/ Enduro

6km ny løype til Hillbilly Enduro

Hillbilly frister med 6km løype, derav 2km helt nybygget sti, til årets ritt, som går på Ål 29. juli.

Sist oppdatert: 22. juli 2016 kl 07.00
Store deler av den nye løypa er håndbygget og designet spesielt for sykling, og lokale krefter har lagt ned opp mot 750 dugnadstimer på prosjektet. Nå slippes løypa til Hillbilly Enduro 29.juli. Foto: Vegard Breie
Store deler av den nye løypa er håndbygget og designet spesielt for sykling, og lokale krefter har lagt ned opp mot 750 dugnadstimer på prosjektet. Nå slippes løypa til Hillbilly Enduro 29.juli. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 5 minutter

Det populære endurorittet på Ål kjøres for tredje gang i forbindelse med sti- og endurofestivalen Hillbilly Huckfest, og med årets løype vil deltakerne ha målgang midt i festivalområdet.

Den nå 6km lange traséen har mellom 600 og 700 høydemeter og stigning på rundt 10 prosent, og får målgang midt i festivalområdet ved demobodene, praktisk talt rett inn på afterbike’n på låven. Og de nye stisegmentene skal innvies med Sweet Enduro under årets festival, forteller Knut Myking, som er en av tre ildsjeler bak Hillbilly Huckfest.

Les også: Oslo Enduro jubilerer med nye løyper 

Foruten Myking består arrangementskomiteen av Vegard Breie, som er rittleder og ansvarlig for fotokonkurransen Huckshoot på torsdag 28. juli, og festivalsjef Magnus Tveito.

Hillbilly Sweet Protection Enduro kjøres fredag under festivalen. Også i år legger sponsoren 10.000 kroner i premiepotten, 5 000 til henholdsvis raskeste mann og kvinne.

– Rittet kjøres med intervallstart med den enkle regelen: Den raskeste fra start til mål vinner. Vi premierer beste mann, kvinne og junior, og Sweet Protection stiller med frekke premier, sier Tveito.

Les også: Utflukt 2016 knuste alle rekorder 

Sterkt felt
I dameklassen har Alice Grindheim allerede vært påmeldt i ukevis. Hilde Sangesland Strædet håper også å stille til start, men med forbehold om at hun kan få fri fra jobben i dyreparken der det for tida er rushtid. Vera Leivsdottir er også påmeldt.

Blant gutta er nok Jostein Hole den mest erfarne på startlista så langt, men det er flere spennende profiler blant de påmeldte. Myking trekker fram MX-kjører Jonas Olsson, skiproffen Anders Backe, og to fotografer Bård Basberg og Ben Howells.

Brage Vestavik kommer også til Hillbilly Huckfest Huckfest for å delta i FEST series på lørdag 30.juli, og kjører også endurorittet på fredag. Han er med på FEST for tredje gang og gleder seg til årets utgave.

– Det blir dritkult! Jeg har vært med der to år på rad nå. Det er sykt fett og få sykle sammen med alle FEST Series gutta, så tusen takk til Makken (Mads Haugen) for at jeg får være med på det.

 

Saken fortsetter under

Alice Grindheim Nesbyen Enduro 2015 - Kippernes 1400x924
Alice Grindheim er en av jentene som er påmeldt til årets utgave. Foto: Kristoffer Kippernes

Alice Grindheim er en av jentene som er påmeldt til årets utgave. Foto: Kristoffer Kippernes

Slik blir enduroløypa
Den nye løypa blir ulik andre løyper i området, som stort sett er videreutvikling av eksisterende stier.

– Det unike med denne løypen er variasjonen den har, og ikke minst at store deler av løypa er håndbygd fra scratch med tanke på sykling. Vi har vært nøye med planleggingen, målt høydeforskjell med clinometer og ikke tatt noen enkle snarveier når vi har møtt på utfordringer, forteller Tveito, som er spesielt stolt over den siste delen av løypa.

– "Dengis Khan", som nederste delen av stien er døpt, er ikke en gjengrodd sti som vi har ryddet frem. Dette er en rendyrket sykkelsti med feite doseringer og lekent terreng. Vanskelighetsgraden er nok rød, så svingteknikk bør være på plass før man tar fatt på turen, sier han.

– De siste tohundre meterne har Åsmund Thorsen grovbygd med gravemaskin, og er mer en slags parkløype. Selve rittet starter men "Primen" godt over tregrensa på Primhovda, som ligger 1133 meter over havet. Herifra og ned til skogen sykles det på en flott fjellsti med deilig flyt før man treffer nevnte "Dengis Khan", sier Tveito.

Del av større prosjekt
Løypa er altså helt ny i år, men idéen til den nye traséen har imidlertid modnet en stund. 

– Vi begynte allerede for noen år siden å fable om å bygge sti fra toppen av Ål skisenter og ned i Hillbilly Bike Park. Det er bratt og krevende terreng, men i år var tiden inne, og vi satt i gang med byggingen i slutten av mai, forteller Tveito, som er rørt over engasjementet for å få på plass den nye traséen i tide til årets Huckfest.

– Dugnadsviljen har vært enorm, spesielt fra den yngre garde som har stilt opp i hopetall for å få stien ferdig til Hillbilly Enduro. Til sammen er det brukt mellom 600-750 timer på dette prosjektet, sier han.

Den nye traséen er første ledd i et større stiprosjekt i Hillbilly Bike Park.

– På sikt ønsker vi å videreutvikle stiene i området både ned mot sykkelparken, men også oppe på Primhovda, sier Tveito.  

Under årets Hillbilly Huckfest vil det være mulig å sykle både "Primen" og "Dengis Khan" også for de som ikke er med på Hillbilly Enduro. Det blir satt opp shuttlebusser fra festivalområdet hver dag, og eneste du trenger er festivalpasset for å bli med, sier Tveito.

Årets festival er utsolgt, men deltakelse i endurorittet kan åpne noen alternative muligheter, sier Tveito, og legger til at deltakelse i rittet i utgangspunktet gir adgang til Huckfest under rittet og til premieutdelingen etterpå.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Hillbilly Trail - Vegard Breie 1200x
Flytløype: Den nye endurotraséen blir full av doseringer og bygget spesielt for sykling. Foto: Vegard Breie

Flytløype: Den nye endurotraséen blir full av doseringer og bygget spesielt for sykling. Foto: Vegard Breie

Publisert 22. juli 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 22. juli 2016 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen