Som mange andre media i papirformat, har Dirt Magazine kjent nedgangen i salg på kroppen. Det er selvfølgelig å gå ut ifra at britene har sett hvordan leserne har beveget seg mot nettbaserte magasinløsninger som tyske Enduro, samt andre magasiners økte satsinger på egne nettsider med tilhørende klikk og annonseinntekter, slik som amerikanske Bike Magazine.
Norgesvenner: Hillbilly Huckfest ble selvfølgelig behørig dekket av britene i Dirt. Foto: Dirt Magazine
Allikevel er det nok mange som sukker nå som Dirt Magazine, i form av redaktør Mike Rose, gjør det offentlig at de snart har publisert sitt siste nummer. Da Dirts førsteutgave dukket opp i 1997, med et nummer som skrek «100% Downhill,» utgjorde det et skifte i sykkelmedia. For all del, utforsykling og sykling for moroas skyld var behørig dekket i de forskjellige, internasjonale sykkelbladene. Men Dirt skulle raskt bli publikasjonen med det grundigste arbeidet for disse , både hva gjaldt tekst og foto, og de andre store sykkelblekkene skulle bruke god tid til å ta igjen forspranget.
Les også: Er det journalistikk dere vil ha?
Dirt spyttet penger inn i årlige filmer fra utforens verdenscupgilde, Earthed-serien, som fulgte både rittsirkuset og utøverne verden rundt. Om ikke filmatografien var på nivå med Anthill eller Sherpa Cinema av i dag, var det allikevel, sammen med papirutgaven, en nærmest ensyklopedisk dekning av utforsyklingens utvikling. Til forskjell fra de fleste publikasjoner sent på nittitallet trakk Dirt også rene linjer mellom utfor- og stisykling. Stisykling i Skottland og Alpene, med fokus på nedoverpartiene, virket å være det nærmeste grusritt britene så for seg å skrive om.
Dirtsa: Hafjell har også blitt fortjent avbildet flerfoldige ganger. Foto: Dirt Magazine
I Norge ble ikke Dirt tilgjengelig i bladhyllene før godt ut på 2000-tallet, men mange nordmenn abonnerte tidlig på magasinet, og enkelte sykkelbutikker kjøpte inn en liten drøss av hvert nummer for å spre det gode ord selv. Med årene ble det større konkurranse, de andre publikasjonene der ute ble bedre på håndverket sitt, og ikke minst – teknologien i form av internett minsket betalingsviljen til både lesere og annonsører.
Les også: Fatbike vs. terrengsykkel
Det kommende nummer 159 blir den siste utgaven av Dirt du får holde mellom hendene uten et mellomformat som iPad eller telefon. Vemodig for mange, kanskje, men Mike Rose legger vekt på at Dirt Magazine skal fortsette i nettversjon, med ny og betraktelig økt satsing. Les mer på Dirts nettsider.