Klart for stibyggerkurs i Oslo

Til helga arrangerer NOTS Oslo og Omegn stibyggerkurs, for første gang på tre år.

Sist oppdatert: 24. april 2019 kl 03.38
Kommende helg arrangerer NOTS stibyggerkurs i Oslo, for første gang på tre år. Foto: Bjørn Enoksen
Kommende helg arrangerer NOTS stibyggerkurs i Oslo, for første gang på tre år. Foto: Bjørn Enoksen
Lesetid: 3 minutter

Det er Rekkje Stiutvikling som står for undervisningen på stibyggerkurset, som går i regi av NOTS Oslo og Omegn i samarbeid med SK Rye. Kurset har plass til 14 deltakere og går over to dager. 

– Rekkje skal lære bort å bygge ordentlig sti, i stedet for bare å kjøre på grus. Det der verken bærekraftig eller veldig spennende, sier Esben Johansen i NOTS Oslo og Omegn. 

Lørdag er det lagt opp til tre timer teori på formiddagen. På pensum står valg av områder, metoder og innføring i redskapsbruk. Deretter blir det praktisk stibygging hele ettermiddagen, og igjen på søndag fra klokka 10 til 16. 

Langsetløkka
Tidligere stibyggerkurs har i stor vært lagt til Østmarka. Nå ønsker NOTS å flytte fokus til andre områder. Denne gangen kjøres kurset på Langsetløkka, og det er flere grunner til at dette området er valgt. 

– Vi arrangerer stibyggerkurset i samarbeid med SK Rye, og de holder til på Langsetløkka. Poenget med kurset er lære å bygge mer bærekraftige stier som krever mindre vedlikehold til rittene som klubben arrangerer der, sier Johansen.  

Han er spent på hvor mye de greier å få utrettet i løpet av halvannen dag med praktisk arbeid. 

– Hvor mye sti vi klarer å få på plass i løpet av halvannen dag, er jeg faktisk usikker på. Jeg vet ikke om det blir 10 meter eller 100 meter, sier Johansen. 

Se vår test av grove stisykler  

I tillegg til å være hjemmebane for medarrangøren Rye, er Langsetløkka er også et bra område å bygge i, med mye stein i grunnen. Videre er det Oslo kommune som er grunneier, og det gjør det enklere å få lov til å bygge. 

– Det er ikke lett å få bygge noe på Løvenskiolds eiendom, og de eier mye i Oslomarka. Her er det Oslo kommune som er grunneier, og de har gitt oss lov til å gjøre nesten hva vi vil, forklarer Johansen. 

Les også: Nå må skogeier Løvenskiold rydde for syklistene 

Vil øke stibyggeraktiviteten
Selv om juni 2016 var sist gang NOTS kjørte stibyggerkurs, blir det ikke like lenge til neste gang. 

– Ambisjonen er at vi skal ha et kurs i året, sier Johansen, som opplever stor interesse for årets kurs. 

Kurset er i prinsippet fulltegnet, men Johansen har mulighet til gjøre plass til flere dersom flere har lyst til å være med. 

NOTS Oslo og Omegn avholder for øvrig også årsmøte i morgen, 25.april. 
Les mer: Brenner du for terrengsykling?  

Interessert i bærekraft og stipolitikk? Saker om friluftspolitikk, stivett, stivettregler, stibygging, tilrettelegging av sti og reiseliv/destinasjoner. Saker om ferdselsrettigheter og restriksjoner i nasjonalparker, utmark og bymark. NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) og deres arbeid med høringsuttalelser og rettigheter for syklister omtales her.

Publisert 24. april 2019 kl 03.38
Sist oppdatert 24. april 2019 kl 03.38

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen