Ny terrengpark i 2016

Bingsfoss Sykkelklubb i Sørumsand har fått et tilskudd på 260.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen til å etablere terrengsykkelpark, og målet er å åpne de første løypene i 2016.

Sist oppdatert: 25. desember 2015 kl 07.00
I 2016 skal etter planen deler av den nye terrengparken til Bingsfoss SK åpnes, men arbeidet med prosjektet har pågått lenge. Foto: Privat
I 2016 skal etter planen deler av den nye terrengparken til Bingsfoss SK åpnes, men arbeidet med prosjektet har pågått lenge. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

DUGNAD I NORGE

  • 48 prosent av befolkningen over 16 år deltar i ubetalt, frivillig arbeid

  • Ti millioner medlemskap i frivillige organisasjoner

  • 80 prosent av befolkningen er medlem i minst én frivillig organisasjon - 50 prosent definerer seg som aktive medlemmer

  • Det finnes over 80 000 frivillige organisasjoner og lag i Norge (inkl. lokale lag og foreninger)

  • Verdien av det frivillige arbeidet i Norge er anslått å være 60 milliarder kroner

  • Frivillig arbeid i idretts- og kultur-Norge utgjorde over 64 000 årsverk i 2010 (til sammenligning utføres det 60 000 årsverk i grunnskolen)

(Kilde: SSB og Frivillighet Norge)

– Vi har allerede utbedret mange stier i nærområdet, og laget en 4km rundløype med relativt bra vanskelighetsgrad, forteller Bjørn Holmen i Bingsfoss SK.

Han er en av ildsjelene bak klubbens terrengparkprosjekt.

Les også: Full uttelling for dugnadskongene 

Fra grusbanking til sti og terreng
Tilbake i 2012 var Bingsfoss SK en sykkelklubb som så veldig mange andre i Norge: en klubb med tilbud hovedsakelig til voksne mosjonister på landevei i form av lag i Styrkeprøven og grussykling, og medlemmene var følgelig også hovedsaklig menn over 40 år.

Men så ble det et generasjonsskifte i klubben.

– Da kom det inn en del nye som ønsket å utvikle klubben, gi et tilbud til barn og ungdom, og satse mer på stisykling, forteller Holmen, og legger til at interessen for stisykling tok av.

– Stisyklingen har utviklet seg veldig, og det er nå 30-40 medlemmer som driver nesten utelukkende med det, og flere av dem har solgt landeveissykkelen, sier han.

Men da trengte klubben også et sted å sykle, og medlemmene har jobbet hardt med å utvikle stinettet i nærområdet.

– Bare i 2015 har det blitt over 250 timer dugnad, og mange nye klopper i skogen, sier Holmen, og understreker at prosjektet på langt nær er ferdig.

Les også: 355.000 kroner til heis og ny løype 

Saken fortsetter under

BIngsfoss SK klopp - Foto Privat 1400x924
Det kloppes og bygges i skogen. Bare i 2015 har Bingsfoss SK lagt ned over 250 dugnadstimer. Foto: Privat

Det kloppes og bygges i skogen. Bare i 2015 har Bingsfoss SK lagt ned over 250 dugnadstimer. Foto: Privat

Leter etter egnet terreng
Den relativt tekniske rundbaneløypa, som er beregnet på ungdom og voksne, åpnet i 2014. men klubben mangler fortsatt et egnet område for barnegruppa, som nå teller over 50 barn mellom 6 og 14 år. 

– Vi jobber nå med kommunen for å finne et egnet området, og avventer svar på en eiendom kommunen eier. Dette er i dag et veldig mye brukt område for aking og ski om vinteren, og vi ser for oss å utvide planene til å være et aktivitetsområde for mange grupper. Dette bør også gi muligheten for mer økonomisk støtte fra flere parter. I tillegg til god egnethet, ligger det også sentralt, med trafikksikker adkomst og parkeringsmuligheter, så dette ville være perfekt, sier Holmen optimistisk.

Gjør seg ikke selv
– Målet å få åpnet deler i løpet av sommeren 2016, og utvikle parken videre når vi har ressurser til det, sier Holmen.

Selve arbeidet blir gjort på dugnad. I tillegg har klubben dialog med Hvam Videregående skole, linje for idrettsanlegg, som en mulig partner i utbyggingen. 

– De har laget en veldig bra rundløype ved skolen sin, og hvis vi kan få gjort bruk av den erfaringen hadde det lettet prosjektgjennomføringen mye, sier han. 

Det er imidlertid ikke bare spader som skal sette i jorda for å få stiparken på plass, og prosjektgruppa til Holmen har støtt på flere hindringer enn røtter og stein.

– Når vi arbeider med utbedring av stier i nærområdet, kommer det alle brukergrupper til gode, og forhåpentligvis gjør det at mange flere bruker skogen. Men, når skogteigene er så oppdelt, og det er mange grunneiere, er det veldig tungt å få til et godt og sammenhengende stinett. Noen grunneiere er veldig positive og er til og med på utbedringene, mens andre prinsipielt er i mot sykling, og nekter oss av den grunn, sier Holmen.

Utvikling og ringvirkninger
Den eksisterende stiparken har allerede skapt mye aktivitet og bidratt merkbart til rekrutteringen, og derfor har Bingsfoss SK investert i å utdanne flere trenere og aktivitetsledere i klubben.

– Vi har nå over 10 medlemmer som har aktivitetslederkurs, og det betyr også et tilbud med trenere som er veldig godt kvalifisert, og det gjenspeiler seg i antall barn og generell rekruttering til sykkelsport, både landevei og terreng, sier Holmen, som oppfordrer andre klubber til å prøve samme oppskrift.

– Vi vet at det er mange som er mye flinkere enn oss, men vet også at veldig mange ikke bruker ressurser på dette i det hele tatt, fordi man vil prioritere egen aktivitet. Vi utfordrer andre klubber til å ta ansvar for å gi et godt tilbud til barn og ungdom, sier Holmen. 

Bingsfoss SK kids Foto Privat 1400x924
Barnegruppa i Bingsfoss SK har over 50 utøvere, og nå får de snart egnet terrengpark og eget anlegg. Foto: Privat

Barnegruppa i Bingsfoss SK har over 50 utøvere, og nå får de snart egnet terrengpark og eget anlegg. Foto: Privat 

Publisert 25. desember 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 25. desember 2015 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen