Basisen for disse barene, som ikke trenger å stekes og er klare på 20 minutter, er et par store spiseskjeer peanøttsmør, marshmallows, frokostblanding og noen never snadder som nøtter, tørket frukt og mandler. Eller marsipan i småbiter og kanskje noen Non-Stop? Man tar hva man har og det man liker best.
Les også: Rune Høydahls rulle er 25 år gammel. Det er favorittrulleøkta også
Peanøttsmør gir bra med protein og sunt fett, frokostblanding gir karbo så det holder, og mashmallows holder røren sammen. Bruk en blanding av puffet hvete, havre eller ris, og cornflakes eller bran flakes – hva som helst av crunchy usøtet frokostblanding funker. Bruk det du har tilgjengelig.
Tørket frukt og nøtter er fulle av god energi, så hakk dine favoritter i småbiter og bland i basisen. Mandler er også godt, enten du foretrekker brente mandler, salte mandler eller helst vil ha dem naturell. Kransekake er godt til mer enn kaffen. Hakk opp et par kransekakeringer i småbiter og bland inn i røren, hvis du liker det. Litt salt gir god balanse til det søte, så brekk for eksempel opp en god neve saltstenger i småbiter og bland inn i.
Les også: Kan åpne for el-sykler i marka
Saken fortsetter under
Brekk gjerne opp saltstenger i småbiter og bland i røren. Litt salt smaker fortreffelig i sportsbarer. Foto: Ingeborg Scheve
Slik gjør du:
1. Finn fram en stor bolle og bland det tørre:
4 dl puffet hvete/havre/ris (ta det du liker best) og 4 dl cornflakes (eller branflakes ell om du er ekstra sunn).
Ha oppi 2 dl snadder, for eksempel 1-2 dl saltstenger i småbiter og 1-2 dl hakkede nøtter, mandler og tørket frukt… Ta det du liker best.
Bland frokostblanding og snadder godt, og sett til side.
2. Smelt 2ss smør i en stor gryte på middels varme. Ha i peanøttsmør og drøyt en halv pose marshmallows. Rør hele tida til alt er smeltet sammen til en jevn røre. Hell oppi frokostblanding-miksen og rør rundt til alt er godt blandet med smeltet marshmallows og peanøttsmør (bruker du Non-Stop bør du være rask, for de smelter fort og blir lett klissete). Hell det hele øyeblikkelig over i en langpanne eller form, og trykk ut til det blir cirka 2-3cm tykt og passe kompakt (smak og behag, men det skal henge sammen).
3. La røren avkjøle litt og skjær i passe barer. Barene skal være litt seige, så legg dem i en tett boks før de er helt kalde.
4. Pakk inn barene enkeltvis i sølvpapir når du skal ut på tur, eller legg i en liten plastpose. Perfekt lommemat!
Les også: Rom(h)julsrulleøkter
Julebarer med mms i julefarger. Foto: Ingeborg Scheve