HVILKEN FARGE ER DU?: Har du sett skilt med ulike farger ved starten av stien, men ikke helt forstått hva det betyr? Eller kanskje du har sett kart over sykkelstier i ulike farger, men ikke skjønner hvilke som passer for deg? Få en bedre opplevelse ved å velge rett sykkelsti til ditt nivå. Foto: Thomas Brynjulf Svendsen
Hvor vanskelig er en blåmerket sykkelsti? Er du usikker på om du er god nok til å prøve en rødmerket sti? Fargemarkering og gradering av stier har du kanskje hørt om før.
Skiforeningen og DNT fargekoder stiene sine med blå og rød, hvor blåmerkede stier er for turgåere og rødmerkede for langrennsløyper. Det betyr derimot ikke automatisk at DNT sine blåmerkede stier, automatisk er sykkelstier som passer for syklister med litt erfaring fra før.
Når vi snakker om gradering av stier, er det da snakk om vanskelighetsgrad, og du vil som regel høre om disse fargene, hvor de rangeres fra lett til vanskelig:
Grønn
Blå
Rød
Svart
Ekstrem / Double diamond – noen områder markerer de de veldig vanskelige stiene sine med to svarte diamanter. Dette er kanskje mest brukt i utlandet.
Hvordan finne og vurdere vanskelighetsgraden
Graderingen vil du enten møte som skilt ute på stien (dette gjelder som regel mest i anlegg/utbygde stier) eller på kart og i apper på mobilen.
For å vurdere en sti sin vanskelighetsgrad kan du bruke digitale verktøy som Trailguide, eksempelvis. Noe feilmargin må du kanskje regne med, da stier i Trailguide kan legges inn og graderes av hvem som helst.
Noe som føles som en blå sti for deg, kan godt føles rød for andre. Gradering vil også variere - så ta også høyde for at stier kan være enklere/vanskeligere enn opplyst.
Som et ledd i å generalisere graderingen av stier for både brukeren og den som lager stiene, har Opplysningskontoret for Terrengsyklingutarbeidet en oversikt som skal hjelpe deg å vurdere om en sti passer for deg, ut i fra dens egenskaper og dine ferdigheter.
Dette skal bidra til å gi deg en tryggere og bedre opplevelse når du er ute på tur. Denne fargekodingen er blant annet brukt når Trysil Bike Arenabygger stier.
Så - for å enklere vurdere hvilke stier du kan sykle ut i fra fargekodingen, les videre
Grønn - Lett
Passer for:
Grønne stier passer for nybegynnere og familier med stor spredning i nivå. Det passer også for deg som sykler med barn foran på styret eller bak på sykkelen / sykkelvogn.
Hva kan du forvente:
Stiens karakter er gjerne preget av grusunderlag eller svaberg. Underlaget er hovedsakelig jevnt med minimalt av løse “gjenstander”. Grønne stier er heller ikke veldig bratte verken opp eller ned og er gjerne litt bredere enn de blå og røde stiene.
Grønne stier skal ikke ha innslag av tekniske elementer.
Anbefalt type sykkel:
De fleste sykler passer fint til grønne stier. Her kan du bruke tursykler, grusracere. Kan også sykles med sykkelvogn. Det er ikke nødvendig med fulldempet sykkel her.
Blå - Middels
Passer for:
Blå stier passer for syklister med litt erfaring fra før.
Hva kan du forvente:
Stiens karakter kan være lik som på grønne stier med et jevnt grusunderlag, men har i større grad innslag av lengre partier med naturlig underlag, røtter og stein. Det kan også være lengre opp- og nedoverbakker, med helningsgraden er fortsatt lav.
Blåmerkede stier er stort sett opparbeidede stier eller naturlig sti med hindringer. Løst underlag og gjørme må påregnes. Kortere tekniske partier kan forekomme og det er viktig at syklister kan avpasse farten etter egne ferdigheter.
Anbefalt type sykkel:
På blåmerkede sykkelstier er det behagelig med stisykler med dempere både foran og bak, men absolutt ikke et nødvendig behov. Her klarer du deg fint med en litt robust terrengsykkel med dempergaffel foran.
Rød - Krevende
Passer for:
Rødmerkede sykkelstier passer for viderekomne syklister med gode tekniske ferdigheter og vurderingsevne.
Hva kan du forvente:
På rødmerkede sykkelstier må man forvente alle typer underlag – sten, røtter, gjørme, grus, løse stener og kupert terreng. Stigning og helning er moderat. Noen eksponerte hindringer kan forekomme, men de kan unngås eller passeres i lav fart / via alternativ rute.
NB:At rødmerkede stier har alternative ruter gjør dem ikke til blå stier.
Hvis du ønsker å teste deg på en rød sti, så få gjerne noen til å guide deg. Hvis det er elementer du ikke mester så gå heller av sykkelen i stedet for å sykle utenfor den opparbeidede stien. Følg med i tilfelle det kommer andre syklister bakfra.
Respekter dine egne ferdigheter – det er ingen skam å snu!
Anbefalt type sykkel:
For å sykle rødmerkede stier bør du ha en stisykkel med dempere foran og bak. Veldig erfarne syklister kan sykle rødmerkede stier på hardtail - altså en sykkel som kun har dempere foran, men dette er for spesielt interesserte.
Svart - Ekspert
Passer for:
Sykkelstier som er markert svart passer for syklister på ekspertnivå. Det er kanskje lett å selv-erklære seg som ekspert – derfor får du under noen retningslinjer å gå etter for å enklere kunne ta en vurdering / revurdering.
Hva kan du forvente:
På svarte stier må du forvente alle typer underlag. Det kan være bratte opp- og nedoverbakker, i tillegg til hindringer med potensiell høy risiko. Det er derfor viktig at du kan avpasse farten etter egne ferdigheter. De fleste hindringer kan unngås eller passeres i las fart.
NB:At svarte stier har hindringer som kan unngås, gjør dem ikke til røde stier.
Respekter dine egne ferdigheter – det er ingen skam å snu!
Anbefalt type sykkel:
Det anbefales å ha en fulldempet stisykkel dersom du skal ferdes i svarte løyper.
Ekstrem - Double diamond
Passer for:
Hvis du har syklet i bikeparker i utlandet, har du kanskje lagt merke til dette symbolet. Det kalles også for “double diamond” og forteller at denne stien er for syklister med veldig gode tekniske ferdigheter.
Hva kan du forvente:
På stier markert med “double diamond” må du forvente alle typer underlag. Det kan være veldig bratte ned- og oppoverbakker. Du må også forvente hindringer med potensiell høy risiko, som hopp, dropp, bratte og eksponerte partier og disse partiene er ofte uoversiktlige og uunngåelige. Med andre ord – du kommer ikke utenom.
Som nevnt over fins det flere ulike muligheter for å søke opp stier i et gitt område. Flere digitale verktøy viser stier og gradering av dem. Trailguide er en populær karttjensteste for å finne turer og stier i Norge og utlandet. Der kan brukerne selv gradere stier, og trailguide selv opplyser graderingen som følger:
Gradering trailguide
Grønn: Imagine biking on the trail with a bike trailer and a child. The child would wake up
Blå: Imagine biking on the trail with a bike trailer and a child. The child is still there but is crying.
Rød: Imagine biking on the trail with a bike trailer and a child. The child is gone.
Svart: Imagine biking on the trail with a bike trailer and a child. Both the child and trailer are gone.
Hvis du benytter Trailguide og synes at gradering av stien du syklet var feil, så har hver enkelt bruker mulighet til å legge inn en review, hvor de kan rapportere inn sin egen opplevelse av vanskelighetsgrad.
Trailguide fins som nettside som kan legges til på hjem-skjermen på mobilen din - da får du den som app også.
Det finnes det mange digitale hjelpemidler og karttjenester som kan hjelpe deg til å finne nye stier. Her er en guide til noen, som Trailguide, Strava, Trailforks og mer.
Med økte priser og inflasjon kan drømmesykkelen bli for dyr. Men du kan gjøre noen skikkelige kupp på brukt stisykkel på bruktmarkedet - her er våre anbefalinger.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.