Det var fjorårets lagkonkurranse i det nye rittet Ringerike Enduro som trigget styret i 80/20-serien til å etablere en lagkonkurranse i 80/20-serien.
Lagkonseptet i 80/20-serien er basert på samme konsept som lagkonkurransen i Enduro World Series.
– Etter at vi var med på Ringerike Enduro i høst som hadde lagkonkurranse ble vi enige om å ta opp denne tråden selv. Enduro World Series har også hatt en lagkonkurranse i mange år, og siden vi kjører det meste likt som EWS vil vi nå også innføre en lagkonkurranse, sier Knut Lønnqvist i 80/20-serien.
Ringerike Enduro inngår imidlertid i en egen lagcup med fire ritt på Østlandet: Østafjells ETS, og er ikke en del av 80/20-serien i 2018.
Les også: Etablerer ny endurocup med lagkonkurranse
Slik fungerer lagkonkurransen
Lagene samler poeng i lagkonkurransen basert på de individuelle poengene hver enkelt rytter får i sin klasse. I 80/20 er det fire klasser: Kvinner og menn og masters kvinner og menn.
Et lag må bestå av minst to ryttere for å kunne delta i lagkonkurransen. Er det flere enn tre ryttere på laget, vil kun de tre beste resultatene telle.
– En lagkonkurranse åpner for flere taktikker og sider av racing. Vi håper dette blir en ny og spennende side i rittene våre, sier Lønnqvist.
Les også: Lagkonkurranse gir en ekstra dimensjon
Saken fortsetter under
Enduro er sosialt, og med lagkonkurranse blir den sosiale dimensjonen enda sterkere. Foto: Anette Røssum Bastnes
Ny introklasse: 80/20 Explorer
I tillegg til lagkonkurransen får 80/20-serien i 2018 også en egen introklasse: 80/20 Explorer. Denne klassen er et tilbud til ryttere som vil prøve seg på enduro, og til etablerte ryttere som ikke er så opptatt av plassering.
Deltakere i den nye Explorer klassen vil stille til start på samme linje som de andre klassene, og det vil bli tidtaking på samme måte som i de tradisjonelle klassene.
Les også: 80/20 vil få med flere i 2018
Selv om Explorer-klassen har tidtaking, får rytterne ikke plassering eller poeng i rittet, og de er ikke med i den ordinære sammenlagtserien slik som de vanlige klassene (kvinner og menn, og master kvinner og menn).
– Det vil bli presentert en liste med tider til alle deltakerne i explorer-klassen, men denne lista er ikke rangert etter tid. Deltakeren kan dermed sammenligne seg selv med kompisen, naboen, sønnen eller de andre klassene, men uten konkurransepresset, sier Lønnqvist.
Videre kan explorer-rytterne også starte samtidig på etappene, til forskjell fra de tradisjonelle klassene.
– Deltakere i explorer-klassen kan starte helt samtidig på hver etappe om ønskelig. Øvrige klasser starter med 20 til 30 sekunder mellomrom som tidligere år, sier Lønnqvist.
Han legger til at explorer-klassen er etablert etter tilbakemeldinger fra miljøet, og håper tilbudet kan bidra til å senke terskelen for å delta i enduroritt.
– Vi etablerer klassen etter anbefalinger fra publikum, og håper dette kan føre til at enda flere vil prøve seg i enduro, sier Lønnqvist.