– Vi sykler i lysløyper, på grusveier og på stier med litt stein og røtter, så mye som syklene deres tillater, og så tar vi en hyggelig lunsj i det fri etterpå. Vi har med guider på alle turene som også hjelper til litt over crux og opp kneiker når det trengs, sier Hanne Holmstrøm Karlsen, som er en av ildsjelene bak tiltaket.
Annenhver onsdag møtes syklister og guider turklare ved Stjernehallen, og så bærer det løs ut i terrenget. Så langt er det først og fremst barn og unge som har benyttet seg av tilbudet, men Holmstrøm Karlsen understreker at turene er åpne for alle.
– De fleste er mellom 7-8 år og 15-16 år gamle, men turene er også åpne for voksne som har funksjonsnedsettelser. Vi vil bare ha med flere ut på sykkel, sier Holmstrøm Karlsen.
– Vi syns dette er kjempegøy, og ønsker at alle skal få glede av sykling. Og noen ganger tar vi også med våre egne unger på turene, sier hun.
Se også vår TV-serie Terrengsykkelskolen: Verre enn forventet - vi testet Gunn-Ritas Rio replika løype
Saken fortsetter under
En strategisk hjelpende hånd eller fem kommer godt med når en skal over røtter og crux. Foto: Gresvik IF Stisyklister
Ergoterapeuten tok initiativet
Gresvig IF Stisyklister etablerte tilbudet om terrengsykling for funksjonshemmede i fjor vår etter at en av klubbens medlemmer luftet ideen.
– Vi har en ergoterapeut i jentegruppa her som jobber med de funksjonshemmede og syklene deres. Hun ønsket få dem med ut på tur og ville gjerne få i gang et slikt tilbud for funksjonshemmede. Så da stiller klubben med guider som frivillige, forteller Holmstrøm Karlsen.
På det meste har GIF hatt åtte deltakere pluss guider, men normalt ligger gruppa på mellom tre og seks deltakere. I fjor vår kjørte de turer hver uke, men over tid har de kommet fram til at annenhver onsdag er omtrent passe. Det eneste de ber om, er at de som vil være med melder seg på senest tirsdag kveld.
Les også: Ny rundløype i Mossemarka
Saken fortsetter under
Smilene sitter løst på stiturene i Fredrikstadmarka. Foto: Gresvik IF Stisyklister
Ulike utfordringer
Deltakerne kommer med ulike former for funksjonshemminger.
– Noen har hørselsproblemer, andre er svaksynte, og noen sitter i rullestol. Da kan vi hekte rullestolen på en sykkel slik at den som sitter i stolen kan sykle med hendene. Noen har en vanlig sykkel med en elektrisk motor, en sykler tandem med pappaen sin, der han sykler foran og pappaen sykler bak. Vi har sykler der en sitter og tråkker med beina og styrer med hendene på siden av setet, vi har trehjulssykler med og uten motor, og håndsykler som ikke hektes på rullestolen, sier Holmstrøm Karlsen.
Les også: Cruxet seg til kongelighet
Demodager
innimellom kommer det også utstyrsleverandører på turene og viser fram sykler og tilbehør.
– Vi har hatt både Bardum og Quality Care på besøk med sykler og saker som alle kan få prøve. Det er stas, sier Holmstrøm Karlsen.
Mer informasjon på klubbens hjemmesider
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Litt ekstra futt på bagasjebrettet gjør susen. Foto: Gresvik IF Stisyklister