CRUXJAM I FREDRIKSTAD: Det var mange om beinet i årets cruxekonkurranse i Gressvikmarka. Foto: Rasmus Leiro
Lesetid: 5 minutter
Magnus Slinger Sørli og Alice Grindheim vant cruxekonkurransen i Gressvikmarka.
– Det ble veldig bra kniving blant herrene i år, og høyt nivå. Det var veldig gøy, sier cruxegeneral Ole Henrik Illenberger Solgaard i Fredrikstad Cruxjam, som selv endte på pallen i konkurransen.
Pallen menn 1. Magnus Slinger Sørli, 277 poeng 2. Pål Grotnes, 266 poeng 3. Ole Henrik Illenberger Solgaard, 256 poeng
Juniortalentet Magnus Slinger Sørli fra Svelvik ble cruxekonge 2018. Foto: Rasmus Leiro
Ingen sur fjerdeplass Avtroppende cruxekonge Are Tallaksrud er imponert over nivået på cruxekonkurransen.
– Magnus på 17 år som vant, imponerte oss alle med både sykkelkontroll og spenst. Pål Grotnes på andre plass er en maskin, og leverte også bra, kommenterer Are Tallaksrud, som i år ble henvist til fjerdeplass.
– Jeg er fornøyd med plasseringen, selv om det ble stang ut på noen avgjørende crux. Men jeg vet at Ole Henrik var VELDIG fornøyd med å slå meg. Jeg har slått ham tre ganger, og endelig slo han meg, sier han.
Selv om Tallaksrud regner med å være tilbake til nytt cruxjam, ser han ikke for seg å kunne ta tilbake tronen.
– Jeg må nok trene mer styrke om jeg skal ha sjans til å vinne her, og det er lite sannsynlig at kommer til å skje. Jeg foretrekker trening med mening, altså å ha det gøy på sykkel framfor styrketrening, sier Tallaksrud.
Saken fortsetter under
Are Tallaksrud smilte like bredt selv om han i år kom utenfor pallen i cruxekonkurransen. Foto: Marita Damry
Utfordre komfortsonen Alice Grindheim debuterte i cruxjamsammenheng med seier i dameklassen.
– Jeg er fornøyd med at jeg klarte de fleste hovedcruxene på første forsøk, og fikk en del poeng av det. Men gutta som klarer bonuscruxene i tillegg, er på ett sykt mye høyere nivå enn meg, sier hun.
For Grinheim var cruxekonkurransen først og fremst en mulighet til å utfordre komfortsonen.
– Jeg har alltid likt cruxing, og her kunne jeg prøve meg på crux jeg vanligvis vet jeg klarer om jeg tør, men som jeg ikke tør å prøve på fordi konsekvensen er så stor om jeg feiler. Men med flinke cruxevakter som tar i mot om jeg ikke kommer opp, er det ikke noe problem. Da tør jeg litt mer, og jeg tror jeg vil være litt tøffere på cruxing fremover nå, sier hun.
Pallen i dameklassen 2018: Alice Grindheim (til venstre) og Hanne Holmstrøm Karlsen. Foto: Rasmus Leiro
Traff med cruxeløypa Illenberger Solgaard og Pål Valbjørk er initiativtakere til cruxekonkurransen, og også løypeleggere. Til årets utgave hadde de trukket fram flere gamle favoritter som ikke har vært med de siste gangene, og resultatet var de svært tilfreds med.
– Vi er rett og slett megafornøyde med variasjonen på cruxene i den runden vi hadde laget i år. Her var det litt av alt, så den favoriserte verken bare tråkkesyklister eller trial-syklister, sier Illenberger Solgaard.
– Vi trodde trial-gutta Erik Solbakken og Joachim Skjævestad skulle gruse oss, men de gjorde ikke. De syklet helt rått kontrollert på de avanserte cruxene, men gjorde også noen elementære feil som straffet dem på poengene, sier Tallaksrud.
Også i år var det rundt 30 deltakere på cruxjam’en, slik det har vært de siste åra.
– Det er på mange måter et perfekt antall. Da kan vi kjøre konkurransen med god flyt uten å måtte dele opp feltet i to grupper, sier Illenberger Solgaard.
Årets cruxekonkurranse innehold både stein og røtter, oppover og nedover. Foto: Rasmus Leiro
Rekordene falt Cruxekonkurransen er imidlertid bare ett innslag på stifestivalen i Gressvikmarka.
I tillegg arrangeres et bredt utvalg fellesturer både lørdag og søndag, lek i ferdighetsanlegget, felles skoglunsj på lørdag og cruxefest med grilling på kvelden.
Med strålende vær fra første fellestur fredag ettermiddag til siste tur på søndag, falt deltakerrekordene på rekke og rad.
– Det var 80 betalende på skoglunsjen vår, og det kom minst 20 eller 30 personer til. Det er ny rekord for lunsjen, som i år var lagt til utsiktspunktet Sprinklet, sier Illenberger Solgaard.
– På lørdag var det over 50 deltakere på fellesturen til Rasmus (Leiro). Det er ny rekord for en fellestur på lørdagen, sier han.
Som cruxegeneral ønsker Illenberger Solgaard seg riktignok flere jenter på cruxekonkurransen, men gleder seg over at det stadig kommer flere på turene.
– Jeg er litt usikker på hvorfor jentene kvier seg for være med på cruxekonkurransen, men jeg er overbevist om at det er flere og flere jenter som sykler sti. Det ser vi på turene våre, sier han.
God stemning, i tillegg til snøfrie stier, er blitt varemerke for Fredrikstad Cruxjam. Her serveres lapskauslunsj i skogen. Foto: Rasmus Leiro
Snøfritt og uhøytidelig Illenberger Solgaard tror det er flere grunner til at så mange setter av helga, men mener de har truffet med festivalkonseptet.
– Vi har snøfrie stier, et variert og annerledes program, samt at vi er blitt kjent for å ha god stemning og at det er veldig uhøytidelig. Her skal alle få være med, sier han.
– Men hovedgrunnen til at klubben og arrangementer funker så bra, er en fantastisk dugnadsånd blant medlemmene i Gresvik stisyklister. Det er en helt rå gjeng. Vi har også en idrettsforening i ryggen som har sett verdien i å satse på andre ting enn bare tradisjonell idrett, sier Illenberger Solgaard.
Stemning langt utover natta i Gressvikmarka. Foto: Are Tallaksrud
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.