I den nye handlingsplanen som klima- og miljøminister Ola Elvestuen la fram i dag, konkretiseres tiltakene fra Stortingsmeldingen om natur som kilde til helse og livskvalitet. Foto: Björn Falkevik
Lesetid: 3 minutter
Nå skal forskriftene om sykling i nasjonalparker og landskapsvernområder gjennomgås og revideres, og tiltakene som beskrives i Stortingsmeldingen skal konkretiseres. Dette skal skje innen 2020, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da han presenterte den nye handlingsplanen i Oslo i dag.
– Det er fantastisk at Regjeringen ser potensialet i all den naturen vi har i Norge, og at de følger opp trenden med at stadig flere ønsker å benytte seg av naturen. Det er bra at Regjeringen tar grep og følger opp Friluftsmeldingen som ble vedtatt høsten 2016, sier Christian Jensen, som er leder i NOTS.
– Slik vi forstår det, vil denne handlingsplanen føre til at alle forskrifter for nasjonalparker og landskapsvernområder skal gjennomgås og revideres, slik at de skal bli enklere å forholde seg til. Når det er gjort, skal det bli enklere å gå inn og sjekke om det faktisk er lov å sykle i et gitt område, sier Jensen.
Stortingsmeldingen fra 2016 fastslår at det i utgangspunktet skal være lov å sykle på stier i utmark, dersom det ikke er spesifikt uttrykt i forskriften at det er forbudt. Slik det er i dag, er det ikke alltid tydelig hva som er lov.
Innen 2020 skal forskriftene for alle nasjonalparker revideres. Foto: Vidar Gundersen
NOTS engasjerer seg i prosessen Det er flere forhold i handlingsplanen Jensen vil å ta tak i, både praktisk bistand på områder som råd og kompetanse rundt stibygging og tilrettelegging av bærekraftige stier, så vel som innspill på selve forskriftene og definisjoner.
– Vi i NOTS kommer til å ta en ny gjennomgang av det arbeidet Regjeringen nå skal i gang med, og se hvor vi kan bidra. Vi har mange hos oss som har mye kompetanse på stibygging og bærekraftige prinsipper rundt bruk av marka, sier Jensen.
– Vi ønsker selvfølgelig å fronte våre interesser på en god måte i dette arbeidet. Vi vil blant annet sette fokus på at vi har stivettregler for hvordan syklister skal oppføre seg i marka, og at vi ikke er en gjeng bajaser som flår rundt på stiene. Vi ønsker jo også en bærekraftig bruk av naturen, og at vi kan ferdes i marka side om side med andre brukere.
Saken fortsetter under
NOTS-leder Christian Jensen. Foto: Privat
Må rydde opp i begrepene Jensen håper videre at den nye handlingsplanen vil rydde opp i de mange begrepene som brukes om hverandre.
– Nå snakkes det om markabrukere, syklister, terrengsyklister, stisyklister, gående, vandrende, ridende og mer. Vi håper derfor denne gjennomgangen vil gjøre at vi lander på ett begrep som er godt definert og som brukes konsekvent.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.