GUIDE: Dersom du ønsker at jobbhverdagen din skal bestå av blant annet dette, så kanskje du skal bli sykkelguide? Foto: Nina Gässler
Lesetid: 6 minutter
Innovasjon Norge rapporterer om et økende behov for sykkelguider i Norge. I 2016 startet arbeidet med å få på plass en norsk utdanning for terrengsykkelguider.
Nå har 120 personer tatt nivå 1, hvorav 32 har bestått nivå 2 og åtte er i gang med nivå 3 i utdanningen til Norsk MTB Instruktør og Guidesertifisering – NMIG. Kasper Madsen er en av tre i Norge som er sertifisert på nivå 4, og han jobber med med utdanningen av norske guider.
- Hvis man ønsker å utvikle sine sykkelferdigheter, ledelsesegenskaper, undervisningsmetoder, få en innføring i lovverk for deg som guide, en dypere teknisk forståelse av sykkelteknikk, bli flinkere til å mekke sykkel og så videre, da bør du ta denne utdanningen. Hvis du jobber med sykling vil du få masse gode verktøy du kan ta med deg, samt struktur på den kunnskapen du allerede har. Du vil rett og slett stå sterkere hvis du har en bedrift, sier Madsen.
Noen av de som i dag jobber med sykkelguiding og har flere års erfaring har ønsket å gå rett inn på et høyere nivå i utdanningsstigen. Men for å bli sertifisert sykkelguide må du starte på nivå 1, uansett hvor mye du har syklet eller guidet.
- Per nå har vi ikke åpnet for å kunne hoppe over nivå eller undervisning. Man må ta alle stegene. På nivå 1 legger vi grunnlaget for mye av språket, strukturen og kunnskapen vi bruker på de videre nivåene, forklarer Madsen.
- Erfaringen fra de europeiske eksamenene på toppnivå - hvor jeg har vært med som sensor, viser at de som (i andre land) får lov til å hoppe over nivå - altså blir “fast-tracket”, ikke klarer eksamen. De er veldig dyktige alle sammen, men har alle områder de ikke mestrer godt nok. Derfor har vi valgt å ikke favorisere noen, fortsetter han.
Han har fått gode tilbakemeldinger fra kursdeltakerne så langt.
- De som deltar på kursene våre og har masse erfaring fra før vedrørende guiding og instruksjon, er veldig positive og fornøyde med utdanningen. Det er alltid flere nyanser og man kan alltid få bedre struktur på kunnskapen sin, avslutter Kasper Madsen.
Norsk MTB Instruktør og Guidesertifisering - NMIG
Norsk MTB Instruktør og guidesertifiseringen legger vekt på å utvikle dine sykkelferdigheter, lederegenskaper, undervisningsmetoder og gi innføring i lovverk for deg som guide. NMIG består av tre nivåer og ved bestått øverste nivå, kan du bruke sertifiseringen din utenfor Norge også.
Utdanningen skal dekke alle typer sykkelguiding, fra de som sykler til og fra severdigheter med større grupper til de som har med seg øvede utøvere på sti, i sykkelpark og langs landeveien.
De to første nivåene er nasjonale nivåer som bygger fundamentet for å melde seg opp til den internasjonale sertifiseringen - nivå 3.
Nivå 1
Det første nivået gir en innføring i guiderollen og hva som forventes av deg som leder. Kurset tar en helg.
I løpet av kurset får du en innføring i gruppedynamikk samt hva som skaper en mer-opplevelse. Kurset består av både teori og praktisk undervisning hvor du lærer mye om didaktikk samt egenferdigheter.
Det er ingen krav til forkunnskaper på nivå 1 og kurset avsluttes med en praktisk eksamen.
Nivå 2
For å delta på nivå 2 må du ha bestått nivå 1. Det er ingen øvrige krav til forkunnskaper enn dette.
Her får deltakeren en grundigere innføring i læringsmetodikk, sykkelteknikk, praktiske øvelser og navigasjon. Nivå 2 skal gi deg verktøyene du trenger for å instruere og guide grupper i bygde sykkelløyper og på mer avansert sti.
Hvis du ønsker å delta på nivå 2, må du sette av en uke. Kurset er vesentlig mer krevende enn nivå 1, med mer sykling og lange dager. Du må regne med at du vil sykle mye, spesielt de to siste dagene hvor eksamen foregår.
I tillegg vil du også måtte bruke tid på kveldene til å forberede undervisning til neste dag. De fleste kursdagene er lange og en del vil oppleve at steget fra nivå 1 til nivå 2 – er stort.
I løpet av kurset går man gjennom ulike teknikker og ferdigheter. Det blir blant annet øvd på dropp, svingteknikk, aktiv-passiv presskontroll og hopp. Sistnevnte er et av kravene for å bestå kurset, hvor du må klarere en tabletop på 2-3 meter med god teknikk.
Merk: det er begrensede muligheter for å hente fart, så her må du kunne bruke teknikken for å få høyde og lengde.
Når teori og praktisk undervisning er ferdig, blir de to siste dagene brukt til å gjennomføre to praktiske eksamener – en hvor du skal være instruktør, og en annen hvor du skal guide en gruppe på tur.
Totalt sett må du bestå kravet til egenferdigheter, instruktøreksamen med undervisning i en gitt sykkelteknikk, samt planlegge og guide en tur i terreng.
Nivå 3
Når du har bestått nivå 2, kan du melde deg opp til nivå 3. Dette nivået er en europeisk sertifisering og bygger på de to foregående kursene.
Til dette kurset må du sette av 2 x 5 dager til henholdsvis teknikkmodul og en guidemodul. I tillegg må du også sette av 5 dager til eksamen – som for øvrig kan bli gjennomført utenfor Norge.
På teknikkmodulen blir det en del sykling, men da mest i form av teknikktrening på grus og sti. Her vi du få en enda dypere innføring i sving-, hopp-, droppteknikk etc. Dagene er fysisk krevende.
På guidemodulen skal du være i stand til å gjennomføre 1000 høydemeter sykling hver dag, og samtidig ha overskudd til å være guide og det ansvaret det innebærer.
For å kvalifiseres til eksamen på nivå 3, må du ha gjennomført teknikk- og guidemodul i tillegg til 250 timer praksis.
Kurset innebærer til sammen 360 timer teori (hvor man veksler mellom å følge forelesninger innendørs og utendørs), samt og 250 timer praksis.
Eksamen på nivå 3 kan finne sted utenfor Norge. Denne eksamenen inneholder blant annet en low-speed-test og en high-speed test hvor du må gjennom en slags trials-løype med et maks antall fotisett, og en krevende teknisk sti hvor du sykler blindt og må gjennomføre innenfor en satt tidsbegrensning.
I tillegg skal du også gjennomføre en instruksjon i et satt tema pluss guide en tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.