I forkant av sesongen 2017 startet CK Nittedal eget treningstilbud for endurorytterne, med Joline Johansson som trener. Fra sju-åtte deltakere ved sesongstart i våres har endurogruppa vokst til rundt 30 medlemmer, og i høst var det jevnlig over 15 på treningene.
Derfor utvider klubben tilbudet med to endurotrenere for 2018-sesongen: Johansson fortsetter, men hun får i tillegg med seg Alice Grindheim.
Les også: Får trener fra øverste hylle
Grindheim, som ble nummer tre sammenlagt i den norske 80/20-serien, har vært trener for endurogruppa i SK Rye de siste åra. Det vil Johansson, som selv vant den svenske enduro serien både i fjor og i år, trekke veksler på.
Saken fortsetter under
Joline Johansson hadde treneransvaret for endurogruppa til CK Nittedal i år. Neste år får hun en kollega og det gleder hun seg til. Foto: Privat
Må skrive læreboka selv
Å arrangere endurotreninger er nybrottsarbeid. Både Johansson og Grindheim har flere sesonger bak seg som trenere, og forklarer at det ikke finnes mye formelle treningsopplegg, litteratur eller teorier å støtte seg til.
– Det er ikke det samme som å bli fotballtrener. Da har du gjerne trent fotball i mange år og sett hva dine trenere gjorde, og kan kopiere og tilpasse det. Jeg har aldri gått på endurotreninger eller andre terrengsykkeltreninger selv før jeg begynte som trener, og det er også lite informasjon om dette på nett, sier Grindheim.
Les også: For flaut å prøve?
I løpet av de sesongene hun har vært trener for Rye, har hun måttet prøve seg fram.
– Det å lage treninger for enduro kan være en liten utfordring. Det er lett for at treningene blir veldig likt utfortreninger, ettersom vi ikke alltid har tid til å sykle mye transport. Vi har prøvd litt forskjellig, noe mer vellykket enn annet, så jeg ser frem til å jobbe med Joline for å sette opp mest mulig spissede enduro treninger, sier Grindheim.
Saken fortsetter under
Endurotreningene i Nittedal er ikke tilpasset barn og ungdom, men utøvere som har kapasitet og nivå til å følge treningene har fått være med. Foto: Joline Johansson
Lærer av hverandre
Grindheim opplever også at trenerrollen gjør henne mer bevisst på teknikk og treningsprinsipper.
– Du lærer mye av å trene andre. Det er veldig mange som har syklet i mange år men likevel ikke kan teorien bak basisteknikken. Jeg ser det spesielt ofte på grunnposisjon, svingteknikk og bremseteknikk. Folk tar ut kneet i svinger fordi de har sett andre gjøre det, men de vet ikke hvorfor. Egentlig handler det ikke om å ta ut kneet i svinger, men å bruke hoftene aktivt, som igjen gjør at kneet går ut automatisk, sier Grindheim.
– De virker veldig ivrige og engasjerte i Nittedal, og slike folk er det gøy å sykle med. I tillegg ser jeg virkelig frem til å samarbeide med Joline. Hun virker veldig dyktig, og det er sikkert mye jeg kan lære av henne, sier Grindheim.