Tilfeldigvis ny verdensrekord

Henrik Oftedal satte ny rekord i 24 timers sykling på terrengsykkel i helga, men visste ikke at han prøvde på det.

Sist oppdatert: 19. mai 2016 kl 15.51
Henrik Oftedal foran Frode Lier på helgas Skagerrak MTB 24timers. Foto: Jørgen Melau
Henrik Oftedal foran Frode Lier på helgas Skagerrak MTB 24timers. Foto: Jørgen Melau
Lesetid: 4 minutter

Henrik Oftedal klokket inn 629,6 kilometer i løpet av 23 timer. Den gamle verdensrekorden for sykling på terrengsykkel i et døgn var på 577,8 kilometer.

Konkurransen Skagerrak MTB 24 timer ble arrangert på Klosterskogen travbane i helga, der målet var å sykle lengst mulig i løpet av et døgn. Men verdensrekordforsøket ble til på impuls.

– Jeg visste egentlig ingenting om verdensrekorden før Hårek (Stranheim) gjorde meg oppmerksom på det på torsdag. Jeg meldte meg på, fordi det virket som et perfekt mindgame, sier Oftedal, som er en gjenganger i alle typer arrangementer som er lange, seige og krevende.

Ble med for moro skyld
– Utgangspunktet mitt på start var enkelt og greit å ha det så gøy som mulig, sitte mest mulig på sykkelen, og kjøre mest mulig økonomisk fra start. Problemet var bare at det var mye morsommere å bruke mye krefter, så det gjorde jeg, sier han. Han forklarer at innfallet viste seg å være et solid taktisk trekk.

– Det hadde nok også sjokkeffekt på konkurrentene mine. Den første og andre timen holdt vi snitt på 35km/t i stiv sidevind, sier han, og legger til at han også fikk veldig mye drahjelp av Frode Lier og Øyvind Kværner fra Ullensaker sykkel som kjørte tomanns lag.

– Også hadde jeg fantastisk support gjennom hele døgnet av Robert Henriksen, sier han.

Men 787 runder på travbanen kostet, selv om Oftedal både fikk ligge på hjul og kjørte så smart som mulig.

– Det ble ei tøff natt med mye frysing og trøbbel med å holde meg våken. Jeg ga meg etter 23 timer da feberen satte inn. Det er gøy å ha satt en verdensrekord, men viktigst var egentlig følelsen av å ha bein som kunne kjøre og kjøre, sier Oftedal.

Les også: Rundt og rundt på travbanen i 24t 

Damene syklet også sterkt på travbanen. Anita Valen la bak seg 357,6 km i løpet av 12 timer og var nest best i klassen uansett kjønn, mens Janne Larsen vant damenes 24-timers med 564,8km og tok femteplass totalt uansett kjønn.  

Saken fortsetter under

Henrik Oftedal in front of Øyvind Kværner - Jørgen Melau 1400x924
Henrik Oftedal foran Øyvind Kværner på helgas Skagerrak MTB 24timers. Foto: Jørgen Melau

Henrik Oftedal foran Øyvind Kværner på helgas Skagerrak MTB 24timers. Foto: Jørgen Melau

Fristet av konseptet? 17.-18. juni står Slaget om Fem Fjorder, med klasser for både 10-timers og 24-timers 

Fortest å ligge på hjul
Nå strides de lærde om hvorvidt det kan kalles en verdensrekord i 24-timers terrengsykling når deltakerne sto fritt til å velge hva slags dekk de ville, og det var tillatt å ligge på hjul. Men det er ikke rittleder Hårek Stranheim fryktelig opptatt av. 

– Vi lager en sykkelfest på travbanen. En fest både for deltakerne, supporten deres og for tilskuerne. Vi arrangerer ikke for en håndfull sære gamle menn som skal sykle hver for seg. Vi konkurrerer om å sykle lengst mulig og da er det drafting som teller, sier Stranheim.

Regler kveler triatlon
Stranheim har bakgrunn i triatlon og har blant annet etablert og startet ironman-konkurransen Norseman Xtreme der han også var ritt/konkurranseleder i flere år. Men nå opplever Stranheim at regelrytteri er i ferd med å ta gleden fra både utøvere og arrangører.

– I langdistanse er sporten i ferd med å kveles av utfordringer med å håndtere draftingreglene. På travbanen finner vi ikke på regler som ødelegger sykkelgleden, sier han. Når det gjelder Oftedals nye rekord, mener Stranheim at den bør få bli stående, slicks og drafting til tross.

– Det står ingenting om drafting i noteringen av rekorden på 24-timer i Guinness rekordbok. Vi har blitt gjort kjent med at det finnes en organisasjon som heter WEMBO som er drevet at noen klubber og arrangører i Australia, Italia og Skottland. WEMBO ser ut til å mene at ”draft free” er den eneste rene formen for ultrasykling, sier Stranheim, som likevel medgir at de må raffinere regelverket.

– Vi erkjenner at vi må jobbe med reglementet for konkurransen. Det gir ikke mening å blande rekorder for ”draft free” og ”draft legal,” sier han, og legger til at arrangementet uansett ble en suksess, og at han håper å videreføre konseptet neste år.

– Døgnet på travbanen ble en fest og deltakerne gjorde solide utholdenhetsprestasjoner. Mest imponert var vi over damene. De beste damene holdt jevnt tempo, fulgte planen og holdt seg på sykkelen i 24 timer. Det gir alltid best resultater. Vi gutta gjorde som vi pleier og mista hodet når startskuddet gikk, sier Stranheim, som selv ble nummer tre i 24-timersklassen.

Fullstendige resultater alle klasser kommer

Publisert 19. mai 2016 kl 15.51
Sist oppdatert 19. mai 2016 kl 15.51

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen