Slik legges en skadet person i stabilt sideleie. Foto: Lars Thomte
Lesetid: 2 minutter
– Tanken bak kurset er at jo flere av oss som kan førstehjelp, desto bedre er det. Vi vet alle at uhell fort kan skje, og flere av oss har erfaringer med at vi kan få bruk for førstehjelp i skogen,. Langt ute i skogen er det ikke gitt at «det offentlige helsevesenet» kan være på plass på en-to-tre, sier Frode Kaafjeld.
Han er en av initiativtakerne til NOTS førstehjelpskurs for terrengsyklister før helga. De 18 deltakerne på kurset i regi av NOTS Oslo og Omegn fikk innføring i grunnleggende førstehjelp og temaer som er spesielt relevante for terrengsyklister.
Les om den danske rittdeltakeren som stoppet midt i Furusjøen Rundt for å hjelpe en medsyklist som hadde trynet: Lønn som fortjent
Saken fortsetter under
NOTS førstehjelpskurs besto av både teori og praksis. Foto: Lars Thomte
– En av episodene som satt fart i sakene, var vel mitt lille uhell i fjor høst, under en sykkeltur i Pioneren, som også ble dokumentert på Nots sin Facebook-gruppe med forholdsvis mye respons. Jeg syklet sammen med to kompiser, og i et ukonsentrert øyeblikk mistet jeg balansen under forseringen av en skarp åskant. Det gikk kast i kast sju-åtte meter ned «stupet», og jeg endte med å tre låret inn på en kvist som stakk ut fra en trestamme, sier Kaafjeld.
– Det blødde fælt, men kompisene mine fikk stanset det ved hjelp av enkelt førstehjelpsutstyr de hadde i sekken. Dermed gikk alt bra. Men det viste hvor fort uhellet kan skje, og jeg tenker stadig på hva som kunne skjedd om jeg hadde jeg vært alene, sier han.
Saken fortsetter under
Frode Kaafjeld hadde flaks i uflaks med at kompisene var drillet på førstehjelp da han tryna i Pioneren i fjor. Foto: Privat
Også stipatruljen til Terrengsykkel-TV fikk behov for førstehjelp i løypa da programleder Knut Myking gikk på snørra, fikk hjernerystelse og brakk fire ribbein. Se mer: Dramatikk i Frognerseteren
En ting er skrubbsår, kutt, brudd og andre innlysende skader. Men for mange av deltakerne var det om hvordan man oppdager og behandler indre skader i forbindelse med terrengsykkelulykker både nytt og interessant.
Ting det er lurt å ha med i sekken: Ispakke, gasbind, sterile kompresser, gasbind, enkeltmannspakke, trekanttørkle, engangshansker, plaster og saks, samt et brett med aspirin-tabletter. Foto: Lars Thomte
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.