Debatten om lik premiering i idretten dukker opp fra tid til annen. Nå har den akkurat bli aktualisert med nyheten om at Hillbilly Huckfests endurokonkurranse splitter premiepengene for 2015. I fjor hadde konkurransen 10 000 kroner til raskeste tid, uansett kjønn. I år blir pengene fordelt på raskeste gutt og raskeste jente. Den samlede premiepotten på 10 000 kroner skulle da deles slik at raskeste mann fikk 7000, mens raskeste kvinne må nøye seg med 3000 kroner.
Etter kritiske røster på Huckfestens egen Facebook-side, fra Kristian Eckhoff, og sikkert også andre steder, endret Huckfesten fordeling til en prosentvis fordeling avhengig av deltagerantall. Altså hvis 90 gutter og 10 jenter deltar, så får raskeste mann 9000, mens raskeste kvinne 1000 kroner. Dette er arrangørene på Åls forsøk på rettferdig fordeling.
Det er kanskje en viss logikk i tanken om at prestasjonen ved å vinne gjenspeiles i hvor mange du har bak deg på resultatlista, men det er lite inspirerende for jenter å vite at arrangører verdsetter deres innsats til under halvparten av guttas, selv om de slår alle de konkurrerer mot. En balanse i premieringen er et viktig skritt på veien mot at jenter føler at de blir tatt på alvor som deltagere.
GOD STEMNING: Alle ønsker seg flere jenter på terrengsykler. Her Ragnhild Solheim under Nesbyen Enduro i fjor. Foto: Silje Holmsen.
Det er synd hvis arrangementer som kommer fra miljøer med stor entusiasme for sykling, en real skaperglede, og skikkelig gjennomføringsevne ikke tar innover seg at vi som befolkning består av om lag 50 prosent jenter og 50 prosent gutter. Å fange jentene med et arrangement har et stort potensial som både arrangører og sponsorer bør vite å sette pris på. Det er sånn i idretten at jenter og gutter er forskjellige. Vi har akseptert at det er rettferdig med to forskjellige klasser. En for dem med to X-kromosomer, og en for dem med ett X og ett Y-kromosom.
Når vi har akseptert å dele befolkningen i to når det gjelder idrett, bør vi vel også gjøre det samme med premiepottene i idrettsarrangement?
Diskusjonen om lik premiering til jenter og gutter er ikke ny. Den kommer heller ikke til å avsluttes med det første. I en liten sport som terrengsykling bør vi holde oss for gode til å skille. Både sykkelbransje, deltagere og arrangører har alle interesse av at flere kvinner både deltar og engasjerer seg i terrengsykling. Dette gjør sporten mer attraktiv for både jenter og gutter. Det internasjonale sykkelforbundet, UCI stadfestet i 2013 at det ikke skulle gjøres forskjeller på kvinner og menn når det kom til premiering. Landeveissyklingen har en lang vei å gå før de er der, men i terrenget er vi vesentlig nærmere likestilling.
Enduro World Series har like premiesummer både for enkeltritt og sammenlagt. Birkebeinerrittet, Terrengsykkelrittet og flere andre terrengsykkelritt i Norge har like store premier for både kvinner og menn. Grenserittet fikk i fjor kraftig kritikk da det kom frem at de kun har spurtpremie for herreklassen.
Verdens største etapperitt for terrengsyklister, Cape Epic har siden 2014 hatt like store premiesummer til kvinner som til menn, til tross for at også de er et stykke unna lik fordeling i antallet deltagere. Premiepotten for kvinner i Cape Epic er nå på over 450 000 kroner. Hillbilly Huckfest har blitt arrangert siden 2009 og er et realt feelgood-arrangement med mye sykkelglede og lite alvor. Det er et arrangement som har vakt oppsikt internasjonalt med flere store stjerner innen freeride og slopestyle til stede. Og det er et inkluderende arrangement med alt fra ekstrem freeridesykling til joviale guidede stiturer.
Det er ytterst få som trenger å lokkes med penger for å delta på arrangementet på Ål, til det er det for moro for alle terrengsykkelinteresserte. Men signalet som sendes med å premiere jenter vesentlig mindre enn gutter i enduro-konkurransen tar bort noe av god-stemningen. Kvinnesynet innen såkalte ekstremsporter har vært et tema flere ganger før. Det hadde vært supert om terrengsykkelmiljøet i Norge kunne gå foran med et godt eksempel og tydelig vise at vi ønsker flere jenter, og at deres innsats i konkurranser er like mye verdt som guttas.
Kommenter gjerne nedenfor hva du tenker om lik premiering i sykkelkonkurranser.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.