Zakarias Blom-Johansen, som er svensk mester i enduro for andre år på rad. tok sølv med landslagskameratene Robin Wallner og Alexander Kangas i tidenes første UCI-sanksjonerte enduro-VM. Foto: Ingeborg Scheve
Lesetid: 5 minutter
– Det var en utrolig morsom dag, og en veldig bra opplevelse. Det er sykt at vi greide andreplass her, sier Blom Johansen etter andreplass i enduro-VM i Finale Ligure i Italia.
Ettersom konkurranseformatet med tremannslag var nytt for dem alle, var de usikre på hva de kunne forvente av plassering.
Se fakta lenger ned i saken
– Vi visste det ville være vanskelig å vinne, men hvis vi kjørte det vi var gode for burde pallen være innen rekkevidde. Både Robin (Wallner) og jeg har gjort det jevnt bra gjennom hele Enduro World Series-sesongen, og Alexander (Kangas) har også farten inne, så når han fikk kjøre bak oss greide han fint å holde nivået. Det var utrolig moro, sier Blom Johansen.
Topp 3 menn 1. USA (Codey Kelley, Shawn Neer, Ritchie Rude) 1:48:16.89 2. Sverige (Zakarias Blom Johansen, Robin Wallner, Alexander Kangas), 1:49:38.09 3. Canada, (Verner, Melamed, Gauvin) 2:04:47.97 -- 15. Norge (Espen Johnsen, André Aamodt, Andreas Øhrn), 1:45:06.65
Dro fordel av å være lag
Alle tre på det svenske laget var nedpå et par ganger i løpet av de fem etappene, men hadde ingen større uhell eller mekaniske problemer.
– Det er jo et nytt format og en ny opplevelse å sykle med andre ryttere rundt seg hele dagen, på godt og vondt. Men vi hadde god nytte av hverandre som lag. Vi kjenner hverandre godt fra før, og det var en stor fordel, for vi fant fort flyten igjen de gangene det skjedde noe, sier Blom Johansen.
Løypa besto av fem etapper, hver på mellom 2.24 kilometer og 6.39 kilometer, totalt 16 kilometer. Til sammen var rittet på 72 kilometer med 2300 høydemeter nedover og 1370 høydemeter oppover, inkludert transportetappene. Det var 24 nasjoner representert i landslagsklassene, men ikke alle land stilte lag i alle klassene, altså menn og kvinner senior og U21.
Norge på sjette og 15.plass De norske U21-gutta ko på sjetteplass i enduro-VM, herrelaget på 15. plass.
U21-gutta endte på midt på treet av 12 lag, og også de er fornøyd med gjennomføringen og at de kom i mål uten tekniske problemer eller alvorlig velt og med en god opplevelse.
– Den siste etappen var helt rå. Det var så sinnssykt bra stemning og så mye folk som heiet. Det gir ekstra energi på slutten av en veldig lang dag, sier Ola Jåvold Landmark etter målgang.
– Jeg syklet bedre teknisk nedover enn jeg gjorde på tråkkingen, og det hadde jeg egentlig ikke forventet, sier Albin Littorin-Sandbu.
Å sykle som lag var imidlertid en ny opplevelse for de norske rytterne, både i U21-klassen og herreklassen.
– Det er uvant og krevende å ligge etter hverandre slik hele dagen, spesielt på etapper og strekninger der det er veldig støvete. men det er også en fordel å være et lag, for i løpet av en så lang konkurranse vil alle ha både oppturer og nedturer. Så når noen får det tungt og sliter, så kan man oppmuntre hverandre, og det gir absolutt mer energi, sier Jåvold Landmark.
Topp 3 menn U21 1. New Zealand (John Richardson, Nils Heiniger, Brady Stone) 1:41:35.34 2. Italia (Hannes Alber, Simone Pelissero, Matteo Saccon) 1:42;17.94 3. Canada (Evan Wall, Jacob Tooke, Kasper Woolley) 1:42:44.73 -- 6. Norge (Ola Jåvold Landmark, Magnus Slinger Sørli, Albin Littorin-Sandbu), 1:47:14.48
Saken fortsetter under
Med unntak av André Aamodt som veltet på starten av fjerde etappe, slapp også herrelaget unna uten store problemer verken mekanisk eller fysisk, men de legger ikke skjul på at det var en lang og krevende dag.
De første tre etappene syklet norgesmester i enduro Espen Johnsen i front, men etter at han begynte å slite på tredje etappe, byttet de strategi og leder.
– Det er veldig fordel å ligge bak. Da kan du se hvilke linjer de foran velger og du bruker mye mindre krefter, sier Johnsen.
Saken fortsetter under
Reserverytteren tjuvstartet Anders Skarstein, som var reserve på det norske herrelaget, syklet i Finale Ligure for første gang. Han er godt fornøyd med 22. plassen i amatørklassen, som syklet sin konkurranse på lørdag.
– Det var mye mer tråkking enn jeg forventet, så jeg må trene mye mer på det om jeg skal hevde meg her. Jeg hadde trodd etappene skulle være mye brattere, mer tekniske og vanskeligere enn de var. Men det var fryktelig varmt. Jeg har aldri fått kramper fra sykling før, men det gjorde jeg her, sier Skarstein.
Han trivdes best i den andre etappen, Kill Bill to Cacciatore. Med 458 høydemeter fordelt på 2.36 kilometer var dette den bratteste og raskeste i rittet i år.
– Den andre etappen gikk veldig bra. Den var bratt og rask, og alt rullet godt. På de andre gikk det saktere fordi det var mer tråkking, og jeg turte ikke la pulsen gå høyere. Men totalt sett var det en bra opplevelse, og veldig kul stemning, så dette frister til gjentakelse, sier Skarstein.
Samme dag tok Anna Littorin-Sandbu andreplass i U21-klassen. Hun var 33 sekunder bak vinneren av klassen Camille Maes fra Belgia. Men Maes syklet også i mixed-klassen, som et del av et mixed-lag, mens Littorin-Sandbu syklet alene.
– For min del synes jeg det gikk greit. Jeg fikk inn noen greie etapper, men jeg skulle ønske jeg hadde sluppet på litt mer. Det var en helt syk opplevelse, som jeg tar med meg videre. Nå er jeg supermotivert for å tree bra i vinter, mot en ny sesong i 2020, sier Littorin-Sandbu.
Topp 3 Rider Trophy (individuelt, proffer og amatører) 1. Matteo Raimondi, Italia, 32:34.82 2. Max Leyen, Canada, 33:17.46 3. Clement Charles, Frankrike, 33:51.25 -- 22. Anders Skarstein, Norge, 35:41.56 (+3:06.74)
Hvem: Landslag, proffer, amatører og leverandører Hva: UCI Enduro-VM over fem etapper, arrangert av Enduro World Series Hvor: Finale Ligure, Italia Når: 28.-29.septeber Lørdag 28.september - amatører og proffer, lag og individuelt Søndag 29.september - landslag, leverandørlag Profil: Fem etapper, totalt distanse 72km, derav 16km fartsetapper Høydemeter: 2300 høydemeter nedover, 1370 høydemeter klatring
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.