10 norske sykkelopplevelser du bør unne deg i sommer
Fellesferie og tusenvis av alternativer, men sterk beslutningsvegring? Vi har tatt valget for deg: Her de stiene du bør besøke i løpet av sommerferien.
SJEKKLISTE: Vi gir deg tipsene til stier du kan sjekke i sommer. Her setter Andreas Klette retning ned fra Keiservarden i Bodø. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 13 minutter
Det er krise i reiselivet på grunn av coronaviruset, og reiselivseksperter råder nå nordmenn til å legge sommerferien til eget land. Flaks for oss at det er sabla mye bra sykling i Norge!
Under finner du noen turtips til å oppleve ditt eget hjemland på terrengsykkel - hvis du vil ha en mer detaljert oversikt over sykkelmuligheter fra sør til nord og ned igjen, sjekk ut mer fyldig oversikt her!
1 Redneck, Trysil
Du kan enten bruke verdifull ferietid på å utforske, gjøre noe du ikke har gjort før, kanskje til og med sykle en sti du sannelig ikke vet om er morsom å sykle en gang. Men om du vil ha ubetinget moro, og litt utfordringer med på kjøpet, er stien Redneck i Gullia, Trysil et sikkert stikk. Sykler du denne uten å få så mye som et lite smil rundt munnen, anbefales det å oppsøke legehjelp umiddelbart. Denne stien fordrer at du har grunnleggende sykkelteknikk inne, og ikke blir livredd av å se et hopp. Men er du keen på å få litt luft under hjulene er dette en fin sti å utforske. Her er det doseringer, hopp, dropp, og trekonstruksjoner. Når du kommer i bunnen kan du følge sti tilbake til toppen, og prøve en runde til med (forhåpentligvis) litt økt selvtillit.
Slik finner du fram: Som stisyklist er kanskje Trysil Norges enkleste sted å finne frem i. Oppskriften er derfor enkel. Kom deg til GT Bike Park, som er inngangen til Gullia. Der kan du studere stikartet, og finne veien til Redneck. Beregn alt i fra 5-10 minutter transport bort til starten av Redneck.
Tips: Varm opp litt i pumptracken i GT Bike Park før du setter av gårde. Da får du både beina i gang, og blir vant med litt luft under hjulene.
Om store, brede løyper ikke helt er etter din smak, eller om du trenger å terpe litt på teknikken til høstens enduroritt, har Hafjell akkurat det du trenger. Anlegget er kjent for sine svære doseringer og hopp, men har også stier av mer naturlig art. Old School og New School er av dette slaget, og byr på både røtter, teknisk terreng og bratte partier. Begge er merket etter svart gradering, og hvis du har planer om å steppe opp fra løyper rundt blå gradering kan dette være et bra sted å begynne.
Slik finner du fram: I Hafjell er det både løypekart og løypemerking, så her er det en smal sak å finne fram. Ta gondolen til toppen. Du finner begge stiene i skogholtet på venstre side når du skal nedover.
Tips: Har du fått rast fra deg i heisanlegget, finnes det milevis med stier på fjellet i området. Med utgangspunkt i Pellestova kan du lett sykle flere runder av varierende lengde.
Sommerferie betyr som regel at folk forlater byen og drar på hytta til fjellet eller ut i skjærgården, eller til og med utlandet. Men hva skjer da med byen? Jo, mindre folk igjen, og hvis du legger sommerferien innom Oslo er det en glimrende anledning til å sjekke ut Pioneren, NOTS´stibyggerprosjekt i Østmarka.
Dette er klassisk, norsk sti-terreng så godt som det kan bli, men med noko attåt. Stien er tilrettelagt for å tåle slitasjen av mange syklister, og det er gjort på en slik måte at stien er underholdene både oppover og nedover. Her får du neppe flere minutter lange, bekymringsfrie utforkjøringer, men snarere en berg og dal bane av moro. Til og med partiene med oppoverbakker er lagt på en slik måte at du glemmer at det er slitsomt. Men det er bare til du står der etter endt runde.
Denne stien er ikke merket på samme vis som i for eksempel Trysil eller andre sykkeldestinasjoner, men om du gjør litt research på forhånd bør oppgaven med å navigere være overkommelig. Om du blir sliten underveis, eller har litt knapt med tid, er det fullt mulig å sykle kortere varianter av denne stien.
Slik finner du fram: Du parkerer ved Rustadsaga eller Skullerud, sykler forbi Rustadsaga på grusveien og følger denne til du ser et diskret, lite skilt i veikanten. Derfra og inn er stien relativt lett å følge om du har gjort litt research på forhånd. Er du i tvil om rutevalg eller ferdigheter vil det være en haug med folk på forumet på terrengsykkel.no som vil være behjelpelig.
Tips: Bolle på Rustadsaga eller Skullerudstua etter turen. Eller før turen. Eller begge deler.
4 Grusen til Rottungen, Oslo
Du tenker kanskje det er en hype for særinger i flanell som har emigrert fra Grünerløkkas jungel til de dype norske skoger, men bikepacking er faktisk, formålstjenlig så det griner etter. Er det en ekstra lang tur du har lyst til å prøve men som ikke lar seg gjøre på én dag, så kan oppakning på sykkelen være løsningen. Turen trenger heller ikke være så lang. La oss foreslå at du sykler ut til et fint vann i din nærmeste utmark, slår leir og kobler ut. Og så sykler hjem igjen neste morgen. Denne typen utflukter har blitt en favoritt i redaksjonen, og kan gjøres både på sti og grus. Derfor foreslår vi en av våre favoritter – en lett bikepacking-tur til vannet Rottungen i Nordmarka. Dette er i Oslo, men fremgangsmåten er mer eller mindre klin lik uansett hvor du bor.
Vi foretrekker å sykle med tung oppakning på grus, men det lar seg gjøre på sti også med gode løsninger for bagasjebæring. Her er alternativene mange. Sett deg et turmål som du synes virker alt for enkelt. Det er ingen vits i å planlegge noe som er så voldsomt at du mister turlysten før du har satt av gårde.
Slik finner du fram: Du kan enten sykle fra Sognsvann, eller om du ønsker en litt kortere tur, kan du ta bussen til Hammeren ved Maridalsvannet. Fra de to utgangspunktene kan du følge enten grusveiene, eller turstier helt inn til Rottungen. Her er det muligheter for å slå opp både telt og hengekøye. Grusveien fra Sognsvann kan du følge via Ullevålsseter og Skjærsjøen opp til Rottungen. Stiene kan du følge langs samme rute – og her er det flere muligheter for å ta en enklere variant hvis du finner ut at det blir litt voldsomt å sykle sti med bagasje.
Tips: Ikke gå bananas med Visa-kortet bare fordi du skal prøve dette én gang. Prøv å ta utgangspunkt i det du har av utstyr, med en grunntanke om at du skal ha med deg bare det aller mest nødvendige. Du kommer langt med å pakke både klær og turutstyr i poser, og feste det til styre/setepinne/ramme med f.eks skistropper. For bare en kort tur fungerer det også helt fint å sykle med ryggsekk.
5 Reinnesfjellet, Narvik
Har du aldri syklet på svaberg før, er sommeren den beste tiden å gjøre det på, først og fremst fordi det er større sjans for at du får syklet på tørt føre. Glatte svaberg er ikke like sjarmerende, av selvforklarende grunner. Graver du litt i det digitale arkivet til Terrengsykkel og finner utgave 56, finner du bildene fra turen vi gjorde til Narvik med tilhørende terreng.
Forutsatt at du ikke tar turen over fjellet og ned til fjorden, så kan denne turen omtrent gjøres på en bysykkel. Men den nytes selvfølgelig aller best på terrengsykkel, og da gjerne en fulldemper. Svabergsykling kan sikkert gi samme følelse som frikjøring på ski – du lager dine egne linjer, og lar landskapet være med å forme hvordan du sykler. Og ikke minst er svasyklingen Instagram-vennlig så det griner.
Slik finner du fram: Kjør E6 sørover fra Narvik, og ta av på FV761 Skjomdalveien. Inne ved Narvik Golfklubb står du overfor et skjebnesvangert valg: enten kan du sette igjen bilen og sykle de sure høydemeterne oppover. Eller, hvis du og turfølget har tilgang på to biler – sett igjen den ene og kjør opp den andre. Dette gjelder selvfølgelig bare hvis du tenker å ta rundturen. Vel oppe på platået på Reinnesfjelles kan du parkere bilen, og sykle innover svaene. En fyldigere turbeskrivelse finner du i boka «Stisykling i Norge».
Tips: Er du først på ferie for å ta Instagram-vennlige bilder (men også få en fet stitur), så sjekk ut turen til Trollsjöen rett på andre siden av riksgrensa. Turen er beskrevet (paradoksalt nok) i boken Stisykling i Norge. En kveldstur hit i fint vær vil du garantert aldri glemme.
6 Raudhovden, Oppdal
Er du på bilferie i Norge og på vei fra sør til nord eller motsatt, er sjansen stor for at du passerer Oppdal på veien. Sauebygda ved E6 har et lite, men ivrig stimiljø. Og i sykkelavstand fra sentrum er det haugevis med fine stier. Men om du derimot setter deg i bilen og kjører 10-15 minutter vest for sentrum, finner du Raudhovden. Med en utsikt som hadde sklidd inn i hvilken som helst nasjonalromantisk reklame (denne utsikten har faktisk det, husker du sjokoladereklamen på kino?) Fra toppen av Raudhovden har du flere stivalg som tar deg ned fra den lille toppen. Vi anbefaler å sykle stiene ned til enden, for så å sykle tilbake til toppen. Da gjør du det i beste enduro-stil, noe som bare er passelig siden Raudhovden har vært sentrum for Oppdal Enduro i 80/20-serien. Her har du både enklere og mer krevende stier, så dette er noe som kan passe de fleste. Husk at når du er i sauekommunen sjøl, så lat at grinda og ikke skrem dyra.
Slik finner du fram: Kjør ut av Oppdal sentrum og hold RV70 i retning Kristiansund. Ved Vognild tar du til høyre, skilt mot Nerskogen. Når veien deler seg og du ser en bom til venstre, svinger du av, gjennom bommen, og parkerer ved Grøtsetra. Herfra er det lett å finne veien til Raudhovden som reiser seg markant i terrenget.
Tips: Kanelsnurr og hipsterkaffe på bakeriet «Sprø» i sentrum er et sikkerstikk. Her har de også et godt utvalg av mikrobrygget hipsterøl du kan ta med hjem, både lokalt og nasjonalt.
Nyttige tips
En planlagt tur er i 8/10 tilfeller bedre enn en tur tatt på sparket. Skal du for eksempel reise til flere steder i løpet av en ferie kan det være lurt å gjøre litt research både om hvor man skal sykle, men også bo, spise, og kanskje gjøre andre aktiviteter. Her er noen tjenester du bør sjekke ut i planleggingsfasen:
Trailguide.no: Kart/guidetjeneste hvor du kan finne inspirasjon til turer både i Norge og Europa. I motsetning til f.eks mtbmap.no finner du her konkrete turforslag, gjerne beskrevet med både tekst og bilder. Kan også legges inn på smart-telefon så du kan bruke den som en app for å orientere deg.
Trailforks.com: Internasjonal tjeneste
Mtbmap.no: Brukerdrevet karttjeneste hvor syklister legger inn stier og graderer dem i farger. Selvjustisen fungerer høvelig greit, og her kan du få en anelse om en sti er sykkelbar, og i så fall om den passer ferdighetsnivået ditt.
Terrengsykkel.no-forumet: Fortsatt litt i tvil om den stien du har sett deg ut er sykkelbar? Lyst til å linke sammen to turer, men ikke kjent i området? På forumet på terrengsykkel.no finnes det tusenvis av brukere, og mange deler villig vekk av lokalkunnskap. Kanskje får du også et turtips du ikke hadde tenkt på?
7 Sjurvarden/Melen, Fræna
Fjell ved sjøen er kanskje Norgesturistattraksjon nummer én, og det gjelder også sykkelturistene. Mye kan sies om utsikt og fjorder, men syklingen fra slike fjell er ofte bratt, knotete og vanskelig. Toppturen til Sjurvarden har litt av disse elementene også, men den har riktignok noe mer flyt.
Når du har kommet deg opp på Sjurvarden får du kanskje ikke det dramatiske inntrykket man får av en fjord, men utsikten over Hustadvika på en klarværsdag er sannelig ikke å kimse av heller. Og, en litt viktig ting; bare drit i å gjør denne turen hvis det er overskyet eller tåke. For det første vil du ikke bli stående der oppe ute av stand til å orientere deg, for det andre så går du glipp av hele poenget med turen; utsikten. Føler du deg sprek, legger du også turen innom nabotoppen Melen, for en bonusutforkjøring.
Slik finner du fram: Du parkerer ved skytebanen like ved Bryn Stadion. Herfra er det grov pukk/grusvei og mye trilling av sykkel, helt til du kommer opp til Skottenvatnet. Her er det fint å ta en pause, før det blir mer dytting og trilling opp til neste fjellplatå, hvor du endelig får syklet litt opp til toppen. Stien går samme vei ned igjen.
Tips: Norsk husmannskost på Bjartmars favorittkro i Kårvåg på Averøya.
8 Tungvekteren, Arendal
Har mamma og pappa dratt deg med til en eller annen firmahytte på sørlandet? Svigermor har insistert på at du skal på skjærgårdsferie i sommer? Frykt ei – i Tungvekteren i Arendal kan du stille stisykkel-abstinensene. Det som kanskje må sies å være Norgesstore pionerprosjekt innen stibygging i sin tid har definitivt ikke blitt dårligere med årene. Det er dugnader og utbedring gjennom hele sesongen.
Tungvekteren er ikke én sti, men et nettverk av stier. Her har du flere timer underholdning tilgjengelig, og setter du av en formiddag får du syklet en bra runde. Derfor anbefaler vi ikke én spesiell variant, her er det bare å ta løs og utforske hva stibyggerne har laget av elementer.
Slik finner du fram: Det mest naturlige utgangspunktet for sykling i Tungvekteren er å parkerer i Dråbelia (sjekk arendalsingletrack.com for kjøreinstruksjoner), og ta seg ut derfra. Fra den nevnte nettsiden kan du også laste ned et kart på PDF som gir deg oversikt over området.
Tips: Pizza på bryggekanten i Arendal sentrum etter turen.
En semi-dårlig skjult hemmelighet, er helt i norgestoppen når det kommer til bynær stisykling. Og det attpåtil med en utsikt som kan få flere andre byer til å bli grønne av misunnelse.
Her er mulighetene mange, men en tur til utsiktspunktet ved Keiservarden gir deg et godt utgangspunkt. Fra sentrum kan du enten sykle sti opp, eller gjøre unna transporten raskt på grusvei til utkikkspunktet. Turen som er beskrevet som «Framsia» i Stisykling i Norge er en variert tur hvor du har flott utsikt nesten hele veien ned. Denne turen har litt av alt, med både flyt og tekniske partier. Har du ikke fått nok etter én runde, er det bare å spinne opp for runde to.
Slik finner du fram: Utgangspunktet for turen er ved utfartspunktet Maskinisten. Finner du det ikke, kan du spørre deg frem. Herfra føler du grusvei opp til Keiservarden, før du følger stien som går på ryggen av åsene ned mot sentrum igjen.
Tips: Utlendinger reiser i hopetall til Norge for å oppleve midnattssol. Når du først bor i dette landet og ikke trenger å reise så himla langt, kan det være greit å utnytte muligheten. Vi har bare prøvd i dagslys, men kan ikke tenke oss annet enn at en sen kveldstur midtsommers her må være et minne for livet.
10 Den Ravindte, Nedbyen
Har du ennå ikke sjekket ut Norgesendurohovedstad er det på høy tid. Høsten 2018 ble også en revidert utgave av stien Traversen åpnet, og for å si det litt forsiktig har dette virkelig blitt noe annet. Her får du store doseringer, fine hopp, og generelt litt mindre hårete terreng enn hva du kanskje har sett på bilder før. Stiens karakter er slik at du kan bestemme litt selv hvor mye det skal krible i magen – jo mer fart du slipper på med, jo mer utfordrende blir den. Det meste kan trilles/rulles, men det er likevel greit å ha basiskunnskaper på plass.
Slik finner du fram: I likhet med de fleste stiene på østsiden av dalen i Nesbyen følger du asfaltveien opp, og ut på utsiktspunktet. Herfra går stien ut mot høyre, og du følger en travers før den tar det nedover. Foreløpig er det bygd omtrent 1,5 kilometer, og det er ventet at den blir forlenget ytterligere to kilometer. Benytter du deg av shuttlemulighetene sparer du selvfølgelig vesentlig mye krefter, og kan heller sykle stien flere ganger. Og tro dette – dette er en sti du har lyst til å sykle flere ganger.
Tips: Dytt sykkelen opp til Klevarudnatten for å nyte utsikten over Hallingdal. Da får du noen ekstra høydemeter med fin sti før du smeller inn i Traversen. Husk Cola og Snickers til pausen på toppen.
Har du kanskje et godt tips du vil dele? Eller trenger du noen flere alternativer å sjekke ut i området du skal feriere? På forumet på terrengsykkel.no kan du alltid spørre om råd; terrengsykkel.no/ubb.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.