Stiguide til Hesteggi

Denne stituren gir fantastisk utsikt over Sogndal. Påvei opp byr Hesteggi på noe dytting, men nedkjøringen har alt man kan ønske seg. I begynnelsen er det bratte svaberg og hårnålssvinger, og tekniske steinpartier i skjønn forening med røtter, som gradvis transformeres til flytstier uten sidestykke på barnålunderlag.

Sist oppdatert: 28. september 2020 kl 13.53
Kristian Ertnes og Jørgen Dølvik Husbyn slipper seg ned de siste høydemeterne mot Sogndalsfjøra fra Hesteggi. / Stisykling i Norge.
Kristian Ertnes og Jørgen Dølvik Husbyn slipper seg ned de siste høydemeterne mot Sogndalsfjøra fra Hesteggi. / Stisykling i Norge.

HVOR?

  • Kommune: Sogndal
  • Lengde: 10-20 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 5. veldig krevende

Rutebeskrivelse

En sentrumsnær topptur med fabelaktig utsikt.

Turen starter ved muséet for de Heibergske samlinger på Kaupanger.

For å komme hit kan man sykle eller kjøre bil fra Sogndalsfjøra etter ønske. 

  • Vanskelighetsgrad: 5 - veldig krevende

  • Lengde: Ca. 16 kilometer

  • Høydeforskjell: Ca. 800 meter

  • Startpunkt: De Heibergske samlinger, museum ved Kaupanger

Fra parkeringsplassen ved museet krysser man hovedveien og følger en kjerrevei til venstre. Denne skal følges nesten helt til turens toppunkt. Mesteparten er sykkelbart, men noen partier er så bratte at det ikke lønner seg å bruke opp kreftene her. Etter omtrent seks kilometer klatring kommer man til veiens toppunkt. Her går stien rødmerket inn til høyre, mot toppen. Terrenget herfra er teknisk, og det er ingen vits i å slite seg ut på å prøve å sykle. 

Etter turens bratteste parti hvor sykkelen må bæres, er det bare noen hundre meter til toppen. Her har du utsikt ned til Sogndalsfjøra, vestover og ut Sognefjorden, og Hurrungane i øst på en skyfri dag. 

Første etappe ned til traktorveien igjen er tidvis veldig bratt, og byr på knot for de som vil bryne de tekniske ferdighetene. Stien kommer ned på den samme traktorveien du syklet opp, og følger denne 150 meter nedover igjen. Her begynner den rødmerkede turstien som skal ta deg ned til Sogndal. Nedkjøringen til fjorden har alt man kan ønske seg.

I begynnelsen er det bratte svaberg og hårnålssvinger, og tekniske steinpartier i skjønn forening med røtter, som gradvis transformeres til flytstier uten sidestykke på barnålunderlag. 

Vel nede på hovedveien kan du sykle tilbake mot Kaupanger, eller trille inn til Sogndal sentrum på gang- og sykkelvei.

Hvis du ønsker å sykle andre turer i området, har vi her noen anbefalinger til stisykkelturer som vi har syklet selv.

Oversiktskart over Sogn med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Sogn med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Publisert 28. mai 2019 kl 09.10
Sist oppdatert 28. september 2020 kl 13.53

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen