KART PÅ TUR: MTBMap Norge, eller Nordic som den også skal hete, skal gjøre det enklere å navigere i terrenget. Foto: Anbjørg Loe.
Lesetid: 5 minutter
– Jeg har jo egentlig laget den for meg selv, men det er jo fint at andre kan synes den er stas å bruke.
Det sier Bror Brurberg til Terrengsykkel. Han har laget mobilappen MTBMap Norge, for å hjelpe syklister å finne fram på stiene.
Appen ble laget i 2020, og siden har han utviklet den. Nå er ny oppdatering like rundt hjørnet.
Basert på kjent kart
Til daglig jobber Brurberg i Eika-gruppen med app-utvikling, og er utdannet innen informasjonssystemer og IT-ledelse.
Da han selv begynte å sykle, brukte han nettstedet mtbmap.no flittig for å finne nye stier. Og det er dette som er mye av grunnlaget for appen.
– Jeg brukte mtbmap.no og prøvde det i skogen, men det funka ikke så bra der det var dårlig dekning. Så jeg tenkte at jeg måtte lage en app som gjør kartet mer tilgjengelig offline. Jeg spurte Ola Endre Reitstøen som har holdt i mtbmap.no om jeg fikk lov til å bruke dataene hans, og det var greit.
Derfor vil MTBMap Norge-appen se til forveksling lik ut som mtbmap.no når du åpner den, men Brurberg forklarer at det er flere forskjeller.
- Det kommer nye oppdateringer på iPhone med iOS17, som gjør at jeg kan tegne rett på Apple sitt satellittkart. Slik mtbmap.no i dag, er det egentlig bilder i form av PNG-filer, men jeg vil heller tegne stiene rett på, med koordinater.
Stiene på kartet vil fortsatt hentes fra den åpne Open Street Map-databasen.
Brurberg forteller at det i appen også er mulig å trykke på stier for å få opp mer info som for eksempel vanskelighetsgrad og filmklipp.
Denne ønsker han å ta ned på lokalt nivå på telefonen, så brukere kan notere seg informasjon om stier.
– Du nevnte dette med tilgjengelighet offline. Hvordan fungerer dette i praksis med din app?
– Den versjonen som er nå, bruker en kombinasjon. GPS for lokasjon på bruker, og så hentes kartet fra nett. Kartet mellomlagres (caches), slik at det kan brukes offline, også sparer det selvsagt på tjenesten til Reitstølen. I den nye versjonen ligger alle stiene i appen rett fra Appstore. Det vil si at jeg trenger ikke noe nettverkstrafikk (appen blir litt raskere) for å hente data om stier. Satelittbildene fra Apple som er bakgrunnen, er Apple veldig flinke til å hente inn og lagre lokalt på enheten, og når jeg benytter meg av deres innebygde funksjonalitet nyter jeg godt av det.
– Resultatet er at det stort sett bare er GPS-en appen er avhengig av, og det er jo kun for å vise brukeren hvor hen er på kartet. Dette resulterer igjen med at appen blir litt raskere, og du du kan zoome så langt inn i kartet du skulle ønske, uten at du får «No Data» som du kan få om du zoomer for langt inn i mtbmap.no eller den «gamle» appen min. Den blir mer stabil om dekningen skulle bli borte.
Vil holde det gratis
Enn så lenge er appen gratis, noe Brurberg ønsker å fortsette med. Han utelukker ikke at noen funksjoner kun vil bli for dem som betaler i framtiden.
– Alt som har vært i appen til nå, vil være gratis. Men jeg ser for meg at muligheten for eksport av GPX-filer og veibeskrivelse kan bli betalte funksjoner, og gjerne gjennom en abonnementsløsning, for eksempel 29 kroner i måneden eller 299 kroner i året. Det gir meg mer motivasjon for å jobbe videre med appen også. Per i dag har jeg bare en tips-knapp på siden, og den har bare generert noe sånt som 600 kroner i sommer. Drømmen min er jo at dette kunne vært noe mer å holde på med for meg.
Ikke den eneste på markedet
Appen til Brurberg føyer seg inn i en fold av flere digitale karttjenester som allerede eksisterer.
Blant norske syklister er både Trailguideog Mtbmap.no allerede godt etablerte tjenester, i tillegg finnes Trailforks og andre mer internasjonale tilbydere.
– Jeg synes det er konge å ha «konkurrenter» som trailguide, ikke noe annet enn kjærlighet å gi til de. Jeg regner med at de har samme mål som meg, å dele sykkelglede med flest mulig folk, sier Brurberg.
I oppdateringen av MTBMap Norge som kommer, vil Brurberg også inkludere Sverige, Danmark, Finland og Island.
– I denne sammenheng, så kommer jeg til å gi litt nytt navn til appen, og kalle den MTBMap Nordic. Den får også støtte for relevante språk og engelsk.
– Det finnes flere digitale karttjenester på nettet, hva tenker du er fortrinn og svakheter med din?
– Det jeg ikke har sett noen andre gjøre, er å ha muligheten for å eksportere til GPX, så du kan gjøre hva du vil med fila. Da kan du ta den inn i GPS Studio, og for eksempel lage en treningsrute til Garmin, og laste inn på enheten. Jeg har litt lyst til å skille meg ut på den ruteplanleggingsbiten, og slippe den runddansen hvor man må jobbe med filer for å få dem på GPS´en.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.