NOTS Tromsø inviterte til stibyggerkurs siste helga i august med instruktører fra Rekkje Stiutvikling, som har spesialisert seg på bærekraftig stibygging og står bak flere store stiutviklingsprosjekter på Vestlandet.
– Vi fikk lære grunnprinsippene innen bærekraftig stibygging, og hvordan dette utføres i praksis. Så det har vært et veldig nyttig kurs med tanke på det framtidige vedlikeholdet og etablering av nye stier, som er noe av kjerneaktiviteten til NOTS Tromsø, sier Vegard Voll Bøyum, som er lokallagsleder i NOTS Tromsø.
Han var en av fire fra styret i NOTS Tromsø som deltok på kurset, som omfattet både teori og praksis fordelt på to dager.
Saken fortsetter under
Slik ser en bærekraftig sti ut. Foto: Rekkje stiutvikling
NOTS Tromsø ble etablert i april, blant annet med tanke på å få en bedre koordinert og helhetlig ramme rundt stiutvikling i regionen.
– Interessen for stisykling i Tromsø er økende, og det er mange som bygger stier i terrenget her, men det er lite som er koordinert. Nå er det mange som bygger litt på hver sine steder, sa Vegard Voll Bøyum da det nye lokallaget ble opprettet.
Les også: Etablerer lokallag i Tromsø
Saken fortsetter under
Mange i sving under stibyggerkurset i august. Foto: Rekkje Stiutvikling
Vil etablere sykkelpark
Det første stiprosjektet til NOTS Tromsø er å etablere en sykkelpark og et bærekraftig stinett i Bak-Olsen, et populært friluftsområde i Tromsø. Det arbeidet, som utføres med tillatelse fra kommunen, ble påbegynt under stibyggerkurset, og i løpet av helga hadde de 11 deltakerne fått en god start på arbeidet. Nå fortsetter jobben på dugnad.
– Stien har vanskelighetsgrad blå, og det tilsier at den burde passe til alle nivåer. Det er lagt inn noen elementer som utfordrer litt, men som en lett kan trille over. Slik den står nå er stien en slags mini rundløype, der stien ender på en grusvei som en kan sykle opp på, forklarer Voll Bøyum.
– Vi hadde første dugnad på stien allerede uka etter kurset, og NOTS Tromsø kommer til å holde faste dugnader hver torsdag framover for å få ferdig stien, som blir cirka 300 meter lang. Men på sikt, dersom grunneier syns dette er bra, håper vi å få bygge den lenger, sier han.
Les også: Bygger sti i skoletida
Flere bilder fra stiprosjektet. Alle foto: Rekkje Stiutvikling
Ferdig utbygget vil den nye stien bli cirka 300 meter lang.
Mye ble gjort under stibyggerkurset, og arbeidet har blitt fortsatt utover høsten.
Noe teori hører også med.