Skrevet av NOTS-leder Stian Bergeland. Teksten ble først publisert på NOTS´ hjemmesider, og er gjengitt med tillatelse.
Friluftslivsmeldingen har gitt oss i NOTS en ny dose energi. Men foreløpig er det mye teori og ingen praktisk endring.
Stortingsmelding nr. 18 (2015-2016) Friluftsliv – Natur som kilde til helse og livskvalitet ble lansert 11. mars 2016. Innholdet er som snytt ut av nesa på et NOTS-medlem. Her bekreftes alt vi har ment i alle høringsrunder de siste årene. Meldingen tar innover seg at ingen forskning viser at terrengsykling fører til mer slitasje enn annen stibruk. Den påpeker også det som vi har hevdet i mange år, at bruk av naturen er et folkehelsetiltak.
Se NOTS sine høringsuttalelser her.
Og så er det kronen på verket: Regjeringen vil jobbe for å tillate sykling på stier og veier i nasjonalparker og verneområder. Om regjeringen gjennomfører denne politikken, kan du om noen år legge sykkelferien din til Rondane!
Ingen opphevelser av sykkelforbud ennå
Vi tillater oss en aldri så liten jubel, men sparer det største brølet til senere. Friluftslivsmeldingen er ikke et juridisk bindende dokument. Den skal debatteres i Stortinget, og så kommer det an på regjeringens gjennomføringskraft. Meldingen opphever dermed ikke eksisterende sykkelforbud.
Vi i NOTS er oppmerksomme på begrensningene en stortingsmelding gir. Men vi er også svært oppmerksomme på mulighetene. Friluftslivsmeldingen gir oss et veldig viktig verktøy når vi skal fortsette å fremme terrengsyklisters ferdselsrettigheter. Blir meldingen stående som den nå er skrevet, vil et samlet Storting konstatere at vi terrengsyklister ikke ødelegger stier og at man skal jobbe for ferdsel på eksisterende stier. Moro er det også å se at meldingen vier plass til vintersykling, som også er et element fremmet av NOTS.
Les NOTS sin høringsuttalelse til friluftslivsmeldingen.
Hensynsfull sykling
Det er fremdeles viktig at vi terrengsyklister er vårt ansvar bevisst som brukere av skog og mark. Friluftslivsmeldingen peker på hensynsfull ferdsel, og sykkelvettreglene for Oslomarka har fått en fremtredende plass i dokumentet. Disse reglene minner mye om NOTS sine egne stivettregler, og NOTS sitt lokallag i Oslo har da også vært med på utviklingen av reglene for Oslomarka.
Friluftslivsmeldingen må ikke gjøre at vi som syklister hever bajasnivået. Vi har arbeidet hardt for å fremstille terrengsykling som et berikende folkehelse- og friluftslivstiltak, og vi vil at det fortsatt skal være sånn.
Vi trenger din støtte
NOTS leverte en sen uttalelse til friluftslivsmeldingen, men vi gjorde oss enormt flid med den. Her har hvert eneste medlem nok en gang fått igjen det mangedobbelte av den beskjedne kontingenten vi krever inn. Vi i styret er kjempestolte av det vi har fått til med friluftslivsmeldingen. Uten den innsatsen vi har lagt ned i vår uttalelse, tør vi påstå at meldingen ville sett svært annerledes ut. Det er nemlig ingen andre som taler terrengsyklisters sak som NOTS gjør det.
Du kan også være stolt av å være NOTS-medlem. Og er du ikke medlem, trenger vi din støtte. For friluftslivsmeldingen er foreløpig bare kun en visjon. NOTS må jobbe videre for at du skal kunne ta den sykkelferien i Rondane eller en annen nasjonalpark.
Stian Bergeland
Leder i NOTS
Skrevet av NOTS-leder Stian Bergeland. Teksten ble først publisert på NOTS´ hjemmesider, og er gjengitt med tillatelse.