Helt siden Rikke Westvig kjøpte sin første sykkel som 10-åring har hun vært frelst. Da Oslo Enduro ble arrangert i fjor, var hun ikke vanskelig å be. Nå vil hun ha med enda flere jenter ut i skogen. Terrengsykkel har intervjuet Rikke om årets endurosesong, favorittområdet og jenter og enduro.
Årets endurosesong går mot slutten, og det kan vel sies å være sesongen der endurogrenen for alvor slo rot i norsk terrengsykling?
- Det var et ledende spørsmål. Tja, kanskje det. Det virker på meg som om det har vært økende deltakelse gjennom hele sesongen og at flere forsøker å få med seg alle rittene. Det har sånn sett vært en givende sesong, både for enduroformatet og for sykkelmiljøet.
Det er nok av stier i norske skoger, men for en som ikke er «innenfor» er det umulig å si om de passer for endurosykling. Derfor spør jeg eksperten. Er norske skoger egnet for enduro?
- Ja, det hersker vel ingen tvil om det. Det fine er også mangfoldet i norske skoger og særpreget og variasjonen som har kjennetegnet de ulike rittene denne sesongen. Spennet har strukket seg fra stilige selvbyggerløyper i Traktor Bikepark, til ferdig-grusede doseringer i Tryvann og lange, tekniske nedkjøringer mellom fjell og fjord i Sogndal. Det er nok av spennende sti å ta av.
Vil du si at enduromiljøet fokuserer mer på opplevelsen enn på hvem som vinner, eller er det konkurranse ut til fingerspissene?
- Jeg tror selve miljøet fokuserer på opplevelsen, men for enkeltryttere er det nok en gylden balansegang, der vektskålen tipper mot opplevelsen. Jeg tror også at det kommer an på hvem du spør. Forskjellen sammenliknet med andre sykkelgrener, er at selv de resultatorienterte har tid til en prat og er med på å skape den gode stemningen for alle.
Trivsel og lek
Rikke Westwig har drevet med sykling lengre enn de fleste. Siden hun kjøpe sin første BMX-sykkel som 10-åring har hun vært hektet. I fjor kom enduro inn i norsk terrengsykling, og flere og flere har latt seg friste av det lekende miljøet. Rikke er en av dem.
Når fikk du øynene opp for enduro?
- Da Oslo Enduro ble arrangert i 2012, tenkte jeg at dette virket akkurat passe lavterskel og trivelig.
Hvorfor fristet det?
- Det var flere jeg kjente som skulle være med, og det var jo mange av de samme, trivelige folkene jeg kunne finne på å treffe på en sti. Rammen rundt det hele og rittformatet virket lekende og artig.
Hva har vært årets opptur?
- I årets cup synes jeg mangfoldet og variasjonen var helt herlig. Skal jeg nevne den absolutte favorittplassen for min egen del, så må det bli Sogndal.
Hvorfor Sogndal?
- Sogndal hadde gjort avtale med værgudene og viste seg fra sin aller vakreste side både under gjennomkjøringen lørdag og konkurransen søndag. Kombinasjonen av utsikt, teknisk terreng, skogsbunn, steinrøys og røtter gjorde opplevelsen komplett. Det skar seg for meg i selve konkurransen, og jeg vil veldig gjerne tilbake i neste runde. Jeg håper inderlig de arrangerer neste år også.
Hvor er jentene?
Det er langt mellom hestehaler og lange fletter når endurofolket samles, for her er det mannfolka som er i flertall.
Hvordan er det med jenter og enduro?
- Det er alt for få jenter med. KOM IGJEN JENTER! BLI MED! Det er kjempegøy, og det er absolutt ingen prestasjonskrav. Her er vi i skogen for å ha det moro, teste egne grenser, og framfor alt, bli kjent med flere som syns sykling er gøy. Ta det som en tur med venninner. Neste sesong håper jeg å se flere blide jenter til start.
Hvordan kan vi rekruttere enda flere?
- Det skal være en endurosamling for jenter 5.oktober i Drammen. Der kan de jentene som er nysgjerrige på enduro møte opp og bli kjent med oss som sykler og andre som også er nysgjerrige. Jeg tror det er viktig å få frem at dette først og fremst er moro, og at det er veldig, veldig hyggelig å treffe andre sykkeljenter. Det er ikke annet prestasjonspress enn det man legger på seg selv. Opplevelse, nye venner og flere, fine sykkelminner.
Så hva gjør man hvis dette frister?
- Finn en sykkel, møt opp og hils på. Ikke nøl med å ta kontakt med de jentene du ser. De er superglad for at du er der og vurderer å bli med! Ikke nøl med å spørre, eller be om å bli vist litt av hvordan det foregår. Syns du å stille direkte i konkurranse er litt ekkelt eller pressende, så bli med på en fellestur på sti i marka. Sykkelmiljøet, endurokonkurranse eller ikke, er et inkluderende og hyggelig felleskap å være en del av.