Klopplegger i Øyerfjellet

Øyerfjellets stiguru Lars Ragnar Manengen legger til rette for å kloppe milevis med stier så snart snøen går.

Sist oppdatert: 10. mai 2017 kl 07.00
Øyer Turskiløyper var ute med skuter for å legge klar klopper til vårens prosjekter i Øyerfjellet, og fikk med seg noen magiske naturøyeblikk på kjøpet. Foto: Lars Ragnar Manengen
Øyer Turskiløyper var ute med skuter for å legge klar klopper til vårens prosjekter i Øyerfjellet, og fikk med seg noen magiske naturøyeblikk på kjøpet. Foto: Lars Ragnar Manengen
Lesetid: 3 minutter

Torsdag kveld hadde Lars Ragnar Manengen med seg Knut Løkås fra NOTS Lillehammer og Omegn ut på skuter for å legge klar materialer til årets kloppeprosjekter i Øyerfjellet.

I fjor fikk Øyer Turskiløyper 70.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB som blir brukt til 1200-1300 meter med 2x8 tommers-plank som blir til klopper og annen infrastruktur på stiene i Øyerfjellet og omegn.

– Vi har materialer til bortimot 600 meter klopp, og når de legges ut i mange snutter på maks 50 meter hver, så er det mange stier vi får tilrettelagt med det vi har kjøpt inn, sier Manengen.

Les også: Klør etter å komme i gang 

Tetter hull og rydder gjemte perler
Manengen og dugnadsgjengen jobber med en del av de aller mest brukte stiene, slik som Hitfjell, der klopper både bidrar til mindre slitasje og bedre framkommelighet for syklister så vel som turgåere.

– I fjor tok vi den ene sida av Hitfjell, og fikk tilrettelagt med skikkelige bruer og klopper. Men det er igjen noen partier på den andre sida av fjellet som vi tar i år. Blant annet er det et stort fuktig område der som kommer til å bli veldig fint når vi får kloppet der, sier Manengen.

– Vi prøver å komme over alle steder der det er vått og derfor blir mer slitasje. Men vi jobber også med noen nye stier som gir bedre sammenheng, slik at en kommer lenger inn i fjellet uten å måtte sykle ut på grusen, sier han.

Det jobbes også med å rydde og klargjøre gamle stier og glemte perler. Ved å tilrettelegge disse får syklistene flere alternativer, og dermed spres også trafikken slik at det blir mindre press på de mest kjente områdene.

Les også: Sykling sliter ikke mer på naturen enn andre aktiviteter 

Klart til sommerferien
– Jo mer vi får kjørt ut med skuter før snøen går, desto mindre plank må dugnadsfolket bære inn til sommeren, forklarer Manengen, som kjører både tidlig og sent for å få ute mest mulig.

Foreløpig ligger det ennå metervis med snø i fjellet, men Manengen håper å kunne starte dugnaden med kloppingen tidlig i juni. Om været er på lag vil det da bli mulig å nyte resultatet fra slutten av juni. I fjor var Manengen en av to løypestikkere for UltraBirken. Det er han ikke i år, og han understreker at dugnadsprosjektene han jobber med i Øyerfjellet ikke har noe med Birken å gjøre.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Klopping Øyerfjellet May 4-17 Lars Ragnar Manengen 1000x
Kveldshimmelen leverte lønn for strevet for Lars Ragnar Manenengen og Knut Løkås da de kjørte ut klopper før helga. Foto: Lars Ragnar Manengen

Kveldshimmelen leverte lønn for strevet for Lars Ragnar Manenengen og Knut Løkås da de kjørte ut klopper før helga. Foto: Lars Ragnar Manengen 

Publisert 10. mai 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 10. mai 2017 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen