Lokalt initiativ og dugnadsiver med Espen Sandvold i spissen har gitt fire stier sykkel løyper med utgangspunkt fra stadionområdet til Eidsvoll Værks Skiklub. Løypene er på 3km, 5km, 7km og 10km, der den lengste er den mest tekniske. Løypene kan også kombineres.
– Vi har lenge ønsket å bygge en kul arena for terrengsykling og samle terrengsyklistene i området, og sier Bjørn-Erik Nyrud, som er leder i Eidsvoll sykkelklubb.
Nå er anlegget en realitet, torsdag kveld klippet ordføreren i Eidsvoll silkebåndet, og brann-NM 10. juni blir første store ritt i traséene.
Saken fortsetter under
Ordfører i Eidsvoll klippet snoren for anlegget torsdag kveld. Foto: Espen Sandvold
Les også: Over 600 jobbetimer og to nye løyper i Kristiansand
Fra ide til kjøreklart anlegg på rekordtid
Arbeidet med terrengparken startet i fjor høst. Første steg var å sikre tillatelser fra grunneierne i området, og samarbeid med skiklubben om bruk av arenaområdet.
Med tillatelser og avtaler på plass ble det jobbet med ulike sponsorer som har bidratt med materialer og utstyr, og hele våren har sykkelklubbens dugnadsgjeng stått på for å få anlegget ferdig.
Les også: Skal bygge sykkelanlegg for millioner
Saken fortsetter under
Det er lagt ned mange dugnadstimer i løpet av våren. Foto: Espen Sandvold
Kostet ikke skjorta
Budsjettet for det hele har vært under 10 000 kroner, forteller Nyrud. Løypene er holdt mest mulig naturlig, men tilrettelagt for å tåle bruken med klopper over de våteste partiene og forsterket der økt bruk vil gi slitasje.
Dugnadsgjengen har lagt ned omtrent en kilometer i materialer til klopper og bygget benker på flere steder i anlegget, både på utkikkspunkt og ved starten av løypenettet. Løypene er skiltet gjennom hele anlegget med over 60 skilt etter ny nasjonal skiltmal for sykkel. Det er også satt opp en infotavle ved arenaen med oversikt over løyper, lengder og vanskelighetsgrader, samt kjøreregler og retningslinjer for løypebruk.
Saken fortsetter under
Det er kjørt ut mange skilt. Foto: Espen Sandvold
Likevel har klubben greid å holde kostnadene for anlegget til et minimum.
– Vi har mange lokale sponsorer som har bidratt med materialer og utstyr, og anlegget er bygget på dugnad. Vi søkte på flere typer stiftelser uten at vi fikk noe der, men vi kommer nok til å søke igjen senere, sier Nyrud.
Saken fortsetter under
Løypene er skiltet etter ny skiltmal gjennom hele anlegget. Foto: Espen Sandvold
Aktivitet og rekruttering
Tanken er at anlegget skal fungere både som et treningsarena for regionens terrengsyklister og være en rekrutteringsarena for å få flere barn og unge inn i terrengsykling.
– Vi har en aktiv barne- og ungdomsgruppe som nå vil trene her flere ganger i uka. Siden vi deler arenaen med skiklubben håper vi dette vil smitte over på flere og skape aktivitet hele året, sier Nyrud.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Legenden Johan Høgseth (til venstre) og Kent Harring var godt fornøyde etter prøvesyklingen. Foto: Espen Sandvold
Det er lagt ned over 1000 meter i klopper. Foto: Espen Sandvold
Over 100 møtte opp til formell åpning på torsdag. Foto: Espen Sandvold
Dugnadsgjengen har lov til å være stolt av anlegget, som er kommet i stand på rekordtid. Foto: Espen Sandvold