Som stisyklist kan du nesten stille klokka etter ett arrangement:
Når det er Cruxjam i Fredrikstad, da er sesongen i gang.
Gresvik IF Stisyklister inviterer nok en gang til festival med utgangspunkt i Trondalen og Gresvikmarka utenfor Fredrikstad.
– Tilbakemeldingene vi fikk i fjor var at vi har klart å holde på den stilen, kvaliteten og størrelsen som festivalen alltid har hatt, så det er lite vits i å endre mye på en vinneroppskrift. Så det blir ingen stor revolusjon.
Det forteller Ole Henrik Illenberger Solgaard fra arrangøren til Terrengsykkel. Men han har imidlertid ett budskap:
– Vi har prøvd å bli litt flinkere på å markedsføre at dette ikke bare er en cruxjam og konkurranse. Det er jo en stifestival. Det tror jeg flere har skjønt også. Det er bare å komme og være med, man må ikke være med på konkurransen. Vi har flere guida turer og sosialt opplegg, sier Solgaard.
For i tillegg til den beryktete Cruxjamen, er det flere guida turer i området man kan bli med på.
– Vi har økt kapasiteten litt på disse turene, vi så at det var såppas bra oppmøte i fjor at det var et behov for det. Vi prøver å ha et spenn i utvalget av turer, det er turbotur, cruxetur, jentetur, og det blir undomscruxkonkurranse for de litt yngre på lørdag, sier han.
Crux/cruxing
Crux er et begrep som brukes både av stisyklister og klatrere, og brukes som en benevnelse på et spesielt vanskelig og/eller avgjørende punkt på en sti eller en klatrerute.
Fortsatt prestisje
Cruxjam blir det - og Solgaard forteller at de ivrigste cruxerne skal få noe å bryne seg på også i år.
– Noen av cruxa er ganske spinnville. Vi har fått litt tilbakemeldinger på at det var litt for vanskelig, men dette skal jo ikke være superlett heller. Det er jo litt sært, og crux er jo vanskelig. Nå har vi jo fått to sykkeltyper også, så vi har en egen elsykkelklasse.
Datoene er altså 26.-28. april.
Mer informasjon om festivalen finner du på Facebooksiden til arrangementet.
Cruxjamen har blitt arrangert i en årrekke. Pål Valbjørk som også er med og arrangerer, har sendt noen bilder fra ti år siden, da også en ung Brage Vestavik var med:
– Dette blir bare en hyggelig stisykkelfestival for å sykle kule stier sammen. Og så har vi prøvd å holde dette billig. Det er gratis å delta, eller 50 kroner hvis du vil ha lunch i skogen. Det er mye som begynner å koste om dagen for folk, så vi prøver å holde utgiftene nede, sier Solgaard.