Våre sykkeleksperter hevder hardnakket av stiene Østmarka i Oslo er på høyden med det beste i utlandet. Bli med på guidet langtur over de fantastiske svabergene formet av istiden for millioner av år siden - og se om du blir overbevist.
CAND. ØSTMARKA: Er det noen som kan stiene i Østmarka bedre enn sykkelveteran Aslak Mørstad? Tvilsomt. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
De to sykkelveteranene Aslak Mørstad og Øyvind Aas har tilbakelagt flere kilometer i Østmarka enn de fleste, og tar oss med til noen klassiske stier som understreker Østmarkas fantastiske potensiale for terrengsykling.
– Østmarka må jo være Oslos og Norges mest populære steder for stisykling? Det er blant de stedene i osloområdet man kan sykle lengst sammenhengende på stier. Også er det middels teknisk. Tidvis ganske teknisk.
Hvis du følger Østmarkas særegne geologi som ble laget under isen for tusen millioner år siden. Så er det lange, sør/nordgående fjellrygger som er svaberg. Lettsyklet, luftige og fine. Så får du lange sammenhengende stipartier. Og det er jo det vi liker.
Hvis du velger å krysse en av disse ryggene, så hender det at du må ned i en myr eller opp en bratt bakke eller ned en bratt bakke.
Det er derfor alle vannene i Østmarka er lange og smale.
Nå skal vi sykle en lang østmarkatur og følge nesten samme ryggen gjennom hele Østmarka, fra nord til sør.
Med oppstart fra Rustadsaga begynner stieventyret fra grusveien på Kattisa inn en sti som av sykkelfolket kalles Swahili.
– Dette er opprinnelig en tømmervei. Her har det vært plankekjøring på 1700-tallet der man fraktet trevirke gjennom hele Østmarka fra Enebakk, sier Aas i det de nærmer seg toppen av bakken og setter fart over en flytsti som lukter sykkelglede lang vei.
Fra Swahili går stien over til Finkilometeren og ned til en grusvei ved Trollvann.
På veien sykler de blant annet forbi den gamle hoppbakken på Dølerud, som i hoppsportens storhetstid trakk tusenvis av tilskuere. Derfra går turen til DNT-hytta Dølerud, ned til Askevann, Seteråsen og trappene ned mot Sandbakken.
– Her er det vanligvis mye gode kaker å få kjøpt, sier Aas som må nøye seg med en selvbetjent is fra en fryser som er satt opp for Vipps-betaling på baksiden av huset.
Sandbakken er et knutepunkt midt i Østmarka der stiene går i retninger mot både Krokhol og Enebakk.
– Men vi skal sykle oss videre tilbake over en ny, fresh rygg i Østmarka, sier Aas.
En lokal regnskur har gjort stiene bløte, men ikke lenge etter kommer solen og skaper en magisk stemning i Østmarka. Røyk fra lyng og svaberg som fordamper mens de tråkker over Klokkerudåsen.
I en pause på veien stiller kameramannen inn spørsmålet: Er Østmarka i verdensklassen?
Både Aslak Mørstad og Øyvind Aas har syklet stort sett på alle kontinenter og har et godt sammenlikningsgrunnlag til å kunne svare på det. Om det er objektivt eller ikke, får så være.
– Ja, sier Mørstad.
– Ja, sier Aas, og utdyper: Jeg synes når jeg blir vist drømmestiene til folk rundtomkring hvor det måtte være, så tenker jeg: Jaja. Jeg har bedre hjemme.
Videre går turen videre innom Flyktningruta og inn Blåbærstien, før de runder av på Blå Extra og ned til utgangspunktet på Rustadsaga.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.