Helt fersk på stisykkel? Her kan du komme i gang denne sesongen
Hvis du vil komme i gang med stisykling, er det lurt å finne en sti som egner seg. Her har vi samlet tips til de beste stedene å besøke med terrengsykkel, men du trenger ikke reise langt.
LET, OG DU SKAL FINNE: Ikke alle stier egner seg veldig godt for nybegynnere, men det finnes noen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter
Har du aldri prøvd stisykling før? Bra, du har verdens beste opplevelse foran deg!
Det kan kanskje se litt voldsomt og skummelt ut, men tar du stisyklingen steg for steg, vil du garantert kjenne på masse mestring.
Sykkelen er et fantastisk redskap for å oppleve naturen, og jo flinkere du er på sykkelen jo større mulighet har du til å oppdage nye stier og steder å sykle.
Stisykling kan også gjøres veldig enkelt. Som i de fleste andre friluftsaktiviteter finnes det masse fancy utstyr du kan kjøpe, men du kan begynne helt enkelt med det du har, og heller oppgradere etter hvert.
Nå har du utstyret på plass, men hva nå? Hvor skal du sykle?
La oss først understreke;
Du må ikke reise noe sted. De aller fleste steder finnes det stier man kan oppsøke for å komme litt forsiktig i gang. Det viktigste er å finne en sti som ikke er for krevende. Så hvordan gjør man det?
1 Ikke dra ut når det er vått
Har du aldri syklet i terrenget før og vil ha en god opplevelse på din første tur; ikke dra ut når det regner, eller rett etter det har regnet. Glatte røtter og steiner gjør ikke de første turene enklere.
2 Se etter skogstype og terreng
Skal du finne fine stier er det ikke noe fasitsvar, men furuskoger har ofte både mykt underlag og litt mindre eksponerte røtter og steiner, som lar deg kjenne på følelsen av å sykle på en smal sti uten at det blir alt for mye å konsentrere seg om.
Noen steder i fjellet som for eksempel Skeikampen, vil du finne sauetråkk som er godt egnet.
Det kan også være fint å oppsøke steder hvor det er mye svaberg og solid fjell som underlag. Tørre svaberg gir deg godt med grep og har ofte formasjoner som gjør stisyklingen underholdende. Partier i Østmarka utenfor Oslo er et godt eksempel på dette.
Har du først funnet et stiparti, prøv å sy sammen en runde. Det blir selvfølgelig kjedelig å bare sykle den samme stien opp og ned, så utvid runden hvis du kan. Kanskje kan du legge på en sløyfe som er litt vanskeligere, så du får utfordret deg gradvis.
4 Hvor kan jeg reise og være garantert bra sykling?
Hvis du er ferdig med å utforske mulighetene i nærmiljøet, eller har begrensede muligheter der du bor, kan det være fint å dra til et nytt sted å sykle bra stier.
La oss bare klargjøre det med en gang. I denne sammenhengen, når vi snakker om «bra» sykling, så mener vi enkel sykling. Altså stier som lett vil gi deg både mestringsfølelse og moro.
Det er med andre ord ingen fornærmelse mot alle de andre stedene i Norge hvor du også garantert finner bra sykling, men da gjerne av en annen karakter og annen vanskelighetsgrad.
Mange norske hyttedestinasjoner og vintersportsteder har de siste årene satset målrettet på stisykling. Her har vi plukket ut noen destinasjoner. Noen av dem har nok tilrettelagte stier til at du kan holde på i dagevis, andre har enkle, men gode tilbud som holder til en tur eller to.
Trysil
De aller fleste terrengsyklister har hørt om Trysil, og det er det gode grunner til. Siden 2014 har de vært pionerer på å bygge ut tilrettelagte stier som ledd i en reiselivssatsing. Her finner du et kjempestort utvalg stier i alle vanskelighetsgrader, og du kan holde på i flere dager uten å bli lei.
Geilo
Hallingdal kan være utgangspunkt for å sy sammen en roadtrip med sykkel av de sjeldne. Øverst i dalen ligger Geilo, hvor det langs Ustedalsfjorden har kommet flere stier av forskjellige vanskelighetsgrad.
Er du helt ny med terrengsyklingen kan du fint utforske disse, og kombinere det med annen sykling i fjellet.
Nesbyen
Nesbyen er eventyrhistorien om lokale stibyggere som begynte å vedlikeholde og tilrettelegge stier, og som nå har blitt et av de beste stedene i landet å sykle terrengsykkel.
De siste par årene har Nesbyen hatt stadig mer fokus på å bygge stier av enklere vanskelighetsgrad, og det begynner å bli et bra tilbud.
Nilsbyen, Trondheim
Det er ikke bare store kommersielle vinterdestinasjoner som lager tilbud som passer nybegynnere godt. I skogen ved langrennsstadion i Nilsbyen i Trondheim har sykkelklubben TVK bygget rundløyper og ferdighetsparker som gjør at du kan gå gradene som terrengsyklist.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.