Specialized går all-in med voldsom kraft og ny teknologi i sin råeste Levo til nå. Levo 4 er en finstemt, høyteknologisk muskelbunt med justerbar geometri. Vi har testet S-Works-versjonen – og blitt imponert og litt skremt.
Specialized har hatt stor suksess med å satse helhjertet på elsykler med egne motorer og nøye uttenkt software for kraftkontroll. Deres helt nye Levo 4 S-Works har ikke bare ny motor. Den har også ny ramme, ny, unik bakdemper og batterikapasitet som går utenpå alt vi har sett på el-terrengsykler tidligere.
Levo 4 S-Works er selvfølgelig spekket til tennene med det gjeveste utstyret på markedet. Her er det ikke spart på noe. Noe prisen gjenspeiler. At den for eksempel koster 60 000 kroner mer enn Cannondale Moterra SL1 er vanskelig å forsvare. Du får mer kraft, større batteri og finere komponenter, men prishoppet er massivt. Modellene under S-Works nivå har både mer fornuftig motorstyrke og hakket mindre ufornuftig pris.
Krefter i overflod
Specialized har gitt motoren på S-Works-nivå superkrefter. Opp til 111 newtonmeter dreiemoment og hele 720 watt i makskraft yter S-Works 3.1-motoren. Gigantbatteriet i underrøret er på 840 Wh.
Specializeds egenutviklede betjeningsbryter og computer gir god kontroll på kraften i terrenget. Specialized-motoren har tre standardnivåer å velge mellom: Eco, Trail og Turbo. I Specializeds mobil-app kan finjustere nivåene. Vi la oss på 30/40 for Eco, 60/60 for Trail og 100/100 for Turbo.
Både hjelpegraden og maks-kraften kan justeres i 10 nivåer fra 0 til 100 prosent også i fart, uten bruk av app. Computeren, kalt MasterMind, kan også – uansett hvilket hjelpenivå du har lagt inn – tilby en boost i form av 100 prosent når du virkelig gir gass. Dynamic MicroTune kaller Specialized dette.
OK COMPUTER: Skjermen og computeren i bakgrunnen er brukervennlige og gir masse informasjon. Både GPS og wattmåler er integrert i computeren.
Knappene på styret er enkle å betjene i fart. Du trykker hovedknappen opp eller ned for å veksle mellom motormodusene. Trykker du knappen inn, scroller du mellom vinduene på skjermen.
Motoren kan også settes i Auto-modus. Da får du den kraften sykkelen tror du ønsker til enhver tid. I praksis føles det som om motoren har telepatiske evner. Auto-modusen sørger for at batteriet varer lengst mulig, samtidig som du får rikelig med krefter ved behov. Auto-modusen har tre nivåer avhengig av om du prioriterer kraft eller rekkevidde.
Ikke unikt for Specializeds nye el-sykkel, men Levo 4 har også integrert wattmåler og lar deg måle din egen watt mens du sykler. Perfekt for deg som vil bruke elsykkelen som treningsredskap.
Teknisk finesse
3.1-motoren er utviklet av Specializeds egen el-sykkelavdeling i Sveits. Den skal ha bedre holdbarhet og varmehåndtering med dobbelt så store metall-tannhjul i drivverket. Specialized sier den er mer effektiv, har bedre holdbarhet og lavere støy. Ifølge Specialized skal den også gå på høyere turtall enn andre motorer. Giringen i motoren er på 1:27. Dette skal gjøre den mer batterieffektiv enn både konkurrentene og tidligere Levo-motorer.
Motoren er tunet for å gi bedre kraft ved høyere tråkkfrekvenser. 3.1-motoren er like kraftig med 90–120 i frekvens som med 70. Dette er tydelig merkbart i terrenget og noe erfarne syklister vil sette pris på.
RÅ UTFOR: Kraftige dekk, suveren gaffel og moderne geometri gir god selvtillit nedover. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Rammekunst og justeringsbonanza
En god el-terrengsykkel er mer enn bare motoren. Karbonrammen i nye Levo 4 er også ny. Specialized sier de har brukt 40 år på å utvikle den. En smart måte å si at de har lagt all sin terrengsykkelerfaring i denne rammen.
Levo 4 drar også klare veksler på Specializeds ikke-motoriserte stisykler, Stumpjumper og Enduro. Geometri og demperoppheng er mye tilsvarende som på Specializeds ikke-motoriserte stisykler.
Rammen byr på 150 mm vandring for bakhjulet. Fox 38-gaffelen gir 160 mm. Demperopphenget er Specializeds klassiske FSR-oppheng med Horst-link på kjedestaget. Som på Specializeds ikke-motoriserte stisykler kan du justere både kjedestagslengde, krankhøyde og styrerørsvinkel med flip-chips og utbyttbare styrelagerskåler. Vi testet sykkelen i standard-oppsett. Lav krank, korte kjedestag og middels styrerørsvinkel på 64,5 grader. Geometrien er moderne og allsidig.
Inne i kammeret for batteriet er det plass til oppbevaring av reserveslange, jakke, snacks eller annet.
Video av sykkelen under testing:
Dobbelt luftkammer for bunnløs følelse
Også Genie-bakdemperen er ny. Den ser ut som en kraftig Fox luftdemper, men skjuler noen ekstra funksjoner og hemmeligheter i den voluminøse demperkroppen. Å kombinere lineær fjærrate med progressiv avslutning har mange prøvd tidligere. Specializeds idé med Genie-demperen er således ikke ny, men er smart løst.
Genie-demperen har to separate luftkammere som i de første 70 prosent av vandringen fungerer som ett stort kammer. Dette gir ekstra lineær fjærrate. Mot slutten av vandringen sperres det ytre luftkammeret av slik at fjærraten blir vesentlig mer progressiv. I terrenget gir det følelsen av tilnærmet bunnløs vandring, men samtidig god støtte når du virkelig havner dypt i det.
GLITRENDE: Metallic-lakk og spesialutviklet bakdemper pryder Levo 4 S-Works. Vippearmen er også den i karbon. Demperfestet kan flippes for justering av krankhøyde. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Utstyrspakke fra øverste hylle
Sykkelen for øvrig er satt opp som en ønskeliste for enhver stisyklist. SRAM XX Transmission står for giring. Senkepinnen, Fox’ nye elektroniske Transfer Neo – fungerer supert og gir hele 200 mm vandring. Den fungerer trådløst og responderer uten forsinkelse.
Superkraftig Factory 38-gaffel fra Fox sørger for justerbar og forutsigbar støtdemping og grep i front. Roval karbonhjul og grove, kraftige Specialized-dekk sikrer bakkekontakt. 29er-hjul i front, 27,5 bak gir ekstra rumpeklaring uten at det går utover flyt over slag. Dekkene har utforstamme og Specializeds myke T9-gummi.
Spesifikasjoner Specialized Levo 4:
Ramme: S-works Karbon Levo 4 FSR
Bakdemper: Fox Float Genie Factory
Gaffel: Fox Float Factory 38 Grip2
Motor: Specialized S-Works 3.1
Batteri: 840 Wh
Styre/stem: Race Face Era carbon 35x800 mm, Industry Nine A35 stem
Sete/setepinne: Specialized Power Pro Mirror, Fox Transer Neo 200 mm
Hjul/Dekk: Roval Traverse HD DT 240 Karbon, Specialized Butcher Grid Gravity T9 29/27,5 x 2,4
Drivverk: SRAM XX AXS 1x12 Transmission
Bremser: SRAM Maven Ultimate 220/200 mm skiver
Vis mer
Specialized Levo 4 S-Works i bruk
Selv med motoren i Eco kan vi hele veien til skogen holde sykkelen i hastigheter rett oppunder maksgrensa på 25 km/t + ca 10 prosent. Det er tydelig at sykkelen trekker til litt over 27 km/t, men overgangen føles jevn. I lyskryss merker vi oss at vi enkelt kan trackstande på sykkelen uten at motoren sparker i fra hvis vi legger litt vekt i pedalene. Dette setter vi også pris på i teknisk terreng.
I terrenget fortsetter sykkelen og motoren å imponere. Kraften kommer helt sømløst og uten rykking eller hakking. I Turbo-modus holder det å holde beina i gang. Selv nesten uten kraft i pedalene skyter sykkelen fart oppover bakkene. Motoren reagerer også umiddelbart når vi trår hardere. Superkrefter er tilgjengelig på bestilling når som helst, også i Eco og Trail-modus.
MED LEDNING: XX-giret får strøm rett fra sykkelbatteriet. Transmission-girene til SRAM er skapt for kraftige elsykler der du girer med stor kraft i pedalene. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Den såkalte Overrun-funksjonen har vi satt på maks av tre nivåer. Dette gjør at motoren trekker litt videre også etter at vi har tråkket ferdig. Nyttig opp tekniske crux der pedalene kommer litt i veien. Vi opplever at den drar oss litt ut av kontroll i teknisk terreng. Med et tastetrykk på mobilen skrur vi den ned til minimum. Sykkelen blir mer forutsigbar og enklere å kontrollere i knotete terreng.
At sykkelen også gir plenty med kraft med høy tråkkfrekvens setter vi pris på når vi jobber oss oppover Oslo-markas lengste, bratteste og mest tekniske klatringer. Det aktive bakhjulsopphenget gjør at bakhjulet følger terrenget godt. Så lenge vi klarer å holde balansen, driver sykkelen oss fremover og oppover.
Fronten er tung opp høye trinn. Det store batteriet sitter langt frem i underrøret. Sykkelen krever solid vektforskyvning for å løfte forhjulet. Det mindre bakhjulet hjelper litt.
GIGANTISK: Batteriet i underrøret er på hele 820 Wh. Kammeret på underrøret har også ekstra plass til oppbevaring helt øverst. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Nedover er Levo 4 S-Works en bunnsolid utformaskin: gaffel, demperoppheng og bremser gir trygghet i bratt og krevende terreng. Men sykkelen er ikke spesielt leken. Bunnyhop krever mye innsats. Den høye vekten gjør seg gjeldende også nedover. Vi blir mer slitne i overkroppen enn i beina etter en økt.
Til tross for en effektiv motor, tømmes det store batteriet relativt raskt når vi bruker Trail-nivået mye. Ønsker du å komme til topps av utforkjøringene så fort som mulig, vil du brenne gjennom batteriet på mindre enn 1500 høydemeter. Med mer tålmodighet og lavere hjelpenivå kan du holde på i mange timer. 110 Nm dreiemoment er i de fleste situasjoner nesten for mye. Justerer du ned maksnivået i appen er du sikret superlang rekkevidde uten at du vil savne krefter i motbakkene. Modellene under S-works-nivå kommer med motor som har 101 Nm og 666 watt i makskraft. De leveres også med 840 Wh batteri.
Specialized Levo 4 er en imponerende høyteknologisk sykkel. Den har bransjeledende krefter, rekkevidde og findosering av kraft. Men det er også mye sykkel å hanskes med. Motoren er den kraftigste på markedet og tidvis blir det nesten for mye av det gode. Bruk den enorme kraften med omhu for maks rekkevidde og kontroll i terrenget. Nærmere motorsykkel kommer du ikke til markabruk uten å bryte norske trafikk og utmarksregler.
Er du først og fremst glad i teknisk, knotete sti? Da finnes det lettere og mer lekne alternativer enn Specialized Levo 4, for eksempel Specializeds egne, lettere Levo SL-serie.
Den ublu prisen gjør uansett at dette er en sykkel som ikke vil føre til stor rekruttering av nye terrengsyklister.
Scroll videre nedover for å finne poengvurderinger m.m.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Siden 2017 har elsykler hatt en generelt unntak for bruk i utmark. Et nytt lovforslag kan nå sørge for dramatiske endringer på bruken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.