/ Enduro

Endurosommer underveis!

Sitrer det i kroppen etter sommer? Har du ti timer på fatbiken eller rulla i uken for å føle deg klar for rittsesongen? Pumper du jern på treningssentre for å bygge en eller annen kjernemuskulatur, fordi Mark Weir sier det er imperativt? Lurer du på hvordan du skal klare å skaffe deg tittelen Ultimate Mountainbiker? Vi har et lite frampek til deg fra 80Twenty Enduro Series.

Sist oppdatert: 8. januar 2014 kl 00.00
FLYT I LANGE BANER: Ola Alsterholm suser av gårde på barnålsstier under Sogndal Enduro.  Foto: Jo-Inge
FLYT I LANGE BANER: Ola Alsterholm suser av gårde på barnålsstier under Sogndal Enduro. Foto: Jo-Inge
Lesetid: 6 minutter

Har vi nevnt enduro? Vi bare tuller. Selvfølgelig vet vi at du vet at vi har nevnt enduro. Enduro er nærmest ikke til å unngå om du går inn på en terrengsykkelnettside. Det finnes endurosykler, enduroklær, endurohjelmer, endurohansker, endurobriller og en drøss flere produkter som bransjen mener «er» enduro. Men det har seg nå en gang slik at enduro ikke er et hardvareprodukt som så, men heller en form for konkurranse. Og en temmelig god en også, spesielt for de som trives best på sti.

Mange karakteriserer enduro som kjernen av terrengsykling, puttet inn i et konkurranseformat. Og de siste årene har denne konkurranseformen blitt riktig så trendy, både internasjonalt og her i Norge. Det finnes og planlegges en bråte større og mindre norske slike ritt for kommende sesong, noen i venners venner-skala, og noen på størrelse med et norgescupritt. Vi tok en rask prat med Rufus og Jo-Inge, to av kara bak 80Twenty Enduro Series, den største aktøren og samlende vesen for endurocupen 2014.

Hvordan vil endurocupen 2014 se ut?

Rufus: Planen for 2014 er at serien vil inneholde fem ritt, med lokasjoner spredt utover landet så langt det lar seg gjøre. Serien er prisgitt mennesker som ønsker å arrangere ritt, og har terreng som tilfredsstiller våre kriterier for hva 80Twenty Enduro Series skal være, og gi av opplevelse.

- Bygges løyper eller vil dere prioritere eksisterende stier? Samarbeider dere med NOTS eller andre stibyggere?

Jo-Inge: Stiene som er benyttet hittil er miks av alt fra urørt sti til stier som er shapet for å skape flyt og utfordringer. Nesbyen Freeride og Traktor Bikepark var blant de første som ville være med oss, og er to eksempler på steder der stiene til stor del er skapt av entusiastene bak disse lokasjonene. Vi har ikke noe formelt samarbeid med NOTS, men vi som alle andre bevisste terrengsyklister støtter NOTS med det vi kan bidra med. Vi har alle felles interesse og representerer de samme verdiene.

- Det finnes mange mindre, lokale enduroritt og -arrangører. Har dere kontakt med disse, og om så, ønsker dere å innlemme disse i 80/20?

Rufus: Vi har allerede blikket frem mot 2015, og forbi! En av tingene vi diskuterer er da selvsagt steder vi ønsker å ha med, og om det finnes arrangører på disse stedene. Landsdekkende er et viktig stikkord, samtidig som vi har tanker om en pool av arrangører slik at de ikke må være med vært år, men får noen år der de kan få nyte livet kun som deltakere. Vi har kontakt med noen nye, og blir veldig glade for alle vi hører fra.

- Ser dere på det som hensiktsmessig å spre dere utover landet, eksempelvis med ritt i Trondheim, Narvik eller Tromsø?

Rufus: Selvsagt, Norge er et utrolig vakkert og kult land å oppleve på, Jeg har selv fått se mye av landet gjennom DH-norgescupen i sin tid, og vi vil at flere skal få oppleve mer av landet, flere skal få mulighet til å delta og flere skal bli med på å utvikle norske endurosykling.


- Tenker dere stort og kommersielt? Lite og internt?

Rufus: Vi har et godt samarbeid med NCF og dialog med Enduro World Series. Vi ønsker kun det beste for norsk enduro. Selv om enduro som konkurranseform er relativt nytt her på berget, så er jo ikke enduro egentlig noe nytt. Mye av det vi gjør gjør vi etter mal fra det som fungerer i andre land.


- Stort og kommersielt?

Vel, noe særlig flere enn 200 deltakere pr ritt er vanskelig å få til av praktiske årsaker. 100 er trolig mer komfortabelt av hensyn til arrangører, syklister og grunneiere. Det er ganske mye arbeid bak et ritt, og for de som gjør alt på dugnad krever det ildsjeler med energi. Blant annet derfor er det fint at NCF har muligheten til å hjelpe til med det juridiske, forsikringer og andre praktiske ting som må være på plass.
Sponsorer trenger vi her som alle andre steder for å få hjulene til å rulle, og vi er da veldig opptatt av at det er sponsorer som kan støtte det vi representerer og deler våre verdier.


- Hvem håper dere å se med i cupen neste år?

Rufus: Vel, jeg ønsker å sykle mer selv, men var jo avdanka allerede mens jeg var aktiv, haha. Jeg synes det var veldig spennende å se Espen Johnsen sykle og satse så hardt, og så sier det seg selv at Emil C (Carlson, Øyvind Ø, Smurf, Odd Arne S og flere fra gamledagene hadde vært kult å møtt på. Rune Høydahl også, for ikke å snakke om smoothe Jemtegaard, Hole og Fjeldheim, og ikke minst Lene Hansen og Gjertrud Bø. Det er gøy å se stisyklister som Ove Grøndal og Tom Ole Haukom banke utforgjengen. Kunne likt å se flere gamle birkebeienere bryne seg , samt Ken Meland og andre BMXere. Kanskje Ole Hall og noen trialsyklister? Tittelen Ultimate Mountainbiker skal nok kåres neste sesong, men vi vet ikke helt hvordan ennå. It’s up for grabs!


Jo-Inge: Endurosykling er for mange den litt mer lettbeinte og sosiale varianten av tradisjonelle terrengsykkelritt. Her møtes tidligere rundbanehelter, gamle utforlegender, spesialiserte endurosyklister og drøsser av vanlige helgehelter. En samling av alt fra tidligere norgesmestere til nyfrelste stisyklister. Jeg vil se alle. Og uansett nivå skal man gi alt. Det er racing!


- Kan dere fortelle litt om hvordan det er å organisere et enduroritt, for de som sitter på et fint terreng og ønsker å starte opp en enduro? 


Rufus: Jeg ser for meg at det er mye potensiale i grisgrendte strøk. Det kule med fartsetapper koplet sammen med transportetapper er at det kunne funket til så mye, så for å få til enduro i skogen der du sykler er det bare å finne de beste partiene og legge til tidtaking der. 80Twenty-kriteriet er at det skal være maks 20% oppover i en 3-8 minutter lang fartsetappe, men vi måler ikke det på meteren. Følelsen av at det går nedover er viktigst. I tillegg må man ha de nødvendige tillatelser til bruk av marka og andre praktiske ting. Har man ikke nedoverstier nok for enn fullverdig 80Twenty-runde, så kanskje en «softenduro» kan være en idé. En som kanskje er mer 60/40, eventuelt bare har kortere etapper. 


Jo-Inge: Gjør en ærlig vurdering av stiene dine. Har du 4-5 fartsetapper med god nedoverlengde? Kan du koble de sammen med fornuftig logistikk og transportetapper? Får du lov til å bruke marka dette ligger i? Har du vilje og venner nok til å gjennomføre herligheten? Om du svarer ja så kjør på, kontakt 80Twenty, og vi skal guide deg videre på ferden mot å skape et tøft enduroarrangement. 
Om du gleder deg til endurosommeren 2014, kan vi anbefale deg å sette av de følgende datoene:

80Twenty OsloEnduro: 24-25.mai80twenty Traktor Bike Park Enduro: 5-6.juli80Twenty NesbyEnduro 2-3 august80Twenty Sogndal Enduro: 16-17 august80Twenty DrammEnduro: 20-21 september Og selvfølgelig finnes det jo flere ritt der ute i det langstrakte land og i den vide verden. Gjør en jobb på Google, så finner du garantert noe som frister, fra gedigne Megavalanche eller til litt mindre Tromsø Enduro. Eller du kan brette opp ermene for å lage ditt eget. Uansett, gled deg!

Publisert 8. januar 2014 kl 00.00
Sist oppdatert 8. januar 2014 kl 00.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen