Forrige helg samlet drøyt 30 jenter til stisyklingscamp i Hafjell med blant annet nybakt Norgesmester i utfor Hilde Sangesland Strædet som instruktør
– Det viktigste med campen er å ha det gøy i sammen, lære av hverandre og pushe hverandre, sier Hilde Sangesland Strædet, som er nybakt Norgesmester i utfor og var en av instruktørene på campen.
– Jeg tror det viktigste poenget var at mange av jentene ikke var klar over hvor viktig det er med kroppsposisjon, blikk og når man bremser. Mange har syklet mye uten å tenke særlig over disse elementene, sier Strædet.
Les også: NM-gull til Leivsson og Strædet
Bratt lærekurve
Strædet er imponert over hvor mye bedre deltakerne ble på de tre dagene campen varte.
– De fleste fikk veldig framgang ved å fokusere på disse tingene. Jeg fikk inntrykk av at det å få flyten gjennom svinger, og kanskje hoppe litt var populært, men også litt mer tekniske løyper ga utfordringer og selvtillit for mange, sier hun.
– Jeg håper vi kan få til flere slike camper. Det var utrolig gøy og god stemning, sier Strædet.
Saken fortsetter under
Med 30 jenter på camp blir det stemning, og det ligger an til flere jentecamper i framtida. Foto:Gizmo Johnsen
Jentecamp senker terskelen
Jenter trenger ikke camp uten gutter. Men Strædet tror at en ren jentecamp kan bidra til å få med flere jenter, spesielt i utforsykling som er en litt gutte-dominert sport.
– Man blir nok litt tryggere med bare jenter, og vi jenter har nok lettere for å bli med når vi vet det er flere jenter som skal, sier Strædet, som ser at jentetiltak fungerer i praksis.
– Ta for eksempel enduro konkurransene, der er det blitt flere og flere jenter med, og det er bare så gøy og ikke minst sosialt. Jeg håper at flere jenter også vil få øynene opp for utforsykling, sier Strædet, som selv begynte med utforsykling for fire år sida da hun var ute etter en fartsfylt sommeraktivitet.
Les også: Lette og luftige hjelmer
Strigla opplegg
Strædet gir mye av æren for jentecampens suksess til Linn Cecilie Mælum, som var primus motor for prosjektet og ordnet med all logistikken.
Pensum hadde riktignok litt mer på programmet enn det jentene rakk igjennom på tre dager.
– Egentlig var opplegget vårt godt planlagt, men vi rakk ikke alt vi hadde planlagt, for tida gikk litt fort, og jentene ville sykle masse, så noen justeringer i programmet måtte til underveis, sier Strædet.
– Vi skulle hatt litt om skadeforebygging og en hinderløype, men fysioterapeuten vår Marte var jo der om folk lurte på noe eller trengte ispose, legger hun til.
Saken fortsetter under
Foto: Gizmo Johnsen
Basert på suksessmodell
IVRIG har jobbet med innhold og logistikk for sykkelcampen hele våren. Hafjell-campen er bygget over samme lest som IVRIGs jentecamp på ski i vinter, og den viste seg å være en suksess, sier Strædet.
Og for de som ikke får med seg campen i Hafjell, ligger det an til en sjanse til i sommer.
– Det blir nok også en sticamp i Sverige i august, sier Strædet, men understreker at dette fortsatt er på idestadiet.
Jentene fikk stor framgang under jentecampen på Hafjell. Foto: Gizmo Johnsen