Mandag ble det klart at endurostjernene Richie Rude fra USA og Jared Graves fra Australia leverte positive dopingprøver under Enduro World Series-runden i Frankrike i mai.
Ryktene om doping i EWS har sirkulert en stund, og også de norske rytterne har hørt og lest om doping i enduroseriens verdenselite.
Har du noen meninger om denne saken? Delta i debatten på Terrengsykkelforumet.
– Det er mange som har ment at Richie Rude er en så sinnssyk maskin at han må være dopet. Men det er jo lett å si det når noen er veldig gode, og det kan jo like godt være fordi de er misunnelige, så slike rykter behøver jo ikke å være sanne. Og at de er tatt for ulovlige stoffer betyr jo ikke nødvensigvis at de har prøvd å dope seg. Men alle som driver med idrett på høyt nivå vet eller bør ha fått med seg at de er ansvarlige for det de får i seg, sier Simen Smestad, som er på det norske utforlandslaget og også har hevdet seg blant de topp 10 på U21-nivå i Enduro World Series.
Les også: Zakka og Smestad topp-10 i EWS
– Jeg er ikke overrasket, for vi har hørt rykter. Men jeg skjønner ikke at folk vil utsette seg for muligens å bli tatt. Jeg synes uansett det er trist at folk prøver å jukse, sier Hilde Sangesland Strædet, som vant den norske enduroserien og er regjerende norgesmester i utfor.
Midt i november bekreftet EWS-sjefen Chris Ball at det franske antidopingbyrået AFL hadde gjennomført dopingtester i Orlogues, og at det forelå positive A-prøver. Ball poengterte samtidig at så lenge etterforskningen pågår, vil han ikke kommentere saken nærmere.
Rude innrømmer i et intervju med Pinkbike.com at han har visst om dette siden juli. Han har likevel fullført hele EWS-sesongen i påvente av en avgjørelse fra WADA/AFL og EWS.
Les også: Enduro innfører dopingtester og kommissærer
Etter at nyheten om A-prøvene ble bekreftet, har Graves og Rude gått ut med at det dreier seg om stoffene higenamin og oxilofrin. Utøvere som leverer positive A-prøver kan kreve å få B-prøvene analysert. Ifølge Pinkbike og flere andre kilder har begge frasagt seg denne muligheten.
I tillegg til disse to, bekrefter Greg Callaghan, Adrien Dailly, Martin Maes og José Borges overfor Pinkbike at de ble testet men ikke har fått noen melding om forbudte stoffer i testene sine. Ytterligere tre ryttere skal også ha blitt testet. Ingen kvinner ble testet på runden i Frankrike.
Les også: Slik gikk Enduro World Series runden i Orlogues i Frankrike
Saken fortsetter under
Hva er rytterne tatt for?
Ifølge inneholdt prøvene til Rude og Graves spor av de forbudte stoffene higenamin og oxilofrin. Begge stoffene forekommer i energiprodukter og kosttilskudd, særlig produkter som hevder å gi mer energi og øke fettforbrenningen.
Higenamin er en beta2-antagonist som utvinnes av planten Tinospora crispa, og har stått på WADAs dopingliste siden 2017 i klasse S3 (stoffer som er forbudt i og utenfor konkurranse). Begge stoffene er såkalt spesifikke - det betyr at de er ulovlige, men at de ikke krever en umiddelbar stopp i konkurranser når en positiv test blir kjent. WADA anerkjenner at spesifikk stoffer kan inntas av utøvere uten at de vet det, eller har villet det. Det er derfor lagt opp til at en positiv test på disse stoffene blir fulgt opp av undersøkelser om hvordan utøveren har fått i seg stoffet. Kan en utøver bevise at det har skjedd uten viten og vilje, og at alle relevante og mulige forhåndsregler er blitt gjort, kan straffen reduseres.
Astmamedisiner er ofte såkalt spesifikke preparater i denne sammehengen. Både saken med Martin Johnsrud Sundby og, mer nylig, saken til Chris Froome viser at positive tester på spesifikke preparater ikke alltid fører til lengre utestengelse.
Oxilofrin er et amfetaminpreparat og har vært forbudt i flere år. Stoffet, som er utviklet for å kurere lavt blodtrykk hos personer som ikke responderer på vanlig behandling, er ikke vanlig i medisinsk bruk. Sprinterne Tyson Gay og Aasafa Powell ble tatt for å bruke oxilofrin i 2013. De ble utestengt for dette.
Antidoping-Norge advarer mot å bruke preparater som inneholder disse stoffene. Både Graves og Rude er sponset av Ryno-Power, som lager kosttilskudd for idrettsutøvere. Ryno-Power hevder deres kosttilskudd ikke inneholder noen ulovlige stoffer og at alle deres tilskudd skal være trygge å bruke for idrettsutøvere. I beskrivelsen av produktene deres står det:
"Our manufacturer follows the strictest of Good Manufacturing Procedures (GMP) and Standard Operating Procedures (SOP). The product is safe and legal to use in any sporting event governed bye the WADA, the USADA, the IOC and the UCI among others."
EWS-reglene åpner for at de som tas for doping kan utestenges på livstid.
Interessert i enduro? Her har vi samlet nyheter, resultater, bilder og tester av sykler for enduro.
Håper på mer testing
Smestad har syklet utfor på internasjonalt nivå i flere år, og forteller at der testes utøverne jevnlig.
– På alle verdenscuprunder blir de beste testet, og det velges også ut tilfeldige ryttere blant de topp ti og topp 20. Det skjer også i konkurranser på lavere nivå, slik som IXS-cup. Det er bra, sier han,
Smestad poengterer at han tror det kan være mer lønnsomt å dope seg i enduro enn i utfor.
– Jeg har aldri sett noe testing i EWS, så jeg tror ikke det ville vært så vanskelig å dope der for de som går inn for det. Og jeg tror det er mye mer å tjene på å dope i enduro. Enduro setter jo mye større krav til utholdenhet enn utfor. I enduro skal du holde på veldig lenge, og samtidig være toppladet i ti minutter av gangen. Men nå som EWS skal bli med i UCI håper jeg det blir mer testing, sier han.
Saken fortsetter under
Tror ikke de norske doper seg
Smestad tviler på at de norske utøverne doper seg. For det første mener han at det norske miljøet både i utfor og enduro så lite at det blir svært gjennomsiktig. Dessuten er Smestad overbevist om at det er lovlige prestasjonsfremmende tiltak som vil gi langt bedre avkastning enn doping for de norske rytterne.
– Alle kjenner alle i de norske miljøene, og alle vet hva folk driver med. Men Norge er ikke helt i verdenstoppen verken i utfor eller enduro. Vi er ikke spesielt gode teknisk, så det er mye mer å hente på å trene mer enn å dope seg. Du får ikke bedre teknikk av å dope deg, sier Smestad.