Marka-rapport framlagt

I 2012 besluttet Oslo og Omland Friluftsråd å opprette en arbeidsgruppe for å finne gode løsninger på flerbruk av marka. Rapporten fra arbeidet er nå ferdig, vi har pratet med NOTS`representant Øyvind Rørslett

Sist oppdatert: 10. mars 2014 kl 00.00
Omstridt:Stisykling i Østmarka har blitt satt på spissen av diskusjonene som har oppstått. Nå sier rapporten som er fremarbeidet et klart nei til restriksjoner og reguleringer.
Omstridt:Stisykling i Østmarka har blitt satt på spissen av diskusjonene som har oppstått. Nå sier rapporten som er fremarbeidet et klart nei til restriksjoner og reguleringer.
Lesetid: 4 minutter

 Friluftsrådets arbeidsgruppe for sykling i Marka har nå lagt frem sin rapport vedrørende sykling og brukerkonflikter i marka. Arbeidsgruppa har bestått av representanter for DNT Oslo og Omegn, Østmarkas Venner, Lillomarkas Venner, Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, Skiforeningen, Bærum Natur og Friluftsråd, Oslo Cyklekrets,  Norsk Organisasjon for Terrengsykling, og IF Frøy. Øyvind Rørslett i NOTS Oslo og omegn er meget fornøyd med resultatet.

– Jeg er svært glad for det grunnsynet som arbeidsgruppa har landet på. Bruken av marka, også terrengsykling, skal bygge på det frie friluftslivet der den enkelte bruker må ta ansvar, vise hensyn og velge hvordan og hvor man skal ferdes for å skape minst mulig ulempe og skade. Vi har hele tiden sagt at “ferdes alle med vett, er det plass til alle”. Selv om de fleste av oss stort sett opplever god stemning i møtet med turgåere, må vi erkjenne at rask grussykling og slitasje på sti er et problem i noen områder. Rapporten gir ikke noe fritt fram til å sykle hvordan og hvor man vil. Vi har alle naturen og den frie ferdselen til låns. Det påligger den enkelte terrengsyklist et stort ansvar å sykle med vett, og la de bløteste stiene eller nypreppa skiløypene ligge ubrukt. Dersom brukerkonfliktene og støy i media skulle ta seg opp igjen, vet vi at forslag om begrense terrengsykling kan komme tilbake, forteller Rørslett.

Prinsippseier Arbeidsgruppa har nå holdt på med rapporten i over ett år. Rørslett forteller at prosessen har vært svært lærerik, og ikke uten utfordringer.

– Østmarkas venner og Naturvernforbundet har hatt avvikende synspunkter. De har slitt med å kjøpe våre argumenter, men det positive er at alle, tross noen forbehold, er enige i hovedkonklusjonene i rapporten. – Hvordan vil du oppsummere konklusjonene i rapporten?

– Vi går for et sambruk av marka, basert på fornuft og god atferd, ikke restriksjoner og reguleringer. Sånn sett tror jeg faktisk saken som var oppe hos fylkesmannen i fjor, med forslag om et forbud mot sykling på sti hjalp oss. Med så mye omtale som den saken fikk, ble det ganske fort klart at det var dødfødt å gå inn for et forbud. Det tror jeg også hjalp arbeidet vårt med rapporten. Sånn sett har vi vunnet to viktige prinsipielle seiere.

– Hva ser du på som andre viktige punkter i rapporten?

– Først og fremst er det at marka skal baseres på flerbruk med hensynsfull atferd, men det litt nye og banebrytende er at partene er enige om at man skal gjøre et forsøk med tilrettelagte terrengsykkelstier. Hvis vi greier å få til det, tror jeg det vil bli attraktivt for syklistene å frivillig oppsøke andre stier enn de som er mest utsatt for konflikter og slitasje. Får vi det til å fungere her, kan det være et godt eksempel for hvordan det kan gjøres ellers i landet også.

Forsetter samarbeidet – Vil NOTS fortsette arbeidet med holdningskampanjer? – Det vil bli noen aksjonsdager i sommer, blant annet en helg i august hvor alle de deltakende organisasjonene i rapporten skal bidra. Men ved å lage denne rapporten har vi allerede klart å innarbeide en økt forståelse for at sykling kan være så mangt, og at ikke alle syklister kjemmes med én kam.  Et forbud ville vært helt umulig å håndheve, skulle man for eksempel forby en barnefamilie å ta med 8-åringen sin på sykkel ut i marka? – Er dere nå ferdige med arbeidet? – Vi fortsetter samarbeidet, og tar med oss flerbrukstanken videre. Fremover nå er vi i de forskjellige interesseorganisasjonene enige om å snakke sammen, ikke krige i media.

Øyvind Rørslett stiller i morgen tidlig i Østlandssendingen for å diskutere rapporten.

 

Rapporten kan leses i sin helhet her.

 

 

Publisert 10. mars 2014 kl 00.00
Sist oppdatert 10. mars 2014 kl 00.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen