– Kortversjonen er at det er tyst som i grava på valgkomiteens epostkonto. Det står i sterk kontrast til tidligere år, hvor vi i det minste har fått noen eposter og telefoner gjennom prosessen, selv om det ikke alltid har munnet ut i kandidater. I år har det derimot vært helt stille. Ikke engang lavterskeltilbudet for å vise interesse, tråden på Terrengsykkel.no forumet, har resultert i noe respons, sier Anders Anker-Rasch, som sitter i valgkomiteen.
Han er både overrasket og bekymret for situasjonen.
– For meg helt utrolig at vi ikke klarer å mobilisere flere for dette, spesielt når NOTS har klart å få til så mye på så mange områder. Jeg er klar over at forbuds-kortet er et eldgammelt skremmeskudd, men det har sin berettigelse dersom engasjementet opprettholder en så negativ trend som det vi ser nå, sier Anker-Rasch.
Les også: Forvaltningen forbyr sykling der myndighetene vil åpne
Saken fortsetter under
Dersom NOTS ikke får ny leder kan det bli flere slike forbud. Foto: Vidar Gudersen/NOTS
Jobber for syklistene hver dag
Avtroppende leder Stian Bergeland håper miljøet kjenner sin besøkelsestid og at noen tar ansvar og melder sin interesse.
– Vi har formidlet etter beste evne at det å være NOTS-leder ikke er noe traurig oppgave. Her er det mye rom for å jobbe med saker og prosjekter en brenner for. Men dersom ingen vil overta ledervervet, kan NOTS pakke sammen og legge ned, mener Bergeland.
Det ville han imidlertid anse som uheldig.
Les også: NOTS på lederjakt
– Jeg håper jo ikke at det er det miljøet vil. Vi mister mye moment om vi legger ned nå, etter alt det vi har oppnådd de siste par åra. Nå må folk være sitt ansvar bevisst om de vil at NOTS skal fortsette å eksistere. Det er nok av aktører der ute med interesse av å begrense terrengsykling. Det er ikke tvil om at det er flere kommersielle aktører som er opptatte av bærekraft og tilrettelegging, men for dem dreier det seg til syvende og sist alltid om penger. NOTS er der for terrengsyklistene både før og etter eventuelle kommersielle aktører, sier Bergeland.
Les også: Det største vi har oppnådd
– Folk er opptatt av at det fortsatt skal være lov å sykle i skog og utmark og de bærer seg høylytt når det blir innført forbud, men de kan faktisk ikke klage hvis ingen vil bidra i styret, sier Bergeland og understreker at han ikke har noe med valgkomiteen eller prosessen å gjøre.
Les også: Diplomatene i Hakkebakkeskogen
Saken fortsetter under
NOTS kjemper daglig for terrengsyklistenes ferdselsrettigheter, og fortsatt lov til å sykle på stier i eventyrskoger over hele landet. Foto: NOTS
Bekymret for frivilligheten i Norge
På et overordnet plan er Anker-Rasch bekymret over mangel på interesse for frivillig arbeid blant yngre voksne. Som regel er han minst 30 år yngre enn de han møter i NOTS samarbeidsfora.
– Hvor blir det av aktive medlemmer som ønsker å gjøre mest ut av sykkelmulighetene til barna sine? Selv er det en del av min motivasjon: Barna mine skal arve en utmark som er i bedre stand, med bedre vilkår enn hva vi hadde i vår generasjon, sier han.
FAKTA NOTS
Etablert 2004 av en gruppe terrengsyklister som så behovet for en nasjonal organisasjon som ivaretar alle terrengsyklisters interesser.
NOTS er en uavhengig interesseorganisasjon og et talerør for alle terrengsyklister i Norge.
NOTS skal arbeide for terrengsyklistenes rettigheter.
NOTS skal arbeide for at terrengsykling utøves på en måte som tar de nødvendige hensyn både til naturen og alle brukere av denne.
NOTS skal samarbeide med myndigheter, grunneiere og andre organisasjoner for å nå sine mål.
Les mer om Norsk Organisasjon for Terrengsykling på http://www.nots.no
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Skal framtidas stisyklister fortsatt ha lov til å sykle på stier i utmark må noen engasjere seg nå. Foto: Ole Wattne/NOTS Lillehammer og Omegn