realistiske mål som du kan innfri, sier Byberg.
– Du må sette deg små mål om å bli bedre på ulike områder, og heve nivået sitt, sier hun.
– Da må du ha en plan for treninga, og vite hvorfor du gjør det du gjør. Og skal du bli bedre, må du oppsøke og trene med folk som er bedre enn deg, sier Byberg.
Ikke la deg stresse
Mange setter store krav til seg selv. Det gjør at de får høye skuldre og stort prestasjonspress. – Når du får for høye skuldre, så går det gjerne feil veg. Presset tar knekken på deg, og da er det ikke noe kjekt lenger, sier Byberg, og understreker at ikke alle dager er en dans på roser.
– Toppidrett er ikke bare kjekt heller. Alle som kommer helt til toppen har kjent på det. Men nettopp derfor er det så viktig at du liker, nei elsker, det du driver med, sier hun entusiastisk.
Hvil deg sterk
Byberg trekker også fram at det er viktig å trene, men at hvile, kosthold og søvn er avgjørende faktorer.
– Jeg har både vært amatør og satset ved siden av skole og jobb, og jeg har vært proff i noen år. Jeg fikk en kontrakt som gjorde at jeg kunne sykle på heltid, sier Byberg, og forklarer at det er to forskjellige verdener.
– Det er stor forskjell på en hverdag som er sove-spise-trene-skole-trene-handle-spise-lekser eller jobb, og en hverdag som er sove- spise-trene-spise-hvile-trene-spise-hvile, noterer hun.
– De beste jobber ikke ved siden av satsingen. Slik idretten er, må du ofre alt i en periode, og det har jeg gjort, sier Byberg.
– Jeg har kjent på det være fulltidssyklist og kun ha fokus på trening, kosthold og hvile, i stedet for trene, skole, trene, handle, jobbe… Jeg har kjent på begge deler, og vet hvor mye hvile betyr hvis du ønsker å bli best i verden.
Så der er fasiten.
GODE OPPLEVELSER: Lene Byberg har fått med seg mange gode erfaringer i løpet av den 15 år lange aktive karrieren. Her fra Livigno, Italia, i fjor. Foto: Privat