Imidlertid er det flere skjær i sjøen. Ting tyder nemlig på at lokalpolitikerne har andre planer for området.
Det er Karsten Tunge som er prosjektleder for sykkelsatsing i Huken via Norges Cykleforbund. I august omtalte Avisa Oslo problemene han møtte hos Plan og Byggingsetaten i kommunen, da han søkte om å få disponere en annen del av Huken enn den som opprinnelig var avsatt i reguleringsplanen til sykkelanlegg.
– Så vidt vi kjenner til har ikke Oslo kommune som grunneier gitt tillatelse til bygging av det omsøkte anlegget. På bakgrunn av dette bør prosjektet stanses umiddelbart, svarte Bymiljøetaten til Plan- og bygningsetaten ifølge Avisa Oslo.
Planer trues av konsertarena
I 2019 ble det laget en plan for området som skulle «åpne Huken for allmennheten, etablere et grøntområde og tilrettelegge for kultur-, natur, og idrettsopplevelser».
Dette er saken
Etter rundt 70 års drift ble Huken pukkverk, som ligger ved Ammerud i Groruddalen, avviklet i 2018.
Oslo kommune har omregulert området til etterbruk og det er lagt opp til blant annet aktivitetsanlegg. I reguleringsplanen er det også satt av et område satt av til sykkelanlegg.
Under bestemmelsesområde 1 kan man lese følgende: «Innenfor bestemmelsesområde #1 tillates etablert sykkelanlegg, blant annet anlegg for terrengsykling. Anlegget skal opparbeides allment tilgjengelig og skal tilpasses ulike nivåer og aldersgrupper»
I Oslo er det gode muligheter for stisykling både i Østmarka og Nordmarka, hvor det er tilrettelagte stier, men Norges hovedstad mangler altså det dedikert anlegg, som er en viktig inngangsbillett til sporten for barn og unge.
Først ble det antatt at det nye anlegget kunne stå klart i 2025. Denne høsten har dog signalene vært sterke rundt at sykkelanlegget står i fare for å bli fjernet fra reguleringsplanen. Dette reagerer sykkelmiljøet på med fortvilelse.
Samtidig pågår arbeidet for å finne en ny storstue som kan huse utendørskonserter i Norge med 40-50000 tilskuere. Her er Huken og Stubberudmyra på Furuset blant alternativene. Det nye Byrådet i Oslo vil trolig avgjøre hva Huken-området skal brukes til en gang før jul
Vis mer
I høst har imidlertid diskusjonene i all hovedsak gått ut på om området egner seg som hovedstadens nye utendørs konsertarena. Så mange som 50 000 mennesker, mener man det kan samles på gress-sletta i det gamle pukkverket.
Dersom Taylor Swift, The Weeknd og Beyoncé svinger innom Ammerud og Groruddalen de neste årene, blir det ikke mye plass igjen til sykkelanlegg.
Oslo kommune har omregulert det gamle pukk- og asfaltverket på Huken til aktivitetsanlegg. Der kan Oslo nå endelig få et sårt tiltrengt sykkelanlegg.
Entusiastene i miljøet rundt blant annet Romsås IL, SK Rye, IK Hero og NOTS Oslo (Norsk Organisasjon for Terrengsykling) vil kjempe videre for anlegget de ønsker seg.
– Politikerne kan ikke snu her, sier Bart Visser i NOTS Oslo.
– Oslo har det største terrengsykkelmijøet i landet. At folk må dra til Drammen eller Trysil for å leke seg i en sykkelpark, er for dårlig. Det er tusenvis av ungdommer her i byen som ikke driver med organisert idrett. Et sykkelanlegg vil bli tatt imot med jubel, påpeker Visser.
– Vi bør organisere oss
Karsten Helmer Tunge er både instruktør og guide for sykkellek i Romsås IL og er engasjert av NCF i sakens anledning.
Han påpeker overfor Terrengsykkel at det er viktig at sykkelmiljøet forsøker å stå samlet i denne saken.
– Overordnet handler det i stor grad om å få gjennomslag i byrådet for at terrengsykkel fortjener å bli satset på. Det virker til å være en del lokal motstand i bydel Grorud, mye fordi de ikke har forståelse for aktiviteten, at ting oppleves som nytt og skummelt og at det skal være en trussel for naturvernernes synspunkter, sier han til terrengsykkel.no.
– Miljøet er dessverre så spredt og individualistisk at det virker vanskelig å engasjere sykkelmassen rundt visjonen. Om vi alle var organisert i NOTS, eller i et idrettslag, hadde nok et anlegg vært betydelig lettere å realisere. Det er for lett for miljøvernere og friluftsorganisasjoner å angripe syklister, mener han.
Skal kjempe for sykkelanlegg i Huken
I oktober var Karsten Tunge på plass på stand under et informasjonsmøte rundt den framtidige bruken av Huken. Der snakket han de lokale idrettsmiljøene, men også de uorganiserte syklistene, sin sak på vegne av Romsås IL.
Utover høsten skal det nye Byrådet ta stilling til hvordan Huken-området forvaltes best for byens innbyggere.
Terrengsykkelentusiastene lover å kjempe videre for deres sak:
– Et sykkelanlegg i Huken er en billig investering i fysisk infrastruktur, folkehelse og ungdoms fremtidige livsløp. Der en konsertarena kan tiltrekke seg store folkemengder for enkeltkonserter, vil et sykkelanlegg gi daglig glede, trening og samhold for syklende Oslo-borgere, påpeker Bart Visser i NOTS Oslo.
– Aktiviteten vi representerer sammen; det være seg rundbane, enduro, stisykling og så videre. Dette er aktiviteter som styrker menneskers tilknytning til skogen, en aktiv livsstil og mestring som har implikasjoner for folkehelsen i Oslo, sier Tunge.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.