Uværet «Hans» herjer i Hallingdal, hvor flere av landets ledende sykkeldestinasjoner ligger. Det får konsekvenser også for stiene - nå jobbes det med å kartlegge omfanget.
REPARASJON: Stibyggerne i Hallingdal er ute for å inspisere skadene. Foto: Knut Lønnqvist.
Lesetid: 4 minutter
– Det er liv og helse som står i fokus nå, ikke sykkelstier. Omfanget er helt ekstremt, vi har ikke vært forberedt på noe slikt.
Det sier Lars Wraae Jensen, som jobber i Hallingdal Rides, paraplyorganisasjonen for stisykling i Hallingdal.
Hallingdal er den regionen i Norge hvor det både bygges og investeres mest i stisykling for tiden.
Nå ligger alt fokus på å redde mennesker og infrastruktur, men de enorme vannmassene får også konsekvenser for stiene.
I følge Wraae Jensen har Hallingdal siden mandag fått over 100mm nedbør – det er mer regn på 36 timer enn regionen vanligvis får hele august. Det sies at dette kan være den største flommen på over 100 år.
Nesbyener kjent for sine støvtørre forhold for sykling stort sett hele året.
Nå er situasjonen en helt annen.
– Store arealer ligger under vann, blant annet Nesbyen sentrum, og det er for tidlig å vurdere omfang og konsekvenser av situasjonen, opplyser Jensen.
Slik ser det ut på stiene på østsiden av dalen i Nesbyen:
Foto: Knut Lønnqvist.
Foto: Knut Lønnqvist.
Foto: Knut Lønnqvist.
Begrenset fremkommelighet
De massive regnmengdene har medført flom og jordras, som har påført massive ødeleggelser på både bygg og veier. Flere steder har innbyggere blitt evakuert og fremkommeligheten er meget begrenset.
Det forteller Knut Lønnqvist, som jobber i Trailhead Nesbyen, som både driver med stibygging og shuttling i området.
– Det er vått ja, det bærer preg av at det er mye vann i sving. Men stiene på østsida som for eksempel den Ravinde har berget bra. Det går fortsatt an å sykle der, men så skal man jo klare å komme seg dit også, sier Lønnqvist.
Selv bor han på østsiden av dalen, og er delvis isolert fra å komme seg over til vestsiden, siden store deler av dalen er oversvømt.
I skrivende stund er riksvei 7 oversvømt flere steder, og stengt.
Rukkedalsveien, som brukes som transport opp til stienHallingsprangeter i følge Lønnqvist også ødelagt, og det vil ta tid før den kan kjøres med bil igjen.
Lønnqvist har vært ute og inspisert Hallingspranget, hvor vannet også har fått herje:
Foto: Knut Lønnqvist.
Foto: Knut Lønnqvist.
Foto: Knut Lønnqvist.
– Enn så lenge ber vi syklister som ønsker å besøke Hallingdal til helgen om å sjekke med Statens Vegvesen og VY i forhold til uregelmessigheter i fremkommeligheten på vei og bane, sier Wraae Jensen.
Videre forteller han at de bør orientere seg lokalt på de anleggene man tenker å besøke – her kan det være betydelige lokale forskjeller.
Med over 17 kilometer med flyt og nesten bare nedoverbakker, er kanskje Hallingspranget en av Norges fineste sti-opplevelser. Terrengsykkel tok turen.
Krever tid og innsats for å fikses
– Frem til i dag har jeg forsøkt å orientere meg rundt hos aktørene i regionen, i forhold til hvordan stiene har klart seg og hvilke følger været kan forventes å ha på driften fremover. Ettersom fremkommeligheten er dårlig og telenettet har vært nede, jobbes det fortsatt for å få overblikk over situasjonen, forteller Jensen.
I følge Jensen er de første rapportene blandede - noen steder meldes om små til moderate skader, som lar seg utbedre på noen få dager – mens andre har opplevd større ødeleggelser som vil kreve mer tid og innsats.
Aktørene jobber videre med å kartlegge omfanget og mer detaljert informasjon kommer etter hvert. Han anbefaler at de som vurderer reise sjekker kommunens informasjonssider for eventuelt begrenset fremkommelighet på kommunale, fylkeskommunale og private veier.
– Vi har en enorm jobb å gjøre med å få i stand løyper og området. Veier og infrastruktur er stengt og ødelagt, og det er fortsatt ekstreme mengder vann i elver/bekker, det skriver Huckfest på sin instagram.
Uværet herjer også flere steder i landet.
Trysil Bike Arena melder på sin Instagram-konto:
«Nå lurer mange på hvordan det har gått med sykkelstiene i Trysil etter uværet "Hans". Trysil har vært svært heldig og sykkelstiene er ikke berørt av uværet! Ikke så langt i alle fall, og nå tror vi det verste er over.
Miss Piggy og Woodpecker er stengt inntil videre på grunn av planlagt vedlikehold.
Vi sender varme tanker til alle som er blitt berørt av uværet»
Hafjell Bike Park på sin side, melder følgende:
«Det har vært noen nervepirrende dager, men løypene våre har ikke blitt hardt rammet. Vi kjører heisene som vanlig i helgen.»
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.