STISYKLING PÅ BARFROST: Fredrik Haraldseth og Swix Hard Rocx-laget på tur over frosne barnålsstier i Lillomarka. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
Terrengsykkel tok en prat med to av hovedstadens ivrige stisyklister Anette Røssum Bastnes og Fredrik Haraldseth om hvorfor de digger barfrost og hvor de helst sykler når fenomenet inntreffer.
– Det jubles i stisykkelkretser når barfrosten kommer. Folk bare må ut. Det er nesten som å sykle på sommerføre, tørt, raskt og morsomt. Og så blir det utrolig vakkert i skogen. Det glitrer overalt når sola skinner på barfrosten, sier stisykkel- og enduroentusiasten Anette Røssum Bastnes.
Hun forteller at det diskuteres heftig om grader av barfrost i ulike fora. For henne er det mindre viktig om dagens føre er «full barfrost» eller «delvis barfrost», men Bastnes minner om at det er viktig å være obs på glatte steiner og røtter, spesielt dersom barfrosten kommer i form av rimfrost med høy luftfuktighet.
Også Haraldseth vet å utnytte barfrosten for alt den er verdt.
– Den tida mellom høstens våte gjørmeføre og snøen legger seg er kanskje den beste og mest unike stisykkelsesongen i året. Når det er barfrost blir skogbunnen helt knusktørr og du har så bra feste som om du sykler på borrelås, sier han.
Haraldseth trekker også fram at en av fordelene med barfrostføre, er at man ikke trenger piggdekk.
Barfrostparadis: Lillomarka For Haraldseth er det Lillomarka som er barfrostparadiset i Oslo-området, og da gjerne med Årvollåsen som utgangspunkt.
– I Årvollåsen er det tråkket et enormt nettverk av stier, så du har utrolig mange alternativer, sier Haraldseth.
– Underlaget i Lillomarka er unikt. Det er mye barnålstier og skogbunn, og derfor ikke spesielt teknisk sammenliknet med mye annet i Oslomarka. Det som kan gjøre Lillomarka krevende, er at det er bratt, så det er slitsomt oppover. Men fordi det er bratt, får man også høy fart og utrolig mye flyt nedover, sier han.
Barfrostparadis: Trulsen/Østmarka For Bastnes er det Trulsen-stien og tilstøtende områder i Østmarka som er utgangspunktet for stisykkelturer både på barfrostføre og ellers.
– Det som er så bra med Trulsen-området, er at stiene der ofte er tørre og bare store deler av vinteren, sier Bastnes.
Mange alternativer Fra Trulsen kan Bastnes enten utvide stisykkelturene med tilstøtende stier mot Lutvann, eller hun kan koble seg inn på stinettverket i Skullerud-området via en kort transportstrekning på grusvei. Og alle valgmulighetene er noe av det som tiltrekker henne med Østmarka.
– Alle stiene i Oslomarka har innslag av tekniske seksjoner, men stiene i Østmarka og Skullerud-området har noe for alle. Det er mulig å finne både enklere stier og stier med mye knot, og variasjonen er noe av det jeg setter stor pris på, sier Bastnes.
Stipatruljen har også syklet i Østmarka
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.