Nesbyen: Nå også for alle

Det begynte som et sted for entusiaster. Nå frir Nesbyen også til barnefamilier og nybegynnere på stisykkel.

Sist oppdatert: 31. oktober 2022 kl 07.38
Lesetid: 4 minutter

Da Nesbyen bygde sine første stier i 2014, var dette av og for hardbarkede syklister. Stiene var gode, men krevende. Akkurat som eliten ville ha det.

I dag er stisykling blitt noe litt annet. Trysil har vist vei og demonstrert at sykling på sti kan være for alle. De har vunnet reiselivspriser og gjort en millionbedrift av å tilby snille, tilrettelagte stier for alle i familien, i tillegg til kullsvarte stier for proffene.

Dette vil også Nesbyen få til. Og det gjør de nå, med det stadig voksende tilbudet og stier som tillater uslepen teknikk.

Likevel skiller dette stedet seg fra andre sykkeldestinasjoner i Norge, og det er fortsatt en favoritt blant entusiastene.

I Nesbyen tar de taxi til fjells med sykkelen bakpå. De lokale tilskriver jordsmonnet litt av æren for den gode syklingen. De besøkende er nok mest begeistret for det store nettverket av flytstier.

– En av grunnene til at det er så bra her, er det spesielle jordsmonnet. Det har mye sand i seg og drenerer veldig godt. Det gjør at det alltid er bra å sykle her. Selv når det regner, forteller Will Gibson som er sykkelguide i Any Excuse to Ride og eier av Bear House Café i Nesbyen, til stisyklist Runa Buene.

Nesbyen er riktignok ikke kjent for å slite med mye nedbør, og er av den grunn også et sted som ofte er bart og tørt først blant norske sykkelsteder. I følge Google står fortsatt Nesbyen med varmerekorden i Norge, da det i 1970 ble målt 35,6 grader i Nesbyen.

Will har flyttet fra England til Nesbyen, mens Runa kommer fra Sogndal på besøk til Nesbyen for syvende gang. Hun er også programleder i webserien Stipatruljen, som reiser på besøk til ulike sykkeldestinasjoner, tester ut tilbudet og snakker med lokale krefter.

NESBYEN: Daglig leder Knut Lønnqvist (t.v), programleder Runa Buene og kafé-eier Will Gibson. Alle ivrige stisyklister. Foto: MLand Pictures
NESBYEN: Daglig leder Knut Lønnqvist (t.v), programleder Runa Buene og kafé-eier Will Gibson. Alle ivrige stisyklister. Foto: MLand Pictures

I Nesbyen møter hun også daglig leder for Trailhead Nesbyen, Knut Lønnqvist, som viser Runa det omfattende nettverket av stier. Et mylder av både naturlige og bygde stier som har vært i konstant utvikling siden Nesbyen startet sin sykkelsatsning i 2008.

I denne saken får du oversikt på Nesbyen og hvor du kan sykle, spise og sove.

 

Et utvidet tilbud til sommerturisme i norske skisentre er en trend i sterk vekst, men selv om Nesbyen også har et skisenter, er ikke satsingen her forbundet med skianlegget.

JOLLY GOOD: Britiske Will Gibson har flyttet fra England til Nesbyen. Om han har flyttet hit på grunn av syklingen kan du spørre ham om selv. Du finner ham på en strøken sti, eller Bear House Café sentralt i Nesbyen. Foto: MLand Pictures
JOLLY GOOD: Britiske Will Gibson har flyttet fra England til Nesbyen. Om han har flyttet hit på grunn av syklingen kan du spørre ham om selv. Du finner ham på en strøken sti, eller Bear House Café sentralt i Nesbyen. Foto: MLand Pictures

Siden nesten all sykling foregår i nedoverbakke, tilbyr Lønnqvist & co schuttlebuss til topps mens syklene står på henger.

– Nesbyen egner seg veldig godt til shuttling, fordi vi har veier som går opp på begge sider av dalen. På østsiden har vi et stort nettverk ut fra ett punkt, sier Lønnqvist som begynner med å ta med Runa til den nye stien Påskestien og videre over til «Beaster», som var ny i 2021.

Oppsiden med dette er at syklistene slipper å bruke halve dagen og masse krefter på å tråkke i motbakker. I stedet kan de spare seg til nedturen, for så hive seg på en ny tur med shuttle-bussen, som de kaller det.

I perioder kan det være vrient å få plass på shuttlebussen, så vær forberedt på at du kanskje må komme deg til topps i egen bil eller ved egen maskin, selv om shuttle-kapasiteten er økt for 2022. (Var det noen som sa el-sykkel?)

Fokuset ligger på de mer erfarne syklistene, men i Nesbyen finnes det utfordringer også for alle nivåer helt fra familievennlige flytstier som Hallingspranget til grovere endurostier som snuser på utforkategorien. Og alt i mellom. Uansett hvor du måtte føle for å sykle, så kan du være trygg på at byggingen er på stell og at flyten på stiene er helt på topp.

Nesbyen i Hallingdal er blant de stedene i Norge som virkelig har fått til det de har prøvd på - nemlig å lage et paradis for stisyklister, som har blitt et sted for de virkelige entusiastene.

Videre webserien Stipatruljen skal Runa reise videre til andre satsningssteder i Hallingdal. Neste stopp er Høgevarde, før hun drar videre til Geilo og Hemsedal.

Filmen er laget av Håkon Mæland i MLand Pictures

Publisert 6. juli 2022 kl 13.44
Sist oppdatert 31. oktober 2022 kl 07.38
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen