1. mars skulle det egentlig vært over og ut for sykling i Njå Bike Park på Jæren etter at grunneierne ikke ville fornye leieavtalen med den lokale sykkelklubben. Men en ny kontrakt sikrer samarbeid i skogen i minst fem nye år.
SKULLE RIVES: I tolvte time fikk Bryne CK en ny avtale med skogeierne og slipper dermed å rive alt av elementer og stier i Njå Bike Park. Foto: Elisabeth Aanensen
Lesetid: 5 minutter
Fram til i år har Bryne CK, som har hatt den formelle kontakten med grunneierne, betalt mellom 15 000 og 22 000 kroner i året for å bruke området i Njåskogen på Jæren der Njå Bike Park ligger.
Men da kontrakten skulle fornyes tidligere i år ville Jæren Skoglag, som representerer grunneierne, sette opp leieavgiften på området som Njå Bike Park disponerer fra 22.000 kroner i året i 2020 til mellom 60.000 og 100.000 kroner i 2021. En slik sum var imidlertid helt utenfor sykkelklubbens budsjett, og leder i Bryne CK Håvard Erga måtte fortelle syklistene at sykkelparken derfor måtte stenge og alt av anlagte stier og elementer måtte fjernes innen 1. august.
– Vi hadde forventet at leien ville øke noe når kontrakten vår går ut i slutten av februar, men ikke at den skulle gå opp med tre-fire ganger det beløpet vi betalte i 2020, sier Erga.
Fra leietakere til samarbeidspartnere Men to uker på overtid har Jæren Skoglag og Bryne CK kommet til enighet om en ny avtale. Den nye avtalen varer i utgangspunktet i fem år og innebærer en stor endring: Syklistene er ikke lenger leietakere i Njåskogen, men samarbeidspartnere med Jæren Skoglag.
Etter at skoglaget kunngjorde at de ville kaste ut syklistene tidlig i vinter, jobbet leder i sykkelklubben videre i håp om at det kunne finnes en løsning som gjør at både skogeierne og syklistene kan bruke Njåskogen. I februar så det ut til å være kroken på døra for anlegget.
– Hva gjorde at skoglaget plutselig er villige til å la syklistene fortsette å bruke området? – Vi har jobbet intenst med dette i det stille hele vinteren. Gjennom den dialogen har vi kommet fram til at hvis vi i stedet for en leieavtale får på plass en gjensidig samarbeidsavtale, så kan vi få dette til å fungere for alle parter, sier Erga til Terrengsykkel.
– Skogeierne har tidligere klaget over at stisykling og skogsdrift ikke er forenlig, og at syklingen ødelegger skogen. Hvordan løste dere den konflikten? – Alt er lagt bak oss, og vi er ferdige med tidligere diskusjoner, sier Erga.
Erga forklarer at denne nye avtalen vil gi bedre forutsigbarhet. Slik det har vært til nå, har skoglaget drevet sin skogsdrift, med det resultat at syklistene plutselig har funnet noen av sine løyper avskoget. Den nye avtalen innebærer at skoglaget nå skal gi sykkelklubben minst seks måneders varsel på slike inngrep, og også være med på å tilrettelegge for alternative løyper der det blir aktuelt, slik at syklistene til en hver tid skal ha et like stort stinettverk tilgjengelig.
– Hva betyr det for dere og terrengsykkelmiljøet i regionen at dere har fått på plass en ny avtale? – Det betyr at vi kan planlegge for vedlikehold og videreutvikling av sykkeltilbudet i Njåskogen i fem år framover. Men endringen i avtalen betyr også at vi nå får et veldig tett samarbeid med skoglaget og få hjelp til det arbeidet både fysisk og på planlegging.
– Innebærer avtalen noen nye begrensninger eller forpliktelser fra syklistene? – Nei. Det er ingen nye forpliktelser eller begrensninger. Vi har vært klare på at sykkeltilbudet skal være gratis og fritt for alle, og at det ikke skal være noe krav til medlemskap. Alle skal kunne sykle i området til alle døgnets tider.
Nettopp fordi anlegget skal være åpent for alle, har Bryne CK også fått med seg flere av de omliggende sykkelklubbene på avtalen, samt knyttet til seg flere nye sponsorer som bidrar til at kontrakten har kommet på plass.
– Hva er den nye leiesummen? – Det er ikke offentlig. Men vi har fått med oss flere enormt gode sponsorer og flere klubber, så det er tydelig at det flere som ser verdien i dette anlegget og at det brukes av syklister fra hele regionen, sier Erga.
Omfattende anlegg I løpet av over ti år med utvikling, tilrettelegging og stibygging har de lokale syklistene lagt ned tusenvis av dugnadstimer og etablert et omfattende stisykkelanlegg for syklister i alle aldre og ulike nivåer. Anlegget inkluderer også Gunn-Rita Dahle Flesjås unike Rio-løype som ble bygget for å gi terrengdronninga et treningsområde med de elementene hun ville møte i OL i 2016.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.