Utflukts fagdag 2016 har tema “Det bærekraftige terrengsykkelproduktet,” der foredrag med noen av verdens beste på feltet står på programmet. Marc Torsius fra IMBA Europa, Catherine Shearer fra Mountain Bike World Wide og Marianne Reusch fra Allemannsretten.no er noen av dem.
Det er tredje gang Utflukt arrangerer en slik fagdag, og Haaken M. Christensen, som er en av initiativtakerne til fagdagen, forteller om eventyrlig utvikling i interessen for tilbudet under Utflukt. Fra første fagdag i 2014 der det kom åtte deltakere, ramla det inn 80 interesserte på fjorårets utgave. Men han regner ikke med samme eksponentielle økning i år, selv om han har hanket inn foredragsholdere i verdensklasse og et tema som trigger stadig flere.
– Vi har spisset fagdagen litt mer i år, så vi regner vel med mellom 50 og 60 deltakere, men jeg kan jo ta feil, sier Christensen, som til daglig jobber i Innovasjon Norge med tittelen fagspesialist på naturbasert reiseliv.
I utgangspunktet er det reiselivsfolk som er målgruppa, men Christensen åpner for at interesserte syklister også kan melde seg på seminaret.
Les også: Internasjonal pris til Trysil
Han trekker fram at selv om Norge lenge har hatt naturbasert turisme, er dette med sykkelprodukter er ganske nytt i Norge.
– Bærekraftbegrepet er jo blitt litt slitt etter hvert, men i denne sammenhengen mener vi med det at vi skal utvikle lokale sykkelopplevelsesprodukter, sier Christensen.
– Da mener vi det å skape attraktive tilbud med lokale guider, lokale attraksjoner som er unike for destinasjonen, og lokal mat, slik at destinasjonen tilbyr en opplevelse som viser fram den lokale egenarten. Og det må gjøres på måter som er bærekraftige for naturen og destinasjonene. Det er den delen av utviklingen innen sykkelturismen som er mest utfordrende: Hvordan tilrettelegge for større volum og de konsekvensene det gir for naturen og ressursene på destinasjonene, sier han.
Les også: Nesbyen får 300.000 til stibygging
Der mener Christensen at årets foredragsholdere har mye å bidra med, og tre av dem spesielt.
Marc Torsius fra IMBA Europa vil snakke om hvordan de i IMBA ser på utviklingen på denne fronten i Europa generelt og de mulighetene som ligger i Norge spesielt.
Skotske Catherine Shearer fra Mountain Bike World Wide er en turoperatør som driver med terrengsykkelreiser til hele verden. Hun vil fortelle om hvilke krav de som arrangører stiller til destinasjoner de vil ha med i sine kataloger, og hva destinasjonene må legge til rette for hvis de ønsker å tiltrekke seg internasjonale turoperatører.
– Hun er samtidig på jakt etter et par norske destinasjoner til sin neste katalog, så det kan jo bli spennende, sier han.
Marianne Reusch i nettstedet allemannsretten.no er en norsk jurist. Hun vil snakke om sider ved naturbasert reiseliv, slik som produktansvarsloven og hvilket ansvar som ligger på destinasjonen når det gjelder sikkerhet og risikovurdering.
Både teori og praksis
Fagdagen arrangeres i samarbeid med Destinasjon Trysil, Trysil Bike Arena, Opplysningskontoret for terrengsykling og Utflukt/Terrengsykkel. Programmet inkluderer både teori og praksis, og det legges til rette for guidet sykkeltur på stiene i Gullia, og den nye heisbaserte flow-stien i Trysil etter seminardelen.
Temaene på agendaen er skilting og merking av stisykling, sikkerhet og ansvarsforhold, kvalitetssikring og sertifisering, stibygging / slitasje på naturlige stier og i bikeparks, holdningsskapende arbeid, konfliktforebygging og verdiskaping. Seminaret avsluttes med en paneldebatt om bærekraftig utvikling av terrengsykkelturisme.
Haaken Christensen var med på studietur til Sveits i fjor for å lære mer om terrensykkelbasert turisme. Foto:Privat
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.