Les også: Rigger til ny sticamp på Oppdal
Tekst og bilder: Joakim Andreassen
Det finnes en festival for stort sett hver eneste nisje, men det norske sykkelmiljøet er stort sett preget av konkurranser. I Skibotn har derimot den årlige stisykkelfestivalen blitt et kjærkomment innslag i den ellers så rolige bygda, og i år var det duket for jubileum.
Nytt styre, samme gode stemning
Da Kristian Stensland Løwe flyttet til Skibotn i forbindelse med jobb for flere år siden, fant han raskt ut at det var store sykkelmuligheter i nærområdet. Folk å sykle med var det derimot lite av, så østlendingen inviterte venner og bekjente til «bakgården» sin.
Etter fire år med «lowkey»-festivalstemning, skulle Stensland Løwe flytte sørover igjen. Noe han annonserte under festen på fjorårets festival.
– Elisabeth Bjerke Råstad og jeg var raske med å meddele at vi ønsket å videreføre tradisjonen, og Kristian tipset oss om ta kontakt med Simon Clements og Jonas Thoresen fra Tromsø Ski og Sykkel. Begge var gira, og plutselig hadde festivalen et nytt styre, forteller Trine Lise Sviggum Helgerud.
Populært blant både lokale og tilreisende
Til tross for flere tilgjengelige billetter enn tidligere år, ble årets festivalpass revet bort flere uker før selve festivalhelgen. De fleste deltakerne er fra nord, men også tilreisende søringer hadde tatt turen i bil. I tillegg til finlendere, svensker, og lokale camping-gjester som ville bivåne «galskapen».
– I år hadde vi rundt 100 betalende + 30 frivillige inkludert styre. Da helt uten markedsføringsbudsjett. Jubileumsåret har definitivt vært en suksess, sier Sviggum Helgerud.
Fullstappet program og skikkelig fest
Årets festival var spekket med flere nye turer ledet av lokale kjentmenn og kvinner, mekkekurs, det tradisjonsrike minijamet, og en heidundranes fest på lørdagskvelden.
Vil beholde konseptet
Styret påpeker at man har kapasitet til å øke antall deltakere i årene som kommer, men at det er nettopp den intime stemninga som gjør at Skibotn Stifestival er så hyggelig.
– Selv om det antakeligvis åpnes for salg av litt flere festivalpass i 2017, ønsker vi å ta vare på den samme følelsen. Det skal aldri bli så stort at føles som et kommersielt arrangement der man drukner i mengden, poengterer Sviggum Helgerud.
Hun fremhever følelsen av at alle på festivalen oppfører seg som en stor familie.
– Alle snakket med alle, og vi fikk masse tilbakemeldinger på at den avslappa stilen uten for strenge klokkeslett og tidsrammer er noe folk setter pris på. Vi i styret kosa oss også veldig. Mye arbeid fra morgen til kveld, men når folk er så fornøyde, er det en fryd å bare jobbe på, sier Sviggum Helgerud.
Så hva med neste år?
– Nå som det nye styret har gjennomført en festival sammen, er vi klare for å ta moroa til et nytt nivå. En av våre største drømmer er en pumptrack som skal stå midt i campen. Om dette går i oppfyllelse vet vi ikke, men vi har allerede lufta det for kommunen. Både sponsorer lokalt og nasjonalt er positive og svært hjelpsomme, så alt ligger til rette for at det i hvert fall ikke blir dårligere neste år, avslutter Sviggum Helgerud.
Se bildegalleri fra festivalen under. Klikk på første bilde, og bruk piltastene for å navigere.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Alle foto: Joakim Andreassen