– Det var veldig kjekt å få anerkjennelse og cred for de vi gjør, og at fylkeskommunen har tildelt denne utmerkelsen med så fin begrunnelse. Det føles som et kvalitetsstempel, sier Roald Eidsheim.
Eidsheim er gründeren bak Rekkje Stiutvikling AS i Sogndal, som han startet som et enkeltpersonforetak høsten 2014.
Kompetente pionereri bransjen
Rekkje Stiutvikling AS fikk årets gründerpris for ungdom fra Sogn og Fjordane fylkeskommune for sitt arbeid med å bygge sykkelanlegg og bærekraftige stier.
I sin begrunnelse har juryen vektlagt elementer som lokale ringvirkninger, vekstpotensial og evnen til å tilpasse seg markedet, samt at arbeidet til Rekkje har bidratt til å dempe konflikter mellom lokale interesser.
Juryen trekker også fram at Rekkje Stiutvikling har vært en pioner i bransjen, og at de skiller seg fra konkurrentene med at de kan levere alle deler av prosjektene, fra planlegging til bygging og at de sitter på solid faglig kompetanse.
– Årets vinner er kommet godt i gang og kan vise til vekst i den korte levetida si. Selskapet har vokst til tre årsverk og fire sesongstillinger. Oppstarten var ikke bare lett, men selskapet har klart å tilpasse seg motgangen og endre retning etter behovet i markedet. Det er nå på veg inn i en vekstfase, sa nestleder for hovedutvalg for næring og kultur, Jakob Andre Sandal, under prisutdelingen tidligere i vår.
Eidsheim drev Rekkje Stiutvikling alene den første tida etter oppstarten høsten 2014. Etter hvert fikk han med seg Kristian Ertnes og Lars Melbye, og det er de tre som nå eier Rekkje Stivutvikling AS sammen. Bedriften sysselsetter åtte personer, men snart blir det flere.
– Vi har store ordre og mange oppdrag som venter, så vi må utvide. Det er moro, sier Eidsheim.
I tillegg til heder og ære, fikk Rekkje Stiutvikling 50 000 kroner som en del av prisen fra Fylkeskommunen.
Les også: Internasjonal utmerkelse til Vidar Gundersen i NOTS
Stibygging gir samfunnsutvikling
– Vi vil bygge sykkelanlegg fordi vi mener det er god samfunnsutvikling som får store ringvirkninger på flere nivåer. Sykkelanlegg og sykkelaktiviteter bidrar til å trekke flere turister til utkantstrøk i landet, de gir barn og unge et grunnlag for sykkelglede og livslang aktivitet, og de bidrar til å utvikle bygde-Norge med attraktive aktiviteter både for innbyggere og tilreisende, forklarer Eidsheim.
Selv om det å bygge gode sykkelanlegg koster en del, opplever Eidsheim gang på gang at investeringene får ringvirkninger langt utover å glede de som sykler i anlegget.
– En pumptrack eller en tilrettelagt sti er ikke bare et anlegg som vi setter opp en plass; det er et bidrag samfunnsutvikling som i mange tilfeller gjør at folk blir gira på å flytte fra byen og ut på bygda for å leve tettere på naturen der de kan drive med morsomme aktiviteter. Det ser du i praksis på en rekke av de stedene hvor vi ha bygget stier og pumptracker. Ett eksempel er Sandane i Gloppen, der de nettopp åpnet et nytt stisenter som appellerer til alle typer folk i alle aldre, sier han.
Les også: Åpnet nytt stisenter i Nordfjord
Interessert i bærekraft? Her har vi samlet alt om friluftspolitikk, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner.