I tre år har forskerne i Vestlandsforsking studert friluftsbruk av utmarka i Sogn og samspillet mellom ulike brukergrupper. Nå kommer rapporten om hvordan konflikter kan unngås. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 3 minutter
Seminaret arrangeres i Sogndal 5. juni. Der skal forskerne i prosjektet til Vestlandsforsking legge fram resultatene og konklusjonene fra det treårige prosjektet om hvordan sambruk av utmarka kan koordineres for å unngå konflikter mellom ulike brukergrupper.
Prosjektet var et oppdrag fra Sogndal kommune, som ønsket seg virkemidler for hvordan de kan koordinere bruk av utmarka for ulike brukergrupper slik at en unngår konflikter. Forskerne har da konsentrert seg om tre brukergrupper: hjortejegere, stisyklister og trimmere til fots.
– Det vi skal presentere på seminaret, er våre konklusjoner på hvordan kommunene best kan stimulere ulike brukergrupper til å bruke utmarka uten at de kommer i konflikt med hverandre, ivareta disse ulike interessene, sier prosjektleder Eivind Brendehaug i Vestlandsforsking.
Ønsker seg fred i skogen – Utgangspunktet for studien var at det i Sogndal for en del år siden oppsto konflikter mellom ulike aktører i utmarka. Reiselivsorganisasjoner hadde sammen med Avinor begynt å markedsføre Kaupanger som en stisykkeldestinasjon uten å drøfte slik bruk med grunneierne på forhånd, sier Brendehaug.
Det gikk ikke knirkefritt, men i løpet av de siste par åra har forholdet mellom syklistene og grunneierne bedret seg betraktelig.
– Stisyklistene i Sogn Terrengsykkel jobber nå med å få på plass avtaler om vedlikehold, utbedring og omlegging av stier på Kaupanger, slik at de skal bli mer bærekraftige og tåle økt ferdsel bedre. Lykkes de med det, er det fint. Men dersom de ikke lykkes, kan de snakke med kommunen. Kommunene har hjemmel i friluftsloven til å foreta enkel rydding, utbedre og merke stier og koordinere bruk, slik at både syklister, løpere og andre friluftsentusiaster får sine behov dekket. Samtidig må kommunene ta hensyn til grunneiernes rettigheter og jaktinteresser, sier Brendehaug.
Håper å favne bredt Målgruppa for seminaret er først og fremst kommuner som har ansvar for forvaltning av utmark der det er flere brukergrupper og grunneiere med ulike interesser. Videre ønsker forskerne også å nå ut til andre som har interesse for temaet, slik som stisyklister, friluftsfolk, idrettslag og grunneiere.
– Dialog er alltid det beste utgangspunktet for å unngå konflikter, sier Brendehaug.
Seminaret er lagt opp slik at Vestlandsforsking først presenterer sine funn og konklusjoner, men vil deretter åpne opp for kommentarer, spørsmål og diskusjon rundt temaet.
Interessert i bærekraft?Her har vi samlet saker om friluftspolitikk, ferdselsrettigheter og restriksjoner i nasjonalparker, utmark og bymark, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner, samt saker om NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) og deres arbeid med høringsuttalelser og rettigheter for syklister.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.