/ Enduro

Vil ha Enduro World Series til Norge

Ove Grøndal debuterte i EWS sist helg. Nå jobber han for å få verdenseliten ut i den norske fjellheimen, gjerne i 2018.

Sist oppdatert: 6. oktober 2016 kl 08.00
Ove Grøndal på vei ned siste etappe av Enduro World Series i Finale Ligure på søndag. Foto: Ingeborg Scheve
Ove Grøndal på vei ned siste etappe av Enduro World Series i Finale Ligure på søndag. Foto: Ingeborg Scheve
Lesetid: 4 minutter

Grøndal fikk flyttet både grenser og ambisjoner etter debuten i Enduro World Series, som også var siste runde i serien, som fungerer som verdenscup i enduro. Han endte på 148.plass, en svært anstendig prestasjon for en kar med to barn, samboer og full jobb.  

– Dette frister absolutt til gjentakelse, sa EWS-debutanten etter å ha fullført sine sju fartsetapper i Finale Ligure på søndag.

Se filmen fra helgas EWS runde her

Grøndal var imidlertid like mye på studietur som på ritt denne helga. Han sitter blant annet i styret i den norske enduroserien 80/20, og er også arrangør, organisator og rittleder for Nesbyen Enduro, og arrangør av Nesbyen Trailcamp sammen med Knut Lønnqvist, som også var med til Finale Ligure som mekaniker for de norske rytterne. Begge er gira på å få en runde av sirkuset til Norge, og etter helga er de bare enda mer ivrige.

– Når begynte dere å tenke på EWS som en mulighet i Norge?
–  Vi begynte vel å sysle litt med tanken for ett års tid siden. Vi fikk høre via noen at Matti Leikonen, som hadde vært her på Nesbyen Trailcamp med utforlandslaget, mente vi hadde stier som burde fungere i et EWS ritt. Og det startet jo noen prosesser i hodet.

– Hvor i Norge er det aktuelt å legge en slik runde, og hva kan Norge tilby som serien ikke har fra før?
– Norge kan nok tilby et litt annet underlag på stiene enn de fleste andre stedene som har EWS. Her er det mye jord, røtter og annerledes stein. Og Norge blir sett på som litt eksotisk i utlandet. Vi mener Nesbyen bør være et aktuelt sted. Her er det god variasjon på stiene, med alt fra høy fart og flyt til teknisk knot. Vi har både korte løyper, men også mulighet til flere lange nedkjøringer. Det finnes mange stier på et kompakt og oversiktlig område. Men det finnes også andre steder i Norge med både bra stier og kanskje for eksempel mer spektakulær utsikt. Tenker da på kombinasjonen fjord og fjell. Men vi har jo både fjord og fjell i Nesbyen også, siden lokalbefolkningen kaller Hallingdalselva for fjorden her.

Saken fortsetter under

Zakka Nesbyen Enduro 2016 - Kristoffer Kippernes
Norge oppfattes som eksotisk for mange. Her er Zakarias Blom Johansen i aksjon under Nesbyen Enduro i mai. Foto: Kristoffer Kippernes

Norge oppfattes som eksotisk for mange. Her er Zakarias Blom Johansen i aksjon under Nesbyen Enduro i mai. Foto: Kristoffer Kippernes

Les også: Brakdebut for Fagerhaug i EWS 

– Har dere hatt kontakt med EWS om dette?
– Vi har ikke hatt noen offisiell kontakt med noen, men det kan nok tenkes at vi sender en henvendelse.

 

– Hvilke krav stiller EWS til de som skal arrangere og hvor dyrt vil det være?
– Vi har ikke kjennskap til de konkrete kravene de har, men vi vet at stier og opplegg med organisering er ting som vektlegges. Kostnader rundt arrangementet har vi ikke forhørt oss om.

– Er det ting dere må legge til rette for med en EWS-runde til forskjell fra andre enduroritt - aspekter som dere ikke har hatt tidligere?
– Det kreves en mye større organisasjon, medieopplegg og områder for stands, lag og slikt enn hva vi er vant til i for eksempel 80/20-serien. EWS er jo så mye større på alle mulige måter. Siden dette er et så stort arrangement, må alt fra kommunen, næringsliv, idrettslaget og sykkelmiljøet involveres fra dag en i en eventuell planlegging. Disse vil være helt nødvendig å ha med på laget for å kunne arrangere.

Saken fortsetter under

Alice Grindheim - Genevieve Baril 1400x933
Alice Grindheim (til venstre) på start i Finale Ligure sist lørdag, sammen med Genevieve Baril fra Canada. Foto: Ingeborg Scheve

Alice Grindheim (til venstre) på start i Finale Ligure sist lørdag, sammen med Genevieve Baril fra Canada. Foto: Ingeborg Scheve

Les også: Sterkt levert i Enduro World Series 

– Hva er prosessen herifra?
– Vi har ikke noen konkrete planer for videre prosess akkurat nå, men en offisiell henvendelse til riktig person bør vel være neste steg videre om man ønsker at noe skal skje.

– Hvis alt går på skinner: når vil Norge kunne få arrangere den første utgaven?
– Selv om alt går på skinner kan skinnegangen være lang. Jeg tenker at 2018 kan være en mulighet. Det er vel mer en ønskedrøm, men man vet aldri.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Luster 2015 Foto Fedor Duhrmann
Fjord og fjell i kombinasjon kan bli en vinner blant utlendinger, mener Ove Grøndal, som jobber for å få Enduro World Series til Norge, gjerne i 2018 Foto: Fedor Duhrmann.

Fjord og fjell i kombinasjon kan bli en vinner blant utlendinger, mener Ove Grøndal, som jobber for å få Enduro World Series til Norge, gjerne i 2018 Foto: Fedor Duhrmann. 

Publisert 6. oktober 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 6. oktober 2016 kl 08.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen