/ NOTS

Nytt NOTS-lag i Bergen

Etter seieren i drikkevannssaken som truet med å stenge store deler av Bergens bynære stier for sykling, har byen fått eget lokallag i NOTS.

Sist oppdatert: 29. august 2019 kl 15.52
Å få på plass noen enklere stier i bynære strøk er ett av de første prosjektene det nystiftede NOTS Bergen vil ta tak i. Foto: Terrengsykkel.no
Å få på plass noen enklere stier i bynære strøk er ett av de første prosjektene det nystiftede NOTS Bergen vil ta tak i. Foto: Terrengsykkel.no
Lesetid: 4 minutter

Lokallaget NOTS Bergen ble stiftet i sommer, i kjølvannet av en omfattende aksjon der stisyklistene i Bergen med hjelp av NOTS sentralt bidro til å hindre at kommunen stengte store områder nær byen for stisykling. 

Den foreslåtte endringen ville ført til et totalt sykkelforbud for alt av bynære stier i området som omfatter Vidden, Rundemannen, Fløyen, og store deler av Ulriken. Begrunnelsen var at stiene her ligger i nedbørsfeltet til drikkevannskildene Svartediket og Sædalen, og at sykling i dette området ville kunne gi mer erosjon og forurense byens drikkevann. Samtidig foregår det både kommersiell hogst og beitenæring i samme område. 

I forslaget til ny forskrift, som ble vedtatt i kommunen i juni, var «sykling tillates på veier» endret til «sykling tillates på stier og veier».

Det er leder i NOTS Bergen Tony Gjessvåg svært tilfreds med.

– Vi fikk politisk gehør på møte i komiteen for etat for miljø- og byutvikling. Jeg la vekt på at forbudet er i strid med friluftsmeldingen og til hinder for folkehelse. Magnus Rogne Myklebost fra Bergen MTB Klubb poengterte de faglige urimelighetene bak forbudet, og Venstre fremmet endringsforslaget, forklarer Gjessvåg. 

Les også: Vil la kommunene bestemme over sykkelforbud  

Interessert i NOTS og bærekraft? Her har vi samlet saker om friluftspolitikk, ferdselsrettigheter og restriksjoner i nasjonalparker, utmark og bymark, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner, NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) og deres arbeid med høringsuttalelser og rettigheter for syklister

Drikkevannsargumentet har for øvrig dukket opp som skalkeskjul for forskriftsendringen fra embetsverket i kommunen i over ti år, og Gjessvåg har vært involvert siden første gang i 2006. 

– Nå var vi enige om at vi måtte benytte initiativet og energien vi fikk i forbindelse med seieren i drikkevannssaken til å sette dagsorden, og bruke dugnadsinnsats og engasjement til å få bygget tillit hos kommunen, sier han. 

– Personlig er hovedmålet mitt at NOTS Bergen skal få lov til å vedlikeholde egne stier med enkle tiltak slik som steinsetting, drenering og stikkrenner etter prinsippene for bærekraftige stier. Skal vi få tillatelse til slikt, må vi da først vinne tillit gjennom vellykkede prosjekt, og nevne ordene "bærekraftig sti", rekruttering til friluftsliv, og folkehelse i annenhver setning når vi snakker med kommunen, sier Gjessvåg.

Se hvordan det gikk da Stipatruljen reiste på besøk til byen mellom de syv fjell Saken fortsetter under

 

Dette er NOTS Bergen
Foruten leder Tony Gjessvåg, som også skal jobbe med vernesaker i lokallaget, består styret i NOTS Bergen av fem andre. 

Espen Sandven er sekretær og jurist, Halvor Molvig er kasserer, Pål Henrik Bogen er leder for dugnadsgruppa, mens Askild Solheim og Willie Dawson er styremedlemmer.  

NOTS startet også et lokallag i Bergen i 2008. Også den gang var det Gjessvåg som tok initiativet til lokallaget. 

Les også: NOTS starter opp i Bergen 

Mye å ta tak i: Barn står øverst
NOTS Bergen har kommet fram til en lang liste over ulike prosjekter de vil jobbe med, både umiddelbart og på sikt.  

Flere stier for barn og nybegynnere er ett av de første prosjektene laget vil ta tak i, og Fløyen er det første området de vil jobbe med. 

– Det ble startet et prosjekt med tilrettelegging i Fløien friluftspark for to og et halvt år sida, men dette strandet av ukjent grunn. Første mål blir å prøve å få dette i gang igjen, og få etablert et stibyggingsprosjekt med stibyggerskole, sier Gjessvåg. 

Han undersøker nå hva som eventuelt kreves av byggesøknader for slike tiltak, og hvilke midler som kan søkes for å tilrettelegge i dette området. 

Gjessvåg legger også opp til kloppedugnad i nedre Endurobabystien mot Heldal senere i høst. 

– NOTS Bergen har allerede klart både å få penger fra Statsskog og grunneiertillatelser fra to holdingselskap til å kloppe en sti over privat grunn. Problemet der er at en nabo feller trær over stien og henger opp plakater. Vi skal prøver en ringerunde der igjen, men planen er å sette i gang med dugnad i dette området om få uker, sier Gjessvåg. 

Les også: Ny enduroserie i Bergen 

Saken fortsetter under

Fra bunnen av Moltekremstien, en av de populære stiene som NOTS Bergen vil ta ansvar for å vedlikeholde og utbedre. Foto: Espen Johnsen
Fra bunnen av Moltekremstien, en av de populære stiene som NOTS Bergen vil ta ansvar for å vedlikeholde og utbedre. Foto: Espen Johnsen

Drømmer om stisenter på Totland
NOTS Bergen er i gang med å utrede muligheter for å få i gang et stisenter på Totland, som er Bergens nærmeste skiløype, der det allerede er hytte og dusjanlegg, samt parkeringsfasiliteter. 

– Mikal Vik fra Fana IL har kontakt med grunneier der, så vi får se hva vi får til. Anders Søyland i Bergen kommune og Bergen CK har forsøkt tidligere, men stemningen har jo snudd litt i vår favør, sier Gjessvåg, og legger til at et stisenter vil kreve at NOTS Bergen må søke om ekstern finansiering. 

På sikt håper NOTS Bergen også å starte vedlikehold på Moltekremstien og på Eidsvåg, og tilrettelegge for flere teknisk enkle stier på Fjøasanger. 

Publisert 29. august 2019 kl 15.52
Sist oppdatert 29. august 2019 kl 15.52
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen