Stadig flere tilbyr guidede stisykkelturer. Derfor lanseres nå et nytt norsk sertifiseringsprogram for guider. Foto: Jonas Hasselgren/Utefoto
Lesetid: 4 minutter
I helga går det første av tre kurs på nivå 1 i det nye norske sertifiseringsprogrammet, som skal gi norske terrengsykkelguider formell kompetanse i guiding. Se faktaboks om pensum nederst i saken
Kursene på nivå 1 går over fire dager. Helgas kurs arrangeres i Sogndal. Fra torsdag 7. juni til søndag 10. juni blir det kurs i Ål i Hallingdal og fra 17. til 20. juni arrangeres kurset i Trysil. Arrangøren Norsk MTB instruktør og guidesertefisering (NMIG) er tilsluttet den felles europeiske EO-MTBing sertifiseringen, og den norske utdanningen blir en del av denne.
– Denne sertifiseringen gir både guidene og deltakerne en trygghet om at fundamentale ting er på plass, slik som ansvar, risikovurdering, lover og regler, og også hvordan man legger til rette for at alle skal få en fin opplevelse, sier Rikke Westvig i NMIG, som er en del av ressursgruppa som har utviklet pensum i den norske guideutdanningen.
Westvig, som til daglig jobber i WestGuide, har selv guideutdanning på høyeste nivå.
Etterspør sertifiserte guider – Interessen for sykling i Norge øker, og bransjen opplever økt etterspørsel etter guider og instruktører i sykkelparker som Trysil eller Hallingdal. Samtidig er det enkeltpersoner og operatører både fra Norge og fra utlandet som ønsker guiding på sti i fjellet, sier hun.
I Norge er ikke guide noen beskyttet tittel, og det er ingen formelle krav til tittelen guide. Det betyr at alle som vil ta med seg grupper ut i naturen kan kalle seg guide.
– Flere og flere av operatørene fra utlandet spør etter sertifiserte guider. Vi ønsker å være i forkant av interesseutviklingen, og sørge for å bygge opp kvalitetssikringen så snart som mulig, sier Westvig.
Westvig forklarer at guideutdanningen har tre trinn i alle deltakerlandene, men at modulene vil få litt ulikt innhold avhengig av hvilket land sertifiseringen skjer. En annen fordel med det europeiske samarbeidet er at sertifiserte guider fritt kan jobbe i alle EU-land som er tilsluttet samarbeidet.
Kasper Madsen er en av instruktørene, her i aksjon på helgas kurs i Sogndal. Foto: NMIG
Tre nivåer De to første nivåene av utdanningen gir guidene en innføring i krav, ansvar og praktisk erfaring til å drive kommersiell terrengsykkelguiding. På øverste nivå gir den nye sertifiseringsordningen formell kompetanse til å guide internasjonalt.
Så langt er det rundt 30 påmeldte til de tre kursene på nivå 1, som arrangeres før sommerferien. – Deltakerne har ulik bakgrunn, der noen allerede driver med guiding enten i egen bedrift eller som ansatt eller innleid guide, mens andre er i etableringsfasen for slike foretak, sier Westvig.
Det første nivå-1-kurset går i Sogndal fra 31. mai til 3. juni, det andre i Ål i Hallingdal fra 7. til 10. juni, og det siste i Trysil fra 17. til 20. juni. Alle disse kursene tilbyr første nivå av utdanningen, mens nivå to er satt opp i Trysil i september. Det er fortsatt ledige plasser igjen på de to gjenstående kursene. Kursene på nivå 1 koster 3495 kroner, mens kurset på nivå 2 koster 7995 kroner.
Instruktørene Instruktørene som holder de norske kursene har alle erfaring som guider og formell guideutdanning, inkludert øverste nivå av den felles europeiske EO-MTBing sertifiseringen.
Rikke Westvig jobber i WestGuide og har guideerfaring fra blant annet Sogndal.
Kasper Madsen har utdanning fra Danmark og mange års erfaring som guide der, samt terrengsykkelguideutdanning fra British Colombia i Canada og. Nå er han guide på Bike Beitostølen, og har vært med på å utvikle pensum i den norske terrengsykkelguideutdanningen.
Sebastian Yttergren jobber til daglig i Trysilguidene.
Arbeidet med den norske utdanningen startet i fjor, som et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Opplysningskontor for terrengsykling, NCE Tourism og SBF (Skiskolenes Bransjeforbund).
I utarbeidet av det norske utdanningsopplegget har de sett på både nasjonale utdanninger i ulike europeiske land og den standardiserte felles europeiske sertifiseringsutdanningen EO-MTBing som gir rett til å guide terrengsyklister i alle EU-land. Guideutdanningen som har kommet på plass i løpet av vinteren er basert på dette forarbeidet og tilpasset norske forhold og guidekultur.
Den norske guideutdanningen er et tredelt løp, som skal favne guiding på ulike nivåer fra korte turer på enkle skogsbilveier og sykkelparker til turer over flere dager i teknisk terreng, samt landevei.
Første nivåer en firedagers samling som skal gi innføring i guiderollen og hva som forventes. På pensum står temaer som gruppedynamikk og hvordan skape opplevelser for deltakerne, miljø, bærekraft og lovverk, trafikk- og stivettregler, samt enkel mekking, førstehjelp og risikovurdering. Eksamen på dette nivået er praktisk gjennomføring av tur, og det er ingen krav til forkunnskaper.
Andre nivå krever godkjent nivå en-kurs, og bygger videre på generelle temaer. Kurset varer ni dager, og har både en praktisk og en teoretisk eksamen. På pensum står læringsmetoder, guideteknikker, utvidet risikovurdering, sikring av skadested og evakuering, basis sykkelferdigheter og utvikling, oppbygging av leksjoner og framdrift, individtilpasset guiding og instruksjon, og utvidet sykkelsjekk og innstillinger. Dette kurset er myntet på guider som vil instruere og ta med seg grupper på bygde sykkelløyper og mer avansert sti. Dette kurset blir tilbudt første gang i september og arrangeres i Trysil.
Tredje nivåer den internasjonale standardiserte EO-MTBing sertifiseringen. Denne bygger på de to foregående kursene, og gir rett til å guide på tvers av landegrenser innen EU. Sertifiseringen består av 360 timer teori og 250 timer praksis, men både praktiske og teoretiske timer fra nivå en og to vil telle med i dette timetallet. På pensum står temaer som værsystemer, sykkelguiding i alpine landskap, flerdagsturer, utvikling av guidefirma og avansert sykkelteknikk. Som en del av den norske utdanningen blir dette kurset satt opp første gang i 2019. Det er krav om bestått nivå en og to for å melde seg på dette kurset.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.