– Vi køddet litt om at regnet faktisk ga litt koselig teltfølelse inni jakkehetta

Premiereutgaven av Fjellmillom stifestival i Rondane ga ny mening til begrepet «flytsti».

Sist oppdatert: 24. august 2017 kl 07.00
Fjellmillom stifestival i Rondane ga begrepet «flytsti» en ny dimensjon. Foto: Kjetil Sviland
Fjellmillom stifestival i Rondane ga begrepet «flytsti» en ny dimensjon. Foto: Kjetil Sviland
Lesetid: 5 minutter

– Da vi sto opp tidlig lørdag morgen og så ut på tidenes regnvær, var vi guidene litt i tvil på om vi faktisk kom til å kunne gjennomføre langturen fra Spidsbergseter over fjellet til Ringebu som planlagt. Men i frokostkøen var stemningen god og folk var veldig innstilte på å ta turen, så da var det bare å kjøre på. Med ekstra klær pakket i plastposer i sekken, samt skiftetøy som ble kjørt ned til Ringebu, niste, sjokolade og stort pågangsmot dro vi av gårde i øsregn, sier Julia Hamre, som er en av initiativtakerne til Fjellmillom stifestival.

– Det regnet virkelig HELE turen, og vi har aldri sett stiene så våte tidligere. «Flytsti» fikk en helt nye mening under turen over fjellet. Men med flinke guider og en herlig gjeng, så holdt vi humøret oppe, sier hun.

Se filmen fra lørdagens langtur 

Video: Jørgen Sviland (Moviebird) og Kjetil Sviland (Timbr AS)

Etter regn kommer sol
En stopp i fiskebua på Hirisjøen med fyr på peisen, kokekaffe, sjokolade og ombytte til tørr ull ga nye krefter. Og det sies at over skyene er himmelen alltid blå.

– Været ble faktisk LITT lettere jo lengre ned mot Ringebu vi kom. På barnålstiene ned de siste kilometerne koste de fleste seg skikkelig, uansett hvor slitne, kalde og våte de var. Afterbike på Annis ble faktisk velsignet med SOL, forteller Hamre. 

– Folk hørtes fornøyde ut på bussen opp på fjellet igjen, og tilbakemeldingene viser at folk så potensialet i denne turen. Kommentarene i etterkant var at de hadde kjent at stien var hard der under vannpyttene. Vi har sagt at folk gjerne får komme tilbake senere i høst, så blir vi med over fjellet igjen i godvær. Vi får se om noen tar oss på ordet der, sier Hamre.

Men de behøvde ikke vente lenge på sola.

– Sol på søndagens toppturer var ikke helt feil. Jeg tror folk koste seg litt ekstra den dagen, og at de kunne konsentrere seg kun om syklingen, sier hun.  

Les også Terrengsykkels festivalguide for høsten: Fortsatt mye å glede seg til 

Saken fortsetter under

Jubel i regn - Kjetil Høye Sviland 1200x800
Fiskebua ved Hirisjøen var et kjærkomment avbrekk fra regnet på lørdagens fellestur. Foto: Kjetil Sviland

Fiskebua ved Hirisjøen var et kjærkomment avbrekk fra regnet på lørdagens fellestur. Foto: Kjetil Sviland

Godt besøkt
Til tross for til dels legendarisk dårlig vær var det både godt frammøte, gode turer og god stemning. Av de 15 påmeldte til festivalen, kom 13. I tillegg kom guider, demoleverandører og et film- og fototeam, så totalt var det rundt 30 på festivalen.

– Det er ikke noen store tall, men med et tak på 30 deltakere i utgangspunktet, så må vi vel si oss ganske fornøyde uansett , tatt i betraktning at vi er et helt nytt arrangement, og på en for de fleste ukjent sykkeldestinasjon, sier Hamre.

Les også: Skibotn leverte 

Saken fortsetter under

Kan ikke tru at sola skinner - Julia Hamre 1200x900
Vanskelig å tro at sola faktisk skinner etter lørdagens rotbløyte. Foto: Julia Hamre

Vanskelig å tro at sola faktisk skinner etter lørdagens rotbløyte. Foto: Julia Hamre

Større turmeny og mer fleksibelt i 2018
– Dette ga mersmak, og været kan vel egentlig bare bli bedre, så vi kjører på med et år til, sier Hamre, som allerede har endringer på blokka for neste års utgave. – Langtur blir det neste år også, med samme begrensede antall, men vi planlegger å arrangere andre typer turer i tillegg. Da tenker vi kanskje litt i retning enduro som ett alternativ. Det krever mer shuttling, men det skal vi få til. Vi ser også for oss å legge opp til noen kortere demotest-ruter i nærheten av hotellet slik at folk kan teste mange forskjellige sykler på kortere tid, sier hun.

Videre vil Hamre legge til rette for flere typer festivalpass.

– Vi har fått mange forespørsler fra folk som ønsket å bli med kun på dagsturer, men vi holdt oss harde på at vi kun solgte hele helgepakker i år. Dette tar vi med oss til neste år og kommer nok til å legge opp til litt friere deltagelse, slik at både lokalbefolkning som ønsker å overnatte hjemme, hytteeiere og de som ønsker å campe kan bli med, sier hun.

Saken fortsetter under

Solgløtt på søndag med regn på alle kanter - Julia Hamre 1200x900
Solgløtt med uvær på alle kanter. Foto: Julia Hamre

Solgløtt med uvær på alle kanter. Foto: Julia Hamre

Samtidig er Hamre opptatt av å skape en sosial ramme og et fellesskap rundt festivalen. Det er lettere når alle deltakerne bor på samme område. Nå skal arrangørene se på hvordan de best måten å løse det.

– Hotell kommer absolutt å være et fortsatt valg også, og det var deilig å komme inn til god mat og en varm seng på Spidsbergseter etter endt dag ute. Ikke feil å kunne ta badstue etter lange dager på sykkelsetet heller, så vi regner med at dette vil være et populært alternativ også neste år. Dessuten er Spidsbergseter et perfekt utgangspunkt for en stifestival, så plasseringen må bli den samme, men med flere valgmuligheter helt enkelt, sier Hamre. 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Fuktig fjell - Kjetil Høye Sviland 1200x800
Gir ikke regnet litt koselig teltfølelse inni jakkehetta? Foto: Julia Hamre

Gir ikke regnet litt koselig teltfølelse inni jakkehetta? Foto: Julia Hamre

Publisert 24. august 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 24. august 2017 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen