Tips til 80 minutter med sweetspot terskeltrening på sykkel
Når Torjus Bern Hansen kjører sykkeltrening inne på rulla, er gjerne sweetspot-intervaller en favoritt. Her får du tips til en treningsøkt for terrengsyklister.
TRENER PÅ ZWIFT: Zwift gir rulleøktene en ekstra dimensjon, og det er fortsatt lenge igjen til våren. Foto: Torjus Bern Hansen
Lesetid: 3 minutter
Terrengsykkel har snakket med et knippe av landets skarpeste terrengsyklister for å finne ut hva som er deres yndlingsrulleøkter på rulla, hvorfor de like disse og hvilket treningsutbytte disse gir, slik at du skal ha litt å velge mellom.
Torjus Bern Hansen legger grunnlaget innendørs, gjerne med Zwift på skjermen og ei rulle som kan simulere ulike typer underlag, fra gjørme til brostein.
– Jeg kjører stort sett alle intervallene mine inne på sykkelrulla med det virtuelle sykkelprogrammet Zwift. Da har jeg forhåndsprogrammert økta inn på Zwift slik at den kontrollerer watten på hele økta, sier 21-åringen, som sykler for SK Ryes elitesatsing på terreng.
For Bern Hansen gir Zwift en ekstra dimensjon til innetreningen.
– På Zwift så sykler du rundt i en virtuell verden med over tusen andre syklister, i sanntid. Det er en liten ekstra motivasjonsfaktor for meg. Workout-mode’n i Zwift har også portaler man fysisk sykler igjennom for hvert drag, slik at du har noe visuelt å jobbe deg mot på slutten av dragene, slik som bildet øverst viser.
Saken fortsetter under
SWEETSPOT
Hva: Lavterskel intervall
Hvordan: - Oppvarming - Stigningsdrag på 5 minutter (start på 70 prosent av FTP, øke til 80 prosent) - Seks intervaller på 5-22-11-22-11-11 minutter (87 til 93 prosent av FTP) - To minutter pause mellom dragene - Rolig nedkjøring 20-30 minutter
Tidsforbruk: 2t45 til 3t30 avhengig av oppvarming og nedkjøring
Treningseffekt: - Bygge grunnform - Bedre grunnform = bedre utbytte av hardøkter utover vinteren
Zwift gir mange muligheter til å variere terreng, klima og andre variabler. Foto: Torjus Bern Hansen
Hva er økta? – Dette er en sweetspot/lavterskel intervalløkt, med tilsammen 80 minutter på 87 til 93 prosent av FTP. Jeg kjører først rolig oppvarming før jeg kjører et stigningsdrag på 5 minutter, hvor jeg jobber meg fra 70 til 80 prosent av FTP. Deretter starter intervallene. Den intervallspesifikke delen går som følger: 5 minutter (87 prosent), 22 minutter (88 prosent), 11 minutter (93 prosent), 22 minutter (91 prosent), 11 minutter (93 prosent), 11 minutter (91 prosent). Pausene mellom dragene er to minutter. Deretter er det rolig sykling i 20 til 30 minutter.
Hvorfor liker du den? – Jeg liker denne økta siden du får jobbet bra med den aerobe kapasiteten, og med lang dragtid, uten at det koster så mye mentalt. Man føler seg ofte veldig bra når man kjører slike treningsøkter.
Hva er det spesifikke treningsutbyttet fra en slik økt? – Det spesifikke utbytte fra denne økta er at man bygger en solid base for mer intensiv trening utøver vinteren og våren, og jeg opplever at et slik god base så responderer kroppen bedre på de litt mer intensive belastningene som kommer nærmere sesong.
Hvor lang tid tar den? – Denne økta er ganske lang. Den tar fra to timer og tre kvarter til tre og en halv time, avhengig av hvor lang oppvarming og nedkjøring man vil ha.
Hvor ofte kjører du den? – Dette er en økt som jeg kjører ukentlig, med unntak av de letteste ukene, i hele perioden fra oktober til januar.
Finnes det måter å variere denne på? – Man kan variere denne økta med hvor mange drag man ønsker å dele de 80 minuttene opp i. Om man vil ha få, men lange drag, eller om man vil ha litt varierende lengde på dragene. Jeg er tilhenger av det siste, for da er det litt variasjon på økta, og hjelper på det mentale.
Hva slags rulle kjører du på, og hva liker du med den? – Jeg sykler på en Tacx Neo. Det absolutt råeste man kan få tak i av ruller. Den er så stillegående at jeg kan sykle intervaller mens de andre i huset sover. Men det kuleste av alt er at den kan simulere brostein, trebruer og annet ujevnt underlag, og man kjenner at det rister når man sykler på det.
Kremrulla Tacx Neo kan simulere brostein, trebruer og annet ujevnt underlag, og man kjenner at det rister når man sykler på det. Foto: Torjus Bern Hansen
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.